EN
Fusarium oxysporum f. sp. psidii and F. solani, causal agents of wilt in guava are highly variable pathogens. This study was conducted on cultural and physiological (temperature and pH) characters. The data revealed that maximum mycelial growth was obtained in potato dextrose agar as semi-solid media i.e. 78.00 mm for F. oxysporum f. sp. psidii; 73. 83 mm for F. solani, while malt extract broth as liquid broth media i.e. 1 385 mg mycelia for F. oxysporum f. sp. psidii; 1491 mg for F. solani. Maximum sporulation was recorded in oatmeal agar and mycological broth. The optimum temperature and pH for growth of both Fusarium spp. isolates was 28°C and 5.5. The isolates differed in their colony growth; mycelial mass, macro-conidia, and micro-conidia produced. These variations were characters of each of the isolates with respect to cultural and physiological characters.
PL
Fusarium oxysporum f. sp. psidii i F. solani, czynniki sprawcze więdnięcia P. guajava, są wysoce zmiennymi patogenami. Przedstawione badania wykonano w celu poznania cech kulturowych i fizjologicznych (temperatura i pH). Wyniki wykazały, że maksymalny wzrost grzybni miał miejsce na agarze ziemniaczanym z glukozą, jako na półstałej pożywce, np. wynosił 78 mm dla F. oxysporum f. sp. psidii; 73,83 mm dla F. solani, podczas gdy w półpłynnej pożywce słodowej uzyskano 1 385 mg grzybni dla Fusarium oxysporum f. sp. psidii i 1 491 mg dla F. solani. Maksymalne zarodnikowanie stwierdzono na pożywce z mąki owsianej i w półpłynnej pożywce mikologicznej. Optymalna temperatura i pH dla wzrostu obydwóch gatunków Fusarium, wynosiły 28°C i 5,5. Izolaty różniły się wzrostem kolonii, masą grzybni, makrokonidiami i mikrokonidiami. Te zróżnicowania były charakterystyczne dla każdego izolatu i dotyczyły zarówno cech kulturowych, jak i fizjologicznych.