PL
Celem doświadczenia była ocena wpływu nawożenia azotowo-siarkowego na zawartość tłuszczu surowego i białka ogólnego w nasionach rzepaku ozimego oraz ich plon. Doświadczenie polowe prowadzono w zmianowaniu czteropolowym, w dwu powtórzeniach. Pierwszym czynnikiem doświadczenia było nawożenie siarką: 0 i 80 kg S∙ha-1 a drugim - nawożenie azotem w dawce: 0, 40, 80, 120, 160 i 200 kg N∙ha-1. Rzepak zbierano w dojrzałości pełnej. Nawożenie siarką nie zwiększało zawartości tłuszczu i białka w nasionach rzepaku ozimego, powodowało jednak wzrost ich plonu. Natomiast zastosowane nawożenie azotem nie wpływało na zawartość tłuszczu, ale na obiektach z jego wyższymi dawkami stwierdzono wzrost zawartości białka w nasionach.
EN
The aim of this experiment was the evaluation of the effect of nitrogen and sulfur fertilization on the concentration of crude fat and total protein in seeds of winter oilseed rape as well as their yield. A field experiment was conducted at four crop rotation, in two replications. The first experimental factor was the fertilization with sulfur: 0 and 80 kg S∙ha-1 and the second - nitrogen fertilization at the doses of: 0, 40, 80, 120, 160 and 200 kg N∙ha-1. Oilseed rape was harvested at full maturity. Fertilization with sulfur did not enhance the fat and protein content in seeds, however it caused the increase of their yield. On the other hand, nitrogen fertilization applied in the experiment did not affect fat content but in the objects with its higher doses the increase of protein content in seeds was found.