PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Association between beta-lactoglobulin (LGB) polymorphism and yield and composition of milk Holstein-Friesian cows imported from Sweden

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Związek polimorfizmu beta-laktoglobuliny (LGB) z wydajnością i składem mleka krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej importowanych ze Szwecji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study involved 102 Holstein-Friesian cows imported from Sweden, kept on a farm in the West Pomerania Province. Beta-lactoglobulin (LGB) genotypes were determined using PCR (Polymerase Chain Reaction) method according to Medrano andAquilar-Cordova [1990]. It was found that cows with the LGB AA genotype had the highest milk yield in all analysed 305-day lactations. The differences were significant in the third lactation (P≤0.01, P≤0.05). For the same genotype, the highest milk protein yield and content for the three analysed lactations were recorded. The highest milk fat content and yield were found in the BB homozygotes for all the analysed lactations.
PL
Badania przeprowadzono na 102 krowach rasy holsztyńsko-fryzyjskiej importowanych ze Szwecji, w gospodarstwie rolnym w województwie zachodniopomorskim. Genotypy beta-laktoglobuliny (LGB) oznaczono metodą PCR (ang. Polymerase Chain Reaction) wg metodyki Medrano i Aquilar-Cordova [1990]. Stwierdzono, że krowy o genotypie LGB AA uzyskały najwyższą wydajność mleka we wszystkich analizowanych 305-dniowych laktacjach. W trzeciej laktacji różnice były istotne (P≤0,01; P≤0,05). Dla tego samego genotypu zanotowano najwyższą wydajność i zawartość białka w mleku dla trzech analizowanych laktacji. Najwyższą zawartość i wydajność tłuszczu stwierdzono u homozygot BB dla wszystkich badanych laktacji.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

p.9-17,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Doktora Judyma 10, 71-460 Szczecin, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Barłowska J., 2001. Polimorfizm białek mleka w różnych grupach genetycznych krów z regionu środkowo-wschodniej Polski [Milk protein polymorphism in different genetic groups of cowsin Central-East Poland]. Ann. UMCS XIX (4), 27–37 [in Polish].
  • Czerniawska-Piątkowska E., Kamieniecki H.,Mikuła A., 2002. Polimorfizm białek mleka a poziom produkcyjności mlecznej stada krów [Milk protein polymorphism with regard to milk productivitylevel in a herd of cows]. Acta Sci. Pol., Zootechnica 1 (1–2), 17–26 [in Polish].
  • Czerniawska-Piątkowska E., Szewczuk M., Zych S., 2007. Zależność pomiędzy polimorfizmem beta-laktoglobuliny a produkcyjnością mleczną krów rasy hf [Association between beta-lactoglobulinpolymorphism and milk productivity of Holstein-Friesian cows]. Acta Sci. Pol.,Zootechnica 6 (1), 23–28 [in Polish].
  • Juszczak J., Erhardt G., Ziemiński R, Panicke L., 2000. Milchproteinpolymorphismen bei Polnischen Schwarzbunten und beim Rotvieh. Arbeitstagung. DNA Polymorphismen beim Milchrind.23–24 März 2000, Dummerstorf. Forschungsinstitut für die Biologie landwirtschaftlicherNutztiere (FBN), Dummerstorf, 100–107 [in German].
  • Henderson D.,Marshall D., 1996. Kappa-casein genotype effects in a multiple breed blef cattle population. J. Anim. Sci. 74 (1) (Suppl.), 121.
  • Król J., 2003. Związek genetycznych wariantów białek mleka z wydajnością mleczną krów mięsnych oraz wynikami odchowu ich potomstwa [Relation of genetic variants of milk protein withmilk yield in beef cattle and the results of rearing of their calves]. Ann. UMCS Sec. EE 21 (1),81–99 [in Polish].
  • Krzyżewski J., Strzałkowska N., Ryniewicz Z., 1997. Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na zawartość białka w mleku krów [Genetic and environmental factors affecting milk protein content]. Prz. Hod. 65 (8), 8–11 [in Polish].
  • Kulig H., 2005. Charakterystyka struktury genetycznej stada bydła czarno-białego na podstawie polimorfizmu w genie leptyny [Characteristics of the genetic structure of a herd of Black-and-White cattlebased on the leptin gene polymorphism].Acta Sci. Pol., Zootechnica 4 (1), 95–106 [in Polish].
