PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 16 | 4 |
Tytuł artykułu

Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Native anitoxidant biocomponents of lupin preparations
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy określono wpływ procesów fermentacji i ekstruzji na zawartość tokoferoli i aktywność anty-oksydacyjną nasion łubinu. Do analizy jakościowej i ilościowej homologów tokoferoli wykorzystano technikę HPLC, natomiast aktywność antyoksydacyjną określono na podstawie ilości wygaszonych rodników DPPH•. W badanych preparatach łubinowych wykazano obecność alfa-, gamma-, delta-tokoferolu. Najwyższą zawartością tokoferoli oraz aktywnością antyoksydacyjną charakteryzowały się odmiany łubinu białego. Pod wpływem dokonanych modyfikacji zawartość tokoferoli a także aktywność antyoksydacyjna zmniejszyła się. Największą redukcję tokoferoli uzyskano pod wpływem ekstruzji preparatów fermentowanych.
EN
Influence of fermentation and extrusion on the tocopherol content and antioxidant activity of lupin seeds was determined. The HPLC method was applied for qualitative and quantitative analyses of tocopherol homologus, while antioxidant activity was determined according to the quantity of quenched DPPH• radicals. Alpha-, gamma- and delta-tocopherols were found to be present in the investigated lupin preparations. The highest tocopherol content and antioxidant activity were found in the white lupin variety. After modifications the tocopherol content and antioxidant activity decreased. The greatest tocopherol decreased was observed after extrusion of fermented preparations.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
16
Numer
4
Opis fizyczny
s.70-78,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Biochemii i Analizy Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,60-623, ul. Mazowiecka 48
  • Katedra Biochemii i Analizy Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,60-623, ul. Mazowiecka 48
  • Katedra Biochemii i Analizy Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,60-623, ul. Mazowiecka 48
autor
  • Katedra Biochemii i Analizy Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,60-623, ul. Mazowiecka 48
Bibliografia
  • [1] Szymańska R., Kruk J.: Występowanie oraz funkcja tokochromanoli u roślin, zwierząt i u człowieka. Post. Biochem., 2007, 53(2), 174-181.
  • [2] Munne -Bosch S., Alegre L.: The function of tocopherols and tocotrienols in plants. Crit. Rev. Plant. Sci., 2002, 21, 31-57.
  • [3] Wang X. and Quinn P.J.: Vitamin E and its function in membranes. Prog. Lipid Res., 1999, 38, 309-336.
  • [4] Wijtmans M., Pratt D.A., Valgimigli L., Dilabio G.A.: 6-Amino-3-pyridinols: towards diffussion- controlled chain-breaking antioxidants. Angew. Chem. Int. Ed. Engl., 2003, 42, 4370-4373.
  • [5] Blokhina O., Virolainen E., Fagerstedt K.V..: Antioxidants, oxidative damage and oxygen deprivation stress. Ann. Bot. 2003, 91, 179-194.
  • [6] Azzi A., Stocker A.: Vitamin E: non-antioxidant roles. Prog. Lipid Res., 2000, 39, 231-255.
  • [7] Hofius D., Sonnewald U.: Vitamin E biosynthesis: biochemistry meets cell biology. Trends Plant Sci., 2003, 8, 6-8.
  • [8] Yanishlieva-Maslarova N.V.: Inhibiting oxidation. In: Antioxidants in food. Practical applications. J. Pokorny, N. Yanishlieva, M.Gordon Eds. CRC Press, Cambridge, England, 2001, pp. 22-70.
  • [9] Eitenmiller R., Lee J.: Vitamin E - food chemistry, composition and analysis. Marcel Dekker, New York, USA, 2004.
  • [10] Munteanu A., Zingg J.M., Azzi A.: Anti-atherosclerotic effects of vitamin E - myth or reality? J. Cell. Mol. Med., 2004, 8, 59-76.
  • [11] Golbitz P., Jordan J.: Soyfoods: Market and Products. In: Soy Applications in Food. M.N. Riaz Eds. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, USA, 2006, pp. 1-22.
