PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 67 | 03 |
Tytuł artykułu

Wpływ wybranych ziół na profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu kurcząt

Warianty tytułu
EN
The influence of substituting selected herbs for an antibiotic growth promoter on the fatty acid profile of broiler chickens
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of the research was to investigate the influence of herbal supplementation of feed mixtures for broiler chickens on the fatty acid profile of their intramuscular and abdominal fat. The research was carried out on 210 ROSS broiler chickens, which were divided into 6 experimental groups and fed with starter, grower, and finisher feeds with 2-percent additions of a specific herb (pansy, hop, linden leaf, lemon balm, mint, or nettle). A control group was fed with feeds supplemented with flavomycin. The feed mixtures and water were given ad libitum. On the 42nd day of rearing, out of each group of chickens 4 cocks and 4 hens closest to the average body weight in their group were selected. The selected animals were slaughtered and subjected to a simplified directional analysis. The content of fatty acids in intramuscular and abdominal fat was determined with a Varian CP 3800 gas chromatograph. The research findings suggest that the 2-percent addition of herbs had a significant effect on the fatty acid profile. In intramuscular fat the content of saturated fatty acids, including especially palmitic acid, rose significantly in all experimental groups. On the other hand, herbs were found to have no effect on the content of monounsaturated fatty acids. The influence of the herbs under examination on the content of poliunsaturated fatty acids (PUFA) was diverse. The content of these acids in intramuscular fat increased in the case of chickens fed with linden-supplemented mixture and decreased in chickens fed with feeds supplemented with mint and nettle. Abdominal fat was characterised by a lower content of saturated fatty acids, which is desirable from the dietary point of view. The amount of monounsaturated fatty acids increased in all experimental groups. The addition of hop had the greatest stimulating effect on the content of these acids. The content of poliunsaturated fatty acids, including linoleic and alpha-linoleic acids, was considerably smaller in the group fed with the hop supplement. In the other experimental groups the level of these acids was comparable or higher than in the control group.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
67
Numer
03
Opis fizyczny
s.198-201,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 12, 20-033 Lublin
autor
autor
Bibliografia
  • 1.Brzóska F., Śliwiński B., Michalik-Rutkowska O.: Effect of Herb Mixture on productivity, mortality, carcass quality and blood parameters of broiler chicens. Ann. Anim. Sci. 2010, 2, 157-165.
  • 2.Chizzolini R., Zanardi E., Dorigoni V., Ghidini S.: Calorific value and cholesterol content of normal and low-fat meat and meat products. Trends Food Sci.Technol. 1999, 10, 119-128.
  • 3.Kolanowski W., Świderski F.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (n-3 PUFA). Korzystne działanie zdrowotne, zalecenia spożycia, wzbogacanie żywności. Żyw. Człow. Metab. 1997, 24, 59-63.
  • 4.Maślanko W., Pisarski R.: The effect of herbs on the share of abdominal fat and its fatty acid profile in broiler chickens. Annals Univ. UMCS Sect. EE 2009, 3, 28-34.
  • 5.Pietrzak D., Mroczek J., Antolik A., Michalczuk M., Niemiec J.: Wpływ rodzaju stymulatora wzrostu dodawanego do paszy na jakość mięsa i tłuszczu kurcząt. Medycyna Wet. 2005, 61, 553-557.
  • 6.Pietrzak D., Mroczek J., Garbaczewska A., Florowski T., Riedel J.: Wpływ wybranych dodatków do paszy o działaniu przeciwbakteryjnym na jakość mięsa i tłuszczu kurcząt. Medycyna Wet. 2009, 65, 268-271.
  • 7.Pisarski R. K., Szkucik K., Zięba M.: The chemical composition of muscles and sensory traits of meat in broiler chickens fed herbs substituted for antibiotic growth promoter. Herba Polonica 2007, 53, 350-354.
  • 8.Pisarski R. K., Zięba M., Szkucik K.: The influence of some herbs substituting for antibiotic growth promoter on the results of broiler chickens rearing. Sovremennyj nauènyj vestnik, serija biologija chimija 2007, 15 (23), 14-19.
  • 9.Przysławski L., Bolesławska I.: Tłuszcze pokarmowe - czynnik terapeutyczny czy patogenetyczny. Tłuszcze Jadalne 2006, 41, 179-192.
  • 10.Szkucik K., Pisarski R., Paszkiewicz W., Pijarska I.: Jakość tuszek, skład chemiczny i cechy sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów żywionych mieszanką o zmniejszonej wartości energetycznej. Medycyna Wet. 2009, 65, 184-187.
  • 11.Urbańczyk J., Hanczakowska E., Świątkiewicz M.: Mieszanka ziołowa jako zamiennik antybiotyku w paszy dla tuczników. Medycyna Wet. 2002, 58, 887-889.
  • 12.Wood J. D., Richardson R. I., Nute G. R., Fisher A. V., Campo M. M., Kasapidou E., Sheard P. R., Enser M.: Effect of fatty acids on meat quality: a review. Meat Science 2003, 66, 21-32.
  • 13.Ziemlański Ś.: Tłuszcze w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab. 1997, 24, 35-48.
  • 14.Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne) Żyw. Człow. Metab. 1994, 21, 303-338.
  • 15.Zięba M.: Wpływ wybranych ziół na efekty odchowu kurcząt brojlerów. Praca doktorska, Akademia Rolnicza, Lublin 2006.
  • 16.Ziołecki J., Doruchowski W.: Metoda oceny wartości rzeźnej drobiu. Wyd. COBRD, Poznań 1989.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-35050192-a009-4899-91d7-38aef4fe0751
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.