PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 66 | 07 |
Tytuł artykułu

Zmienność profilu kwasów tłuszczowych w zależności od rodzaju tłuszczu i rasy królików

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Variation in the fatty acid profile as related to the type of fat and the rabbit breed
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of the research was to determine the variation in the fatty acid profile of rabbit fat as related to the fat location in the carcass and the breed of the animal. Research material consisted of samples of subcutaneous fat from the scapular area, perirenal fat and intramuscular fat from thigh and scapular muscles collected from carcasses of 30 meat breed rabbits and 30 crossbreeds. Both groups of rabbits (females) were bred in small farms during summer and fed mainly with green fodder and root crops supplemented with ground barley and a small quantity of hay. Fatty acid composition was determined with a Varian CP 3800 gas chromatograph. The comparison of fatty acid profiles of the intramuscular, perirenal and subcutaneous fat of the meat breed rabbits revealed that intramuscular fat was characterized by higher contents of stearic acid (C18:0) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) with the exception of linoleic acid (C18:3). Perirenal fat was characterized by higher contents of tetradecanoic acid (C14:1) and linoleic acid (C18:2), whereas the content of palmitoleic acid (C16:1) was the highest in subcutaneous fat. Intramuscular fat of crossbreeds was characterized by the highest content of palmitic acid (C16:0), whereas the quantity of linoleic acid (C18:2) was significantly higher in perirenal fat. Despite differences in the content of the above-mentioned fatty acids, total amounts of saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) in all types of fat examined and in both groups of rabbits were comparable. Generally, lipids of crossbreeds were characterised by a lower percentage of SFA and a higher percentage of PUFA, including mainly linoleic acid (C18:3), in comparison with the meat breed. These lipids also demonstrated better SFA/UFA and PUFA/MUFA ratios. Moreover, the fat of crossbreeds was characterized by a highly favourable n-6/n-3 fatty acid ratio. The research findings suggest that rabbit fat, especially the fat of crossbreeds, is a rich source of polyunsaturated fatty acids, including NNKT, and their mutual proportions are close to dietary recommendations.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
66
Numer
07
Opis fizyczny
s.495-498,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 12, 20-033 Lublin
autor
Bibliografia
  • 1. Barabasz B., Bieniek J.: Króliki. Towarowa produkcja mięsna. PWRiL, Warszawa 2003.
  • 2. Bielański P., Zając J., Kowalska D.: Cechy jakościowe mięsa królików różnych ras. Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 2000, 125-129.
  • 3. Chizzolini R., Zanardi E., Dorigoni V., Ghidini S.: Calorific value and cholesterol content of normal and low-fat meat and meat products. Trends Food Sci.Technol. 1999, 10, 119-128.
  • 4. Kolanowski W., Świderski F.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (n-3 PUFA). Korzystne działanie zdrowotne, zalecenia spożycia, wzbogacanie żywności. Żyw. Człow. Metab. 1997, 24, 59-63.
  • 5. Kowalska D., Bielański P.: Wpływ dodatku oleju rzepakowego i przeciwutleniacza w dawkach pokarmowych na jakość mięsa króliczego. Rocz. Nauk. Zoot. 2007, 3, 317-323.
  • 6. Lazzaroni L., Biagini D., Lussiana C.: Fatty acid composition of meat and perirenal fat in rabbits from two different rearing systems. Meat Science 2009, 83, 135-139.
  • 7. Maertens L., Huyghebaert G., Delezie E.: Fatty acid composition of rabbit meat when fed a linseed based diet during different periods after weaning. 9th World Rabbit Congress, Verona 2008, s. 1381.
  • 8. Marounek M., Skrivanowa V., Dokoupilova A., Czauderna M., Berladyn A.: Meat quality and tissure fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid. Veterinarni Medicina 2007, 52, 552-561.
  • 9. Niedźwiadek S.: Światowa produkcja i obrót mięsem króliczym. Biul. Inform. IZ 1994, 2, 31-54.
  • 10. Peiretti P. G., Meineri G.: Fat and meat fatty acid profile of rabbits fed different fat content and Dehydroepiandrosterone supplementation diets. J. Anim. Vet. Adv. 2009, 8, 172-176.
  • 11. Polska Norma PN-R 78310, 2006. Zwierzęta rzeźne. Króliki.
  • 12. Szkucik K., Libelt K.: Wartość odżywcza mięsa królików. Medycyna Wet. 2006, 62, 108-110.
  • 13. Szkucik K., Pisarski R., Paszkiewicz W., Pijarska I.: Jakość tuszek, skład chemiczny i cechy sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów żywionych mieszanką o zmniejszonej wartości energetycznej. Medycyna Wet. 2009, 65, 184-187.
  • 14. Szkucik K., Pyz-Łukasik R.: Jakość zdrowotna mięsa królików. Medycyna Wet. 2009, 65, 665-669.
  • 15. Szkucik K., Pyz-Łukasik R.: Zmienność cech sensorycznych mięsa królików w zależności od rasy i części zasadniczej tuszki. Medycyna Wet. 2008, 64, 1308-1310.
  • 16. Wood J. D., Richardson R. I., Nute G. R., Fisher A. V., Campo M. M., Kasapidou E., Sheard P. R., Enser M.: Effect of fatty acids on meat quality: a review. Meat Science 2003, 66, 21-32.
  • 17. Ziemlański Ś.: Tłuszcze w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab. 1997, 24, 35-48.
  • 18. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne). Żyw. Człow. Metab. 1994, 21, 303-338.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-33686a11-6fec-4f22-bf2b-8eee90839b72
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.