PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Przestrzenny aspekt zaopatrzenia miast Dolnego Śląska w warzywa i owoce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Spatial aspect of supplying Lower Silesia cities in fruit and vegetables

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zasoby naturalne Dolnego Śląska, położenie i klimat stanowią ogromny potencjał gospodarczy warunkujący długookresową zdolność do konkurowania w zakresie produkcji owoców i warzyw. Województwo nie jest jednak konkurencyjne w zakresie wielu produktów ogrodniczych, które dostarczane są z innych regionów kraju i z zagranicy. Główną rolę w zaopatrzeniu handlu detalicznego, stołówek oraz jednostek gastronomicznych pełni rynek hurtowy Targpiast, zlokalizowany we Wrocławiu.
EN
Natural resources of Lower Silesia, localization, as well as climate are creating greate economic potential, which determinates ability to rival in long time in range of fruit and vegetables production. However, Voivodship is not competitive in range of many agricultural products, which are delivered from other country regions and from abroad. Main role in supply of retails, canteens and catering objects acts wholesale market Targpiast, located in Wroclaw.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.427-432,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Pl.Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław
autor

Bibliografia

  • Adamczewska-Sowińska K., Biesiada A., Dębicz R., Kotecki A., Sobkowicz P., Sosna I., Strzelecka K., Szewczuk A., Wolski K. 2007: Produkcja roślinna na Dolnym Śląsku na początku XXI wieku. [W:] Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska. Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 375-396.
  • Dyngus M. 2006: Realizacja zasad wspólnej polityki rolnej na rynku owoców i warzyw przez ARR. [W:] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 28, s. 53-55.
  • [http://www.izz.waw.pl] strona internetowa Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Nowak M., Szybiga K. 2008: Struktura dostaw warzyw i owoców na rynki miast Dolnego Śląska. [W:] Agrobiznes a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Red. nauk. F. Kapusta. Publikacje Naukowe AE im. O. Langego we Wrocławiu, nr 1192 (w druku).
  • Rejman K., Świątkowska M., Świstak E. 1998: Model wyżywienia ludności Polski w roku 2005 r. Przemysł Spożywczy, nr 2, 2-4.
  • Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. 2006: GUS, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny Województwa Dolnośląskiego. 2006: Urząd Statystyczny we Wrocławiu.
  • Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 2006: IERiGR-PIB, ARR, MRiRW, nr 28, s. 23-38.
  • Szczepaniak I. 2006: Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. [W:] Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności po wejściu do UE. IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 37, 9-18.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-34df2d6d-3dad-4bf1-b3cf-998d5f0b51db
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.