PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 60 | 2 |
Tytuł artykułu

Ocena wybranych cech stylu życia kształtujących stan zdrowia 16-18 letnich dziewcząt. Cz. II. Zwyczaje żywieniowe

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Assessment of selected features of the lifestyle being conducive to the state of health of 16-18 years old girls. Part II. Nutritional habits
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W badaniach analizowano zwyczaje żywieniowe 409 dziewcząt 16-18 letnich z Wrocławia. Są one jednym z trzech elementów kształtujących postawy zdrowotne dziewcząt. W tej części pracy wykazano najczęściej popełniane błędy żywieniowe: nieregularność spożywania posiłków u 73% dziewcząt, nieprawidłowa ich liczba u około 60% dziewcząt, pomijanie I śniadania przez około 15%, a drugiego przez około 20% dziewcząt, przesunięcie pory głównego posiłku na późne godziny wieczorne lub nocne oraz regularne pojadanie u 53,0% dziewcząt.
EN
The aim of the study was to analyze nutritional habits of 409 16-18 year old girls from Wrocław. They are one of three elements shaping health attitude of girls. This research indicates mostly committing nutritional mistakes of the girls e.g.: irregularity of meals consumption 73% of girls, incorrect number of meals about 60% of girls, omission of breakfast about 15% of girls and lunch 20% of girls, movement of main meal up to late evening and night hours, and regular snaking meals 53,0% of girls.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
60
Numer
2
Opis fizyczny
s.151-157,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul. Norwida 25, 50-375 Wrocław
autor
Bibliografia
  • 1. Belderson P., Harvey I., Kimbell R., O’Neill J., Russell J., Barker M.E.: Does breakfast –club attendance affect schoolchildren’s nutrient intake? A study of dietary intake at three schools. British Journal of Nutrition 2003, 90, 1003-1006.
  • 2. Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E., Rogalska- Niedźwiedź M., Chojnowska Z.: Aspekty zdrowotne częstości spożywania posiłków - nowe spojrzenie na tradycyjne zwyczaje. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30- 68.
  • 3. Cruz J.A.: Dietary habits and nutritional status in adolescents over Europe- Southern Europe. Eur. J. Clin. Nutr. 2000, 54, suppl. 1, 29-35.
  • 4. Currie C., Roberts C., Morgan A., Smith R., Settertobulte W., Samdal O., Babarnekow R.: Young People’s Health in Context. Health Behavior in School-aged Children International Report from the 2001/2002 Survey EURO Nonserial Publication. WHO 2004.
  • 5. Dubois L., Girard M., Potvin K. M.: Breakfast eating and overweight in a pre-school population: is there a link? Pub. Health Nutr. 2006, 9, 436-442.
  • 6. French S. A., Story M., Neumark-Sztainer D., Fulkerson J.A., Hannan P.: Fast food restaurant use among adolescents: association with nutrient intake, food choices and behavioral and psychosocial variables. Intern. J. Obesity 2001, 15, 1823-1833.
  • 7. Gacek M., Fiedor M.: Charakterystyka sposobu odżywiania się młodzieży w wieku 14-18 lat. Roczn. PZH 2005, 56 (1), 49-55.
  • 8. Hamułka J., Gronowska-Senger A., Tomala G.: Częstotliwość i wartość energetyczna śniadań spożywanych przez młodzież szkół ponadpodstawowych. Roczn. PZH 2002, 53, 81-88.
  • 9. Jeżewska-Zychowicz M.: Wpływ środowiska rodzinnego i szkolnego na częstotliwość spożywania posiłków przez młodzież w wieku 13-15 lat na przykładzie środowiska warszawskiego. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30 (1/2), 93-97.
  • 10. Jeżewska-Zychowicz M.: Występowanie zwyczaju pojadania między posiłkami wśród młodzieży w wieku 13-15 lat i jego uwarunkowania. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2004, 3 (1), 167-174.
  • 11. Kołłajtis-Dołowy A., Pietruszka B., Waszczeniuk-Uliczka M., Chmara-Pawlińska R.: Wybrane zachowania żywieniowe młodzieży gimnazjalnej z Warszawy. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30 (1/2), 182-187.
