1.ANDERSEN H.J., 2000 - What is pork quality. EAAP Publication No. 100 „Quality of meat and fat in pigs as affected by genetics nutrition", Zurich, 25 August 1999, pp. 15-26.
2.BERTRAM H.C., PETERSEN J.S., ANDERSEN H.J., 2000 - Relationship between RN" genotype and drip loss in meat from Danish pigs. Meat Science 56, 49-55.
3.CANDEK-POTOKAR M., MONIN G., ZLENDER В., 2002 - Pork quality, processing and sensory characteristics of dry-cured hams as influenced by Duroc crossing and sex. Journal of Animal Science 80, 988-996.
4.KOĆWIN-PODSIADŁA M., 1994 - Wrażliwość świń na stres. Praca zbiorowa pod redakcją B. Grudniewskiej. AR-T Olsztyn, wyd. II, 140-165.
5.KOĆWIN-PODSIADŁA M., 1998 - Genetyczne i żywieniowe czynniki modyfikujące jakość wieprzowiny. Seminarium z cyklu „ Związki Nauki z Praktyką", POLAGRA '98, t. 6., 173--216.
6.KOĆWIN-PODSIADŁA M., KRZĘCIO E., ANTOSIK A., 2003 - Rynek mięsa wieprzowego. Postęp w doskonaleniu mięsności i jakości mięsa w Polsce w świetle danych i standardów krajów Unii Europejskiej. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, Supl. 4 (37), 214-220.
7.KOĆWIN-PODSIADŁA M., KRZĘCIO E., KURYŁ J., POSPIECH E., GRZEŚ В., ZYBERT A., SIECZKOWSKA H., ANTOSIK K„ ŁYCZYŃSKI. A„ 2004 - Wpływ form polimorficz-nych wybranych genów na mięsność oraz właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne tkanki mięśniowej. Postępy genetyki molekularnej bydła i trzody chlewnej. Praca zbiorowa pod redakcją prof. M. Świtońskiego. Wyd. AR Poznań, 259-329.
8.KOĆWIN-PODSIADŁA M., KRZĘCIO E., PRZYBYLSKI W., 2006 - Pork quality and methods of its evaluation - a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, vol. 15/56, No 3, 241-248.
9.KOĆWIN-PODSIADŁA M., PRZYBYLSKI W., KACZOREK S., KRZĘCIO E., 1998 -Quality and technological yield of PSE (pale, soft, exudative) - Acid - and Normal pork. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, vol. 7/48, No 2, 217-222.
10.KOĆWIN-PODSIADŁA M., SIECZKOWSKA H., ZYBERT A., KRZĘCIO E., ANTOSIK A., ŁYCZYŃSKI A., MISZCZUK В., 2004 - Physico-chemical and technological parameter of meat from fatteners obtained on the basis of Fo generation imported Denmark. Animal Science Papers and Reports, vol. 22, Suppl. 3, 153-159.
11.KRZĘCIO E., ANTOSIK К., ZYBERT A., SIECZKOWSKA H., KOĆWIN-PODSIADŁA M., KURYŁ J., ŁYCZYŃSKI A., 2004 - Meat content and carcass composition as related to sex and RYR1 genotype in pigs from six genetic groups. Animal Science Papers and Reports, vol. 22, No. 4, 459-467.
12.LISIAK D., BORZUTA K., LISIAK В., 2008 - Analiza zmian wartości rzeźnej oraz cen tusz wieprzowych w latach 2003-2007. Trzoda Chlewna 4, 46-48.
13.MISZCZUK В., 2009 - System wychładzania tusz wieprzowych w procesie technologicznym zakładów mięsnych jako czynnik modyfikujący wartość kulinarną i przetwórczą mięsa. Praca doktorska, AP Siedlce.
14.MOLENDA P., TERESZKIEWICZ P., RUDA M., 2005 - Ocena zawartości tłuszczu w tuszach i wyrębach technologicznych świń rasy duroc. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 1, nr 3, 545-552.
15.NAVEAU J., POMMERET P., LECHAUX P., 1985 - Proposition dune methode de mesure du rendement technologique: la „method Napole". Techni. Pore. 8, 7-13.
16.ORZECHOWSKA В., RÓŻYCKI M., TYRA М., 1996 - Porównanie cech jakościowych mięsa różnych ras świń. Roczniki Nauk Zootechnicznych, t. 23, z. 3, 17-26.
17.PRANGE H., JUGRRT L., SCHERNER E., 1977 - Untersuchungen zur Muskel fleischqualitat beim Schwein. Archives of Experiments in Veterinary Medicin 31(2), 235-248.
18.RÓŻYCKI M., 1996 - Program Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej do 2010 roku. MRiGŻ, Warszawa.
19.RÓŻYCKI M., TYRA M., 2008 - Wyniki oceny użytkowości tucznej i rzeźnej świń w stacjach kontroli. Stan Hodowli i Wyniki Oceny Świń. Instytut Zootechniki, Kraków, 65-82.
20.SELLIER P., MONIN G., 1994 - Genetics of pig meat quality: a review. Journal of Muscle Foods 5, 187-219.
21.WOOD J.D., BROWN S.N., NUTE G.R., WHITTINGTON F.M., PERRY A.M., JONSON P., ENSER M., 1996 - Effect of breed, feed level and conditioning time on the tenderness of pork. Animal Science 44, 1, 105-112.
22.WOOD J.D., WISEMAN J., COLE D.J.A., 1994 - Control and manipulation of meat quality. In: Principles of Pig Science, Nottingham Uniwersity Press, 433-456.