PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 552 |
Tytuł artykułu

Wpływ fizycznych metod utrwalania aloesu na jego aktywność biostatyczną

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Influence of physical methods of aloe preservation on its biostatic activity
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Oceniono wpływ wybranych fizycznych metod utrwalania: mrożenia, pasteryzacji, utrwalania za pomocą wysokich ciśnień oraz za pomocą promieniowania ultrafioletowego na aktywność biostatyczną tkanki aloesu. Materiał badawczy stanowiły liście trzyletniego Aloe arborescens. Tkankę aloesu do badania przygotowywano poprzez homogenizację liści ze skórą oraz po pozbawieniu skóry według zgłoszenia patentowego P346068. Do oceny aktywności biostatycznej miazgi aloesu stosowano szczepy bakterii Gram (+): Staphylococcus aureus oraz grzybów drożdżopodobnych Candida albicans. Ze względu na skuteczną inhibicję mikroflory aloesu, zachowanie jej właściwości biostatycznych i niski koszt, preferowaną metodą optymalizacji jakości aloesu jest mrożenie w temperaturze -10°C i stosowanie 20% tak utrwalonej miazgi jako dodatku do żywności.
EN
The aim of the research was to evaluate the influence of selected physical methods of preservation such as: freezing, pasteurization, preserving by using high hydrostatic pressures and by UV radiation on biostatic activity of aloe tissue. The subject of research were the leaves of a three-year-oldAloe arborescens submitted to the preservation process. The aloe tissue for research was prepared by homogenization of leaves with skin, and after removing of the skin according to the P346068 patent terms. For the evaluation of biostatic activity of aloe pulp there were used tribes of Gram (+) bacteria: Staphylococcus aureus and yeastlike fungus Candida albicans. Due to effective aloe’ micro flora inhibition, the level of preservation of its biostatic properties and low cost, it revealed that the most efficient method of optimizing the quality of aloe is freezing at the temperature -10°C and using of 20% of such preserved pulp as food additive.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
552
Opis fizyczny
s.113-126,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska, ul.Morska 81-87, 81-225 Gdynia
Bibliografia
  • Abad M.J., Ansuategui M., Bermejo P. 2007. Active antifungal substances from natural sources. ARKIVOC: 116-145.
  • Agarry O.O., Olaleye M.T., Bello-Michael C.O. 2005. Comparative antimicrobial activities of Aloe vera gel and leaf. Afr. J. Biotechnol. 4(12): 1413-1414.
  • Allende A., Tomás-Barberán F.A., Gil M.I. 2006. Minimal processing for healthy traditional foods. Trends in Food Sci.& Technol. 17( 9): 513-519.
  • Barile E., Bonanomi G., Antignani V., Zolfaghari B., Sajjadi S.E., Scala F., Lanzotti V. 2007. Saponins from Allium minutiflorum with antifungal activity. Phytochemistry 68(5): 596-603.
  • Blitzke T., Masaoud M., Schmidt J. 2001. Constituents of Aloe rubroviolacea. Fitoterapia 72: 78-79.
  • Dolatowski Z.J., Stadnik J., Stasiak D. 2007. Zastosowanie ultradźwięków w technologii żywności. ACTA Scien. Pol. - Technologia Alimentaria 6(3): 88-99.
  • Dziugan P. 2006. Adaptacja niskotemperaturowa mikroorganizmów. Chłodnictwo. XLI(11): 54-59.
  • Elsohly M.A., Gul W., Murphy T.P. 2004. Analysis of the anthraquinones aloe-emodin and aloin by gas chromatography/mass spectrometry. Int. Immunopharm. 4: 1739-1744.
  • Eshun K., He Q. 2004. Aloe vera: A valuable ingredient for the food, pharmaceutical and cosmetic industries - A review. Critical Reviews in Food Sci. and Nutr. 44(1): 91-96.
  • Grindlay D., Reynolds T. 1986. The Aloe vera phenomenon: A review of the properties and modern uses of the leaf parenchyma gel. J. of Ethnopharm. 16(2-3): 117-151.
  • Grzegorczyk B. 2007. Problemy w zamrażalnictwie owoców i warzyw po wejściu do Unii Europejskiej. Przem. Ferment, i Owocowo-Warzywny 1: 20-21.
  • Heck E., Head M., Nowak D. 1981. Aloe vera (gel) cream as a topical treatment for outpatient burns. Burns 7(4): 291-294.
  • Jasso De Rodríguez D, Hernández-Castillo D., Rodríguez-García R., Angulo-Sánchez J.L. 2005. Antifungal activity in vitro of Aloe vera pulp and liquid fraction against plant pathogenic fungi. Industrial Crops and Products 21: 81-87.
  • Karwowska W., Rusaczonek A., Świderski F., Dąbrowska M., Waszkiewicz-Robak B. 2006. Właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne czosnku i jego przetworów. Bromat. Chem. Toksykol. (Supl.): 59-63.
  • Karwowska W., Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. 2007.
  • Characteristics of biocide properties of garlic and its products. Pol. J. of Food and Nut. Sci. 57(3A): 59-62.
  • Kączkowