PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 50 | 4 |

Tytuł artykułu

Growth characteristics of Fusarium spp. causing wilt disease in Psidium guajava L. in India

Warianty tytułu

PL
Cechy wzrostu Fusarium spp. wywołujących więdnięcie Psidium guajava

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Fusarium oxysporum f. sp. psidii and F. solani, causal agents of wilt in guava are highly variable pathogens. This study was conducted on cultural and physiological (temperature and pH) characters. The data revealed that maximum mycelial growth was obtained in potato dextrose agar as semi-solid media i.e. 78.00 mm for F. oxysporum f. sp. psidii; 73. 83 mm for F. solani, while malt extract broth as liquid broth media i.e. 1 385 mg mycelia for F. oxysporum f. sp. psidii; 1491 mg for F. solani. Maximum sporulation was recorded in oatmeal agar and mycological broth. The optimum temperature and pH for growth of both Fusarium spp. isolates was 28°C and 5.5. The isolates differed in their colony growth; mycelial mass, macro-conidia, and micro-conidia produced. These variations were characters of each of the isolates with respect to cultural and physiological characters.
PL
Fusarium oxysporum f. sp. psidii i F. solani, czynniki sprawcze więdnięcia P. guajava, są wysoce zmiennymi patogenami. Przedstawione badania wykonano w celu poznania cech kulturowych i fizjologicznych (temperatura i pH). Wyniki wykazały, że maksymalny wzrost grzybni miał miejsce na agarze ziemniaczanym z glukozą, jako na półstałej pożywce, np. wynosił 78 mm dla F. oxysporum f. sp. psidii; 73,83 mm dla F. solani, podczas gdy w półpłynnej pożywce słodowej uzyskano 1 385 mg grzybni dla Fusarium oxysporum f. sp. psidii i 1 491 mg dla F. solani. Maksymalne zarodnikowanie stwierdzono na pożywce z mąki owsianej i w półpłynnej pożywce mikologicznej. Optymalna temperatura i pH dla wzrostu obydwóch gatunków Fusarium, wynosiły 28°C i 5,5. Izolaty różniły się wzrostem kolonii, masą grzybni, makrokonidiami i mikrokonidiami. Te zróżnicowania były charakterystyczne dla każdego izolatu i dotyczyły zarówno cech kulturowych, jak i fizjologicznych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

4

Opis fizyczny

p.452-462,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Biotechnology, MITS University, Laxmangarh-332311, Rajasthan, India
autor
autor

Bibliografia

  • Agarwal D. K., Sarboy A. K. 1978. Physiological studies on four species of Fursarium pathogenic to soyabean. Indian Phytopathol. 31 (1): 24-31.
  • Ahamad S., Agrawal D. K., Udit N., Chauhan S. S. 2002. Effect of temperature, pH, light and inoculation period on growth, sporulation, biomass and gibberellic acid production. Ann. Plant Protect. Sci. 10 (2): 343-348.
  • Booth C. 1971. The Genus Fusarium. Commonwealth Mycological Institute, Kew, Surrey, England, 276 pp.
  • Booth C. 1977. Fusarium, Laboratory Guide to the Identification of the Major Species. Commonwealth Mycological Institute, Kew, Surrey, England, 58 pp.
  • Boughalleb N. 2001. Decay of watermelon in Tunisia: Identification of the causal organism and biology of Fusarium spp. Mémoire de Diplôme d'Etudes Approfondies en Protection des Plantes et Environnement. Ecole Supérieure d'Horticulture et d'Elevage de Chott Mariam, 76 pp.
  • Chattapadhyay S. B., Bhattacharjya S. K. 1968. Investigations on the wilt disease of guava (Psidium guajava L.) in West Bengal I. Indian J. Agric. Sci. 38 (1): 65-72.
  • Chattopadhyay S. B., Sengupta S. K. 1955. Studies on wilt of Psidium guajava L. in West Bengal. Indian J. Hort. 12: 76-79.
  • Chauhan M. U. 1997. Investigations on wilt disease of bottle gourd caused by Fuarium solani (Mart.) Sacc. M.Sc. (Agric.) thesis. G. A. U., S. K. Nagar, India, 68 pp.
  • Chittem K., Kulkarni S. 2008. Effect of Media on the Growth of Fusarium oxysporum f. sp. gerberae and Fusarium oxysporum f. sp. dianthi. Karnataka J. Agric. Sci. 21 (2): 303-304.
  • Cochrane V. W. 1958. Physiology of Fungi. Welly, New York, 524 pp.
  • Daami-Remadi M., El Mahjoub M. 2004. Appearance in Tunisia of Fusarium oxysporum f. sp. tuberosi causing vascular wilting and tuber dry rot of potato. Bull. OEPP/EPPO Bull. 34: 407-411.
  • Dammi-Remadi M., Jabnoun-Khiareddine H., Ayed F., EI Mahjoub M. 2006. Effect of temperature on aggerressivity of Tunisian Fusarium sp. causing potato (Solanum tuberosum L) tuber dry rot. J. Agron. 5 (2): 350-355.
  • Desai A. G., Dange S. R. S., Patel D. S., Patel D. B. 2003. Variability of Fusarium oxysporum f. sp. ricini causing wilt of castor. J. Mycol. Plant Pathol. 33 (1): 37-41.
  • Dwivedi S. K., Dwivedi P. 1999. Wilt disease of guava: a national problem. J. Appl. Hort. 1 (2): 151-154.
  • Edward J. C. 1960. Variation in the guava wilt pathogen, Fusarium oxysporum f. sp. psidii. Indian Phytopathol. 13: 30-36.
  • Farkya S., Pandey A. K., Rajak R. S. 1996. Mycoherbicides potential of Fusarium spp. against Parthenium: Factors affecting in vitro growth and sporulation. Bioved 7: 1-9.
  • Kulkarni S. P. 2006. Studies on Fusarium oxysporum Schlecht Fr f. sp. gladioli (Massey) Snyd. & Hans. causing wilt of Gladiolus. M. Sc. (Agric.) thesis, Univ. Agric. Sci., Dharwad, India, 245 pp.
  • Misra AK. 2006. Wilt of guava-a disease of national importance. Indian Phytopathol. 59 (3): 269-280.
  • Misra A. K., Gupta V. K. 2010. Pathogenicity of Fusarium spp. isolates of guava wilt. J. Mycol. Plant Pathol. 40 (1): 72-77.
  • Pandav F. J. 2002. Investigation on wilt [Fusarium solani (Mart.) Sacc.] on cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) under South Gujarat condition. M.Sc. (Agric.) thesis, G. A. U., S. K. Nagar, India, 262 pp.
  • Pathak V. N. 1984. Laboratory Manual of Plant Pathology. Second edition. Oxford and IBH Publishing Co. Pvt. Ltd., New Delhi: 11-12.
  • Paulkar P. K., Raut B. T. 2004. Variability among the isolates of Fusarium oxysporum f. sp. ciceri. J. Mycol. Plant Pathol. 34 (1): 20-23.
  • Prasad N., Mehta P. R., Lal S. B. 1952. Fusarium wilt of guava (Psidium guajava L.) in Uttar Pradesh, India. Nature 169, p. 753.
  • Sharma R. L., Singh B. P., Thakur M. P., Thapak S. K. 2005. Effect of media, temperature, pH and light on the growth and sporulation of Fusarium oxysporum f. sp. lini. Ann. Plant Protect. Sci. 13: 172-174.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-27271c96-cc54-41e4-8b3d-eb6481d9280c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.