  • [12] Boyacioglu M.H.: Soy Ingredients in Baking. In: Soy Applications in Food. M.N. Riaz Eds. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, USA, 2006, pp. 63-82.
  • [13] Feldheim W.: The use of lupins in human nutrition, in Lupin: An Ancient Crop for the New Millennium, Proceedings of the 9th International Lupin Conference, Klink/Müritz, Germany, 20-24, June 1999.
  • [14] Yañez E., Gattas V., Ballester D.: Valor nutritivo del lupinus y su potencial como alimento humano. Arch. Latinoam. Nutr., 1979, 29, 510-520.
  • [15] Shoenenberger H., Gross R., Cremer H.D., Elmadfa I.: Composition and protein quality of Lupinus mutabilis. J. Nutr., 1982, 112 (1), 70-76.
  • [16] Groos U., Godomar G.R., Schoenenberger H.: The development and acceptability of lupine (L. mutabilis) products. Qual. Plant Food Hum. Nutr., 1983, 32 (2), 155-164.
  • [17] Kyle W.S.A.: The Current and Potential Uses of Lupins for Human Food, Department of Food Technology, Victoria University 1995.
  • [18] García L.P.M., Muzquiz M., Zamora N.J.F., Burbano C., Pedrosa M.M., Cuadrado C.: Chemical composition, phytate and galactoside content of wild Mexican lupines, in Lupine: An Ancient Crop for the New Millennium, Proceedings of the 9th International Lupin Conference, Klink/Müritz, Germany, 20-24, June 1999.
  • [19] Jiménez-Martínez C., Hernández-Sánchez H, Dávila-Ortíz G.: Lupines: An Alternative for Debittering and Utilization in Foods. In: Food Science and Food Biotechnology. G.F. Gutiérrez-López, G.V. Barbosa-Cánovas Eds. CRC Press, Boca Raton, Florida, 2003, pp. 233-252.
  • [20] Espin J.C., Soler-Rivas C, Wichers H.J.: Characterization of the total free radical scavenger capacity of vegetables oils fraction using 2,2-dipfenyl-picryhyrazyl radical. J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 648-656.
  • [21] Grela E., Baranowska M., Krusiński R., Skórnicki H.: Zawartość tokoferoli w zbożach i nasionach roślin strączkowych, Przem. Spoż., 1993, 11, 311-312.
  • [22] Fernandez-Orozco R., Frias J., Munoz R., Zieliński H., Paskuła M.K., Kozłowska H., Vidal- valverde C.: Effect of fermentation conditions on the antioxidant compounds and antioxidant capacity of Lupinus angustifolius cv. Zapaton. Eur. Food Res. Technol., 2008, 227, 979-988.
  • [23] Lampart-Szczapa E., Korczak J., Nogala-Kałucka M., Zawirska-Wojtasiak R.: Antioxidant properties of lupin seed products. Food Chem., 2003, 83, 279-285.
  • [24] Lampart-Szczapa E., Nogala-Kałucka M., Gogolewski M., Zawirska-Wojtasik R.: Charakterystyka frakcji lipidowej wybranych odmian łubinu, Rocz. AR w Poznaniu, 1995, 270, 9-15.
  • [25] Yoshida H., Hirakava Y., Murakami C., Mizushina Y., Yamade T.: Variation in the content of tocopherols and distribution of fatty acid within soya bean seeds. J Food Comp. Anal., 2003, 16, 429-440.
  • [26] Schudle M., O’Conor C. Extrusion technology for the food industry. Elsevier Applied Science, London, Conference at the Institute for Industrial Research and Standards, Dublin, Irish Republic, 9-10 December 1968, 2.
  • [27] Zieliński H., Kozłowska H., Lewczuk B. Bioactive compounds in the cereal grains before and after hydrotermal processing. Inn. Food Sci. Emer. Technol., 2001, 2, 159-169.
  • [28] Frias J., Miranda L.M., Doblado R., Vidal-Valverde C.: Effect of germination and fermentation on the antioxidant vitamin content and antioxidant capacity of Lupinus albus L. Var. Mutolupa. Food Chem., 2005, 92, 211-220.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-3e595c29-0b1d-4981-93c1-08871186fd91
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.