PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 1 |
Tytuł artykułu

Wpływ intensywności uprawy grochu siewnego na zawartość i plon białka

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of cultivation intensity on protein content and yields in field pea
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W trzyletnich doświadczeniach polowych przeprowadzonych w latach 2001-2003 oceniano wpływ zróżnicowanej intensywności uprawy grochu siewnego na zawartość i plon białka w nasionach. Badaniami objęto nisko-, średnio- i wysokonakładową technologię uprawy. Materiał doświadczalny stanowiły cztery odmiany grochu siewnego – dwie jadalne: Rola i Agra oraz dwie pastewne: Sokolik i Wiato. Mimo iż najwyższą zawartość i plon białka w nasionach stwierdzono u wszystkich odmian grochu uprawianego z zastosowaniem technologii wysoko intensywnej, to wpływ samej technologii był istotnie statystycznie mniejszy, bowiem znacznie większe zróżnicowanie zawartości i plonu białka wynikało ze zmienności warunków klimatycznych w latach uprawy.
EN
A three-year field experiment (2001-2003) evaluated the influence of different field pea cultivation intensity on the protein content and yields in pea seeds and involved low-, medium- and high-expenditure cultivation technologies. Four pea cultivars were investigated: two edible cultivars: Rola and Agra, and two fodder cultivars: Sokolik and Wiato. Although the highest protein content and yield in seeds was observed in all the pea cultivars cultivated with high-intensity technology, the effect of the technology was significantly lower as a considerably greater variation in the protein content and yield was due to variability in weather conditions over the years.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
04
Numer
1
Opis fizyczny
s.153-161,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
  • Andrzejewska J., Wiatr K., Pilarczyk W., 2002. Wartość gospodarcza wybranych odmian grochu siewnego (Pisum sativum L.) na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego. Acta Sci. Pol., Agricultura 1(1), 59-72.
  • Boros L., Sawicki J., 1997. Ocena wybranych odmian i form w kolekcji grochu siewnego (Pisum sativum L.). Cz. II. Stabilność plonowania i współzależność cech. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 446, 107-112.
  • Borowiecki J., Księżak J., Bochniarz J., 1993. Plonowanie wybranych odmian grochu w zależności od gęstości siewu. Pam. Puł. 102, 135-143.
  • Kotecki A., 1990. Wpływ układu warunków wilgotnościowych i termicznych na plonowanie grochu siewnego odmiany Kaliski. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo LII, 69-82.
  • Kulig B., Pisulewska E., Ziółek W., Antoniewicz A., 1997. Wpływ sposobu zbioru na plonowanie i jakość białka nasion dwóch odmian grochu siewnego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 446, 147-152.
  • Lampart-Szczapa E., 1997. Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka. Wartość biologiczna i technologiczna. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 446, 61-81.
  • Maciejewicz-Ryś J., Kosmala I., 1995. Wartość odżywcza białka nowych odmian grochu. XXV Sesja Nauk. Kom. Żyw. Zw. KNZ PAN Koncentraty białkowe i energetyczne w mieszankach treściwych i dawkach pokarmowych, Poznań.
  • Martin I., Tenorio J.L., Ayerbe L., 1994. Yield, growth and water use of conventional and semileafless peas in semiarid environments. Crop Sci. 34, 1576-1583.
  • Szukała J., Maciejewski S., Sobiech S., 1997. Wpływ deszczowania i nawożenia azotowego na plonowanie bobiku, grochu siewnego i łubinu białego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 446, 247-252.
  • Święcicki W., Święcicki W.K., 1981. Rośliny strączkowe źródłem białka paszowego. PWRiL Warszawa.
  • Wiatr K., 2001. Rośliny strączkowe 2000. Synteza wyników doświadczeń rejestru. COBORU Słupia Wielka, 3.
  • Wojcieska U., Wolska E., Podleśna A., Kocoń A., 1993. Reakcja dwu odmian grochu na dokarmianie azotem mineralnym z uwzględnieniem symbiotycznego wiązania N2. Fragm. Agron. 4 (40), 175-176.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-3358de38-0c2d-4615-8046-d9b545b0802a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.