PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 09 | 4 |

Tytuł artykułu

Uwarunkowania konsumpcji miodu w gospodarstwach domowych (na przykładzie wybranych rejonów województwa małopolskiego)

Warianty tytułu

EN
Conditions of honey consumption in households (example of chosen areas of the Malopolska province)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki badań konsumenckich dotyczące spożycia miodu w gospodarstwach domowych na przykładzie wybranych rejonów woj. małopolskiego.
EN
The main goal of this research was to present conditions of honey consumption in households. The research was conducted in 2006 among consumers representing their households. The research showed, that honey consumption is motivated with its nutritious and gustatory advantages and also curative properties. Almost all respondents are declaring eating honey in the period of illness. It is possible to state that honey is being treated as the quite special food remedy. In the majority of households one-year consumption does not exceed 2 kg. Consumers are reaching for it a few times in the month. Eating honey is growing in the autumn-winter period and decreasing in the summer. However a part of examined respondents is declaring permanent eating irrespective of the season.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

4

Opis fizyczny

s.125-128,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Agrobiznesu, Akademia Rolnicza w Krakowie, Al.Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

Bibliografia

  • Florek E. 2006: Analiza rynku miodu w rejonie Małopolski. Maszynopis pracy magisterskiej. Katedra Agrobiznesu, Akademia Rolnicza w Krakowie.
  • Marzec J. 1998: Marketing w pszczelarstwie. [W:] Pszczelnictwo, red. J. Prabucki. Wyd. Albatros, Szczecin, 629-632.
  • Mruk H., Mruk J. 2005: Nabywca produktów pszczelich - potrzeby i zachowania. Pszczelarstwo, nr 2, 13.
  • Pałach R. 2005: Koniecznie trzeba promować produkty pszczele. Pszczelarz Polski, nr 12, 8-9.
  • Pidek A. 1998: Organizacja i ekonomika pasiek. [W:] Pszczelnictwo, red. J. Prabucki, Wyd. Albatros, Szczecin, 627.
  • Szot E. 2001: Wszystko o miodzie, pszczołach i pszczelarzach. Boss Rolnictwo, nr 38, s.609.
  • Wierszuń F. 2004: Pszczelarstwo w państwach UE. Pasieka Nr 1, 46-47.
  • Winiarski M. 2005: Czy szybki wzrost konsumpcji miodu w Polsce jest możliwy. Pasieka, nr 6, 37-39.
  • Winiarski M. 2007: Elementy i specyfika rynku miodu w Polsce. Pszczelarstwo, nr 1, 10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-27ce991f-b2de-480e-8c30-97b36bf34199
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.