  • Litwińczuk A., Barłowska J., Król J., Kędzierska-Matysek M., 2003. Polimorfizm białek mleka u krów ras mlecznych i mięsnych z regionu środkowowschodniej Polski [Milk protein polymorphismin dairy and beef cows from central-eastern Poland] Prz. Hod. 71 (10), 10–12 [in Polish].
  • Litwińczuk A., Barłowska J., Król J., Litwińczuk Z., 2006. Białka polimorficzne mleka jako markery cech użytkowych bydła mlecznego i mięsnego [Polymorphic milk proteins as markers of productiontraits in dairy and beef cattle]. Med. Weter. 62 (1), 6–10 [in Polish].
  • Medrano J.F., Aquilar-Cordova E., 1990. Polymerase chain reaction amplification of bovine beta- -lactoglobulin genomic sequences and identification of genetic variants by RFLP analysis.Anim.Biotech. 1, 73–77.
  • Miciński J., Pogorzelska J., Barański W., 2008. Parametry użytkowe pierwiastek rasy hf w zależności od genetycznych wariantów wybranych białek mleka [Performance parameters of Holstein- Friesian primiparous cows depending on the genetic variants of selected milk proteins].Med. Weter. 64 (9), 1136–1139 [in Polish].
  • Michalak B., 1997. Polimorfizm białek mleka w stadzie bydła o wysokim udziale genów rasy holsztyńsko- fryzyjskiej i jego związek z niektórymi cechami produkcyjnymi [Milk protein polymorphismin a herd of cattle with a high proportion of genes of Holstein-Friesian breed and its association with some production traits]. Rocz. Nauk Zootech. 24, 7–21[in Polish].
  • Oprządek J., Dymnicki E., Oprządek A., Zwierzchowski L., 2006. Zależności pomiędzy polimorfizmem wybranych genów a użytkownością mleczną, długością okresu międzyocieleniowegoi wskaźnikiem inseminacji krów rasy czarno-białej [Association between polymorphism of selectedgenes and milk performance, calving interval as well as insemination index of Blackand-White cows]. Mater. Konf. Nauka–Gospodarce. 21–22 czerwca 2006, Międzyzdroje. AR Szczecin, 28–37 [in Polish].
  • Sitkowska B., Neja W.,Wiśniewska E., Mroczkowska S., Sawa A., 2009.Wpływ beta-laktoglobuliny na wydajność i skład chemiczny mleka w laktacji maksymalnej [Effect of beta-lactoglobulin on themilk yield and composition in a maximum lactation]. J.Centr. Europ.Agric. 3, 251–254 [in Polish].
  • Strzałkowska N., Krzyżewski J., Ryniewicz Z., 1999. Zależność między polimorficzną formą betalaktoglobuliny i systemem żywienia a dobową wydajnością, składem chemicznym i parametramitechnologicznymi mleka krów [Association of polymorphic form of beta-lactoglobulinand feeding system with daily yield, chemical composition and technological parameters of cowmilk]. Pr. i Mater. Zootech. 54, 21–34 [in Polish].
  • Strzałkowska N.,Krzyżewski J.,Ryniewicz Z., 2000.Wpływ genotypu bata laktoglobuliny i kappa-kazeiny na wydajność, skład chemiczny i podstawowe parametry technologiczne mleka krów cb [Effect ofbeta-lactoglobulin and kappa-casein genotypes on the yield, chemical composition and basic technologicalparameters ofmilk fromBlack-and-White cows]. Pr. I Mater.Zootech. 56, 107–119 [in Polish].
  • Walawski K., 1993. Metody genetycznego doskonalenia wydajności, składu i właściwości technologicznych mleka [Methods of genetic improvement of yield, composition and technologicalproperties of milk]. Prz. Mlecz. 11, 304–306 [in Polish].
  • Ziemiński R., Juszczak J., Czarnik U., Ćwikła A., Zabolewicz T.,Walawski K., 2005. Związek między polimorfizmem białek mleka i zróżnicowaniem wydajności oraz składu mleka krów utrzymywanychw stadzie bydła rasy czarno-białej kombinatu rolnego Kietrz [Association ofmilk proteinpolymorphismwith differences in yield and composition ofmilk fromBlack-and-White cows kept on the Kiertz farm]. Acta Sci. Pol., Zootechnica 4 (1), 163–170 [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-2a9d716b-5806-4172-9666-a8b2a2a00a2f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.