PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 06 |

Tytuł artykułu

Hydrożele w uprawie pieczarki dwuzarodnikowej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Hydrogels in cultivation of Agricus bisporus

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jednym z preparatów mających wpływ na jakość i plonowanie pieczarek, są hydrożele. Są to substancje chemiczne powodujące podniesienie pojemności wodnej okrywy przy jednoczesnym zmniejszeniu strat wody na skutek parowania. Stosowanie sorbentów przyczynia się więc do zredukowania częstotliwości podlewania, a tym samym do zmniejszenia nakładów finansowych. Badania prowadzono w latach 2010-2011, które są kontynuacją wcześniejszych badań przeprowadzono je w dwóch cyklach uprawowych. Do produkcji użyto podłoże pasteryzowane w masie z wysianą grzybnią pieczarki dwuzarodnikowej rasy Sylwan 737. Hydrożel zastosowano w dawkach od 0 do 200 g٠m-2. W doświadczeniu użyto hydrożel AgroHydroGel. W badaniach określano wielkość i najważniejsze parametry plonu handlowego: zawartość suchej masy, masę jednego owocnika. Celem pracy było określenie wpływu hydrożeli na cechy jakościowe i plon pieczarki dwuzarodnikowej. W wyniku przeprowadzonych badań wykazano różnice w wysokości i jakości plonu w zależności od zastosowanej dawki i rodzaju hydrożelu. W obu cyklach uprawowych najwyższe plony uzyskano przy użyciu hydrożelu w dawce 200 g٠m-2, najniższe zaś na poletkach bez hydrożelu.
EN
One of preparations having an influence on mushrooms are hydrogels. They are chemical substances causing an extension of water capacity in the cover with simultaneous decrease of water losses due to evaporation. Using sorbents affects reduction in watering frequency and lowering financial costs. The researches were done in 2010–2011 in two growing cycles. For the production it was used pasteurized bed with planted two-spore mushroom mycelium of Sylwan 737 race. The doses of hydrogels amounted from 0 to 200 gm-2. There were two kinds of hydrogels used in the experiment: AgroHydroGel. In the research it was measured size and the most important parameters of commercial crop: dry mass quantity, one fructification mass. The purpose of the study was to determine hydrogels influence on a two-spore mushroom (Agaricus bisporus). As the result of the research it was noticed differences in quantity and quality of the crop depending on the used dose and the kind of hydrogel. In both growing cycles the highest crops were gained with hydrogel in dose of 200 gm-2, the lowest ones on beds with no hydrogel.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

06

Opis fizyczny

s.195-204,fot.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pracowania Agrometeorologii i Podstaw Melioracji, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Gapiński M., Woźniak W. Woda w pieczarkarstwie wczoraj i dziś. Biuletyn Producenta Pieczarek. Pieczarki 3/2007. Hortpress Warszawa, s. 23-29.
  • Koc G., Gąsiorowska B., Radzka E. Reakcja pieczarki dwuzarodnikowej uprawianej z zastosowaniem hydrożelu Super Absorbent Plus. Roczniki AR w Poznaniu 66, 2006, s. 131-137.
  • Koc G., Szarek S. Efficiency of the application o fan increasing hydrożel dose In cultivar mushrooms (Agaricus bisporus). Electronic Journal of Polish Agricultural Universities.Economics, Volume 9, Issue 2. Wyd. Akademii Roln. Wrocław 2006. ISSN 1505-0297.
  • Sakson N. Pieczarka uprawa intensywna. PWRiL, Poznań 2004.
  • Szudyga K. Zastosowanie hydrożeli w uprawie pieczarek. Biuletyn Producenta Pieczarek 2/1996, s. 51-52.
  • Szudyga K., 2005: Uprawa pieczarki, Hortpress, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-338283e3-e0ac-4dc0-858b-207fd7212c18
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.