PL
Niewydolność nerek prowadzi do zaburzeń gospodarki lipidowej, charakteryzujących się podwyższonym stężeniem: triglicerydów, lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL), lipoprotein o niskiej gęstości (LDL); kumulacji potencjalnie aterogennej frakcji lipoprotein o pośredniej gęstości (IDL) oraz spadkiem koncentracji frakcji HDL w osoczu. W diecie osób z przewlekłymi chorobami nerek oraz współistniejącymi zaburzeniami metabolizmu lipidów, szczególnie ważne wydaje się zachowanie optymalnych proporcji kwasów tłuszczowych nasyconych i wielonienasyconych zarówno w ciągu doby, jak też w poszczególnych posiłkach, zwiększenie udziału jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w posiłkach kosztem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny n-6 i nasyconych kwasów tłuszczowych.
EN
Chronic kidney disease leads to the development of abnormalities in lipid metabolism characterized by a significant increase in plasma levels of triglyceride, total cholesterol, LDL-cholesterol, VLDL-cholesterol, as well as a decrease in HDL-cholesterol. Dietary modification to reduce hyperlipidemia should be introduced. Specific attention should be paid to saturated and polyunsaturated fatty acids content in the whole diet and each meal, as well as n6 to n3 polyunsaturated fatty acid ratio.