  • 12. Mullie P., Clarys P., Ridder D., Deriemaeker P., Duvigneaud N., Hebbelinck M., GrivegnĂše A. R., Autier P.: Breakfast frequency and vegetable consumption in Belgian adolescents a cross sectional study. Nutr. Food Sci. 2006, 36, 315-326.
  • 13. Nelson M. C., Gordon-Larsen P.: Physical activity and sedentary behavior patterns are associated with selected adolescent health risk behaviors. Pediatrics 2006, 117, 4, 1281-1290.
  • 14. Neumark-Sztainer D., Hannan P.J., Story M., Perry Ch. L.: Weight-control behaviors among adolescent girls and boys: implications for dietary intake, J. Am. Diet. Assoc. 2004, 104, 913-920.
  • 15. Neumark-Sztainer D., Wall M., Story M., Fulkerson J. A.: Are family meal patterns associated with disordered eating behaviors among adolescents? J. Adolesc. Health 2004, 35 (5), 350-359.
  • 16. Piotrowska E., Żechałko-Czajkowska A., Biernat J., Mikołajczak J.: Ocena wybranych cech stylu życia kształtujących stan zdrowia 16-18 letnich dziewcząt. Cz. I. Stosowanie różnych diet, aktywność fizyczna, palenie papierosów i picie alkoholu Roczn. PZH 2009, 60, 51-57.
  • 17. Post-Skagegard M., Samuelson G., Karlström B., Mohsen R., Berglund L., Bratteby L.E.: Changes in food habits in healthy Swedish adolescents during the transition from adolescence to adulthood. Eur. J. Clin. Nutr. 2002, 56, 532-538.
  • 18. Samuelsen G.: Dietary habits and nutritional status in adolescents over Europe. An overview of Current studies in the Nordic Countries. Eur. J. Clin. Nutr. 2000 (54), suppl 1, 21-28.
  • 19. Stopnicka B., Szamrej I. K., Jerulank I.: Ocena indywidualnego sposobu żywienia dzieci w wieku szkolnym w szkołach podstawowych województwa białostockiego. Żywność, Żywienie a Zdrowie 1998, (4), 392-400.
  • 20. Stopnicka B., Szamrej I. K.: Ocena jakości żywienia dzieci, młodzieży szkół ponadpodstawowych i młodzieży akademickiej województwa podlaskiego na przestrzeni lat 1996-2000. Żyw. Człow. Metab. 2001, 28, 2, suppl. 562-566.
  • 21. Suliga E.: Częstość spożycia i wartość energetyczna śniadań wśród dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Roczn. PZH 2006, 57 (1), 73-79.
  • 22. Suliga E.: Zachowania zdrowotne związane z żywieniem wśród uczniów szkół średnich. Nowiny Lekarskie, 2002, 71 (2-3), 107-111.
  • 23. Vanelli M., Iovane B., Bernardini A., Chiari G., Errico M. K., Gelmetti C., Corchia M., Ruggerini A., Volta E., Rossetti S.: Breakfast habits of 1202 northern Italian children admitted to a summer sport school. Breakfast skipping is associated with overweight and obesity. Acta Biomed. 2005, 76, 79-85.
  • 24. Videon T. M., Manning C. K.: Influences on adolescent eating patterns: The importance of family meals. Journal of Adolescent Health 2003, 32, 365-373.
  • 25. Waluś A., Wądołowska L., Cichoń R.: Wybrane zwyczaje żywieniowe i struktura spożycia produktów przez młodzież z regionu suwalskiego i Olsztyna Bromat. Chem. Toksykol.1supl., 2005, 38, 585-589.
  • 26. WHO. Reducing Risk, Promoting Healthy Life. Technical Report Series 915. Geneva 2002
  • 27. Wołowski T., Jankowska M.: Wybrane aspekty zachowań zdrowotnych młodzieży gimnazjalnej. Część I. Zachowania młodzieży związane z zachowaniem. Probl. Hig. Epidemiol. 2007, 88 (1), 64-68.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-30461162-fb94-4ce2-8773-e642f9ed34d4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.