PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 526 |

Tytuł artykułu

Możliwości zapobiegania powstawaniu odpadów biodegradowalnych w przemyśle spożywczym

Warianty tytułu

EN
Prevention possibilities of biowaste production in food processing industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przemysł spożywczy produkuje szeroką gamę odpadów, które wykazują wiele specyficznych właściwości. Wynika to ze stosowanych surowców, zawierających szybko psujące się substancje organiczne. W przypadku przetwórni mamy do czynienia z sezonowością, specyfiką produkcji i technologii, szerokim spektrum produktów i ich zmiennością. Co więcej, pewna ilość surowców staje się odpadem jeszcze przed przetworzeniem z powodu niedotrzymania wymogów sanitarno-higienicznych. Wszystkie przetwórnie mają wspólne problemy - ścieki zanieczyszczone substancjami organicznymi, odpady stałe pochodzenia biologicznego i straty przy przetwórstwie surowca pierwotnego. W wyniku powyższych problemów przetwórnie spożywcze coraz częściej wykorzystują metody prewencyjne, które oznaczają dla przetwórni znaczące zyski ekonomiczne, wynikające z oszczędności surowca, energii, zmniejszenia podatków oraz kar. W przemyśle piekarniczym największy problem stanowi nieskonsumowane pieczywo. W rolnictwie najczęściej wykorzystuje się je do skarmiania zwierząt. Jednak wykorzystanie w wielkich hodowlach takiej karmy podlega dyskusji, ponieważ przy intensywnej hodowli zwierząt gospodarskich ustalane są optymalne dawki żywieniowe, które nie biorą pod uwagę dokarmiania zwierząt pieczywem. Odbiorców nieskonsumowanego pieczywa można również szukać wśród indywidualnych rolników lub właścicieli małych ferm zwierzęcych. Jednak taka grupa docelowa nie może zapewnić stałego odbioru, szczególnie większych ilości pieczywa. Tak więc w przypadku złej kalkulacji zapotrzebowania rynku na pieczywo i chleb powstają duże ilości niewykorzystanego pieczywa, a jego likwidacja staje sie poważnym problemem dla zakładów piekarniczych.
EN
Food processing industry produces a wide range of wastes that show a lot of specific features. It is shown by raw materials that are processed here, they are costly produced and perishable organic matters. When talking about the actual processing, it refers to seasonal character, atypical operations and technologies, a wide spectrum of products and their frequent alteration. Moreover, a certain part of raw materials becomes waste even before processing due to nonfulfillment of hygienic requirements. All these operations have basic problem spheres in common - sewerage water contaminated by organic matters, solid waste of biological origin and loss at processing initial raw material. For these reasons, food processing plants turn to prevention procedures which mean for them, in a majority of cases, considerable contributions from the point of view of saving materials, energy, fees and penalties. The most frequent way of use is in agriculture, namely for feeding. For large-scale breeding, however, the use of unexpended bread is problematic because there are optimal feeding doses given on the basis of prepared feed, with regard to the most effective livestock breeding, which do not count on additional bread. The use of unexpended bread is therefore to be looked for with private farmers or small breeders. With this target group, however, demand is not ensured steadily. In case that there is a larger amount of unexpended bread due to bad estimation of market interest, the bakeries solve the problem on its removal.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

526

Opis fizyczny

s.389-396,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Ustav Aplikovane a Krajinne Ekologie, Agronomicka Fakulta, Mendelova Zemedelska a Lesnicka Univerzita v Brne, Zemedelska 1, 61300 Brno
autor
  • Ustav Aplikovane a Krajinne Ekologie, Agronomicka Fakulta, Mendelova Zemedelska a Lesnicka Univerzita v Brne, Zemedelska 1, 61300 Brno

Bibliografia

  • Holešovská Z., Kotovicová J. 2001. Národní program čistší produkce v zemědělství a potravinářství, w: Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí Ochrana zvířat a welfare. Brno: VFU: 58-61.
  • Filip J. 2002. Odpadové hospodářství. MZLU v Brně. ISBN 80-7157-608-5.
  • Kotovicová J. 2003. Čistší produkce. MZLU v Brně, ISBN 80-7157-675-1.
  • Rusko M., Piatrik M., Kotovicová J. 2004. Environmentálne manažérstvo. Strix n.f. Žilina 2004, ISBN 80-969257-0-9.
  • Šlesinger J. 2004. Demonstrační projekt čistší produkce. Pekárna HEPEK, CPC Brno: 62 s.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-2ae48dd4-2882-4cab-b3cd-ea0b302c84c0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.