PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | 2 |
Tytuł artykułu

Działalność rolnicza na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania w powiecie biłgorajskim

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Agricultural activity in less favored areas in the Biłgoraj district
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przeanalizowano problem prowadzenia działalności rolniczej na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW) we wschodniej Polsce na przykładzie powiatu biłgorajskiego. Od 2004 do 2008 roku działalność rolnicza na obszarach ONW wzrosła z 5444 (40,0% ogółu zarejestrowanych) gospodarstw do 6001 (40,2%). W 2008 r. w stosunku do roku poprzedniego w powiecie biłgorajskim odnotowano niewielki spadek liczby gospodarstw prowadzących działalność na ONW (z 6046 do 6001). W latach 2004-2008 pomoc finansowa z tytułu wspierania gospodarowania na ONW wynosiła rocznie ok. 5 mln zł (od 4,7 do 5,4 mln zł) i stanowiła od 14 do 17% w stosunku do płatności bezpośrednich i uzupełniających. Powierzchnia użytków rolnych (ONW), na których prowadzona była działalności rolnicza systematycznie wzrastała (z 26 509 do 30 194 ha). Wspieranie działalności rolniczej na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem rolników ze względu na łatwą dostępność i wysokość środków finansowych.
EN
The aim of the study was to analyse the issue of agricultural holdings operating in les favored areas (LFA) in Eastern Poland, based on the example of the Biłgoraj district. In the period 2004-2008, agricultural activity in the LFA areas increased from 5444 (40.0% of total registered holdings) to 6001 (40.2%). In 2008, as compared with the previous year, there was noted a slight fall in the number of holdings operating in LFA areas (from 6 046 to 6 001). In the years 2004-2008, financial subsidies on account of support for farming on LFA areas amounted to about 5 mln PLN (from 4.7 to 5.4 mln PLN) and constituted between 14 and 17% in relation to direct and supplementary payments. The area of LFA with agricultural activity is rising steadily (from 26 509 to 30194 ha). Support for agricultural activity on LFA is very popular with farmers due to easy availability and the height of financial means.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
2
Opis fizyczny
s.263-267,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Biuro Powiatowe w Biłgoraju, ul.Gen.Bora Komorowskiego 3, 23-400 Biłgoraj
Bibliografia
  • Biuletyn Informacyjny. 2007: Liczby i fakty. MRiRW, ARiMR, nr 9, s. 37.
  • Biuletyn Informacyjny 2009: Liczby i fakty. MRiRW, ARiMR, nr 3-4, s. 38.
  • Droździel L. (red.) 2007: ARiMR - Trzy lata po akcesji. ARiMR, Warszawa, 53-56.
  • PROW. 2004: Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006. MRiRW, Warszawa.
  • PROW. 2007: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. MRiRW, Warszawa.
  • Sawa J. 2008: Próba oceny zrównoważania procesów produkcji rolniczej. Inżynieria Rolnicza, 2(100), 257-262.
  • Strategia rozwoju powiatu biłgorajskiego na lata 2007-201S. 2008: Zarząd Powiatu Biłgorajskiego, Biłgoraj, 66-74.
  • Szewrański Sz., Szabla K., Wawer R., Żmuda R. 2008: Ocena przedsięwzięć rolnośrodowiskowych w aspekcie ochrony gleb przed erozją wodną. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 526, 235-241.
  • Ustawa o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności z dnia 18.12.2003 r. Dz.U. Nr 10, poz. 76 ze zm.
  • Ustawa o płatnościach do gruntów rolnych i płatności cukrowej z dnia 26 stycznia 2007. Dz. U. Nr 3S poz. 217.
  • Wasąg Z. 2005: Możliwości finansowania przedsięwzięć mających na celu ochronę gleb przed erozją. Instytut Agrofizyki Lublin, Acta Agrophysica, 11S, S(1), 193-200.
  • Wasąg Z. 2008: Produkcja żywności ekologicznej w powiecie biłgorajskim. Materiały III Międzynarodowej Konferencji Naukowej z cyklu „Mięso w przetwórstwie i żywieniu człowieka” nt.: „Tradycyjne i regionalne technologie i produkty w żywieniu człowieka”. Lublin, 2S-26 września, 66-67.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-35092ba0-2534-4b73-9212-77e052aa526a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.