PL
Celem pracy było oznaczenie zawartości mono-, di-, oligo- i polisacharydów w preparatach inulinowych z cykorii, otrzymanych w skali laboratoryjnej oraz w handlowych preparatach inulinowych z cykorii i czosnku. Jedyną wiarygodną metodą oznaczania składu preparatów inulinowych jest technika HPAEC-PAD. Wyniki badań wykazały istotne różnice składu frakcji o różnej masie cząsteczkowej, występujących w preparatach inulinowych w zależności od źródła i warunków ich otrzymywania. Przeważającą frakcją w ekstraktach z cykorii i czosnku były sacharydy o stopniu polimeryzacji dp≤10. W preparatach inuliny krystalicznej przeważały sacharydy o dp>20. W preparacie inuliny z czosnku nie występowały sacharydy o stopniu polimeryzacji dp>15. W ekstrakcie z cykorii frakcja ta stanowiła ponad 16%.
EN
The aim of the work was to determine the content of mono-, di-, oligo- and polysaccharides in inulin preparations from chicory, obtained in laboratory. Some commercial preparations from chicory and garlic were analysed too. HPAEC-PAD is the only reliable method for determining composition of inulin. Results show that individual preparations, depending on the source and the method of production, characterise significant differences in the carbohydrates composition. Mono-, di- and oligosaccharides constitute the main fraction in the extracts from chicory and garlic. High DP polymers (DP>20) are the largest fraction in the preparations of crystalline inulin. There is no polysaccharides (DP>15) in the extract from garlic. The content of polysaccharides (DP>15) in the extract from chicory is more then 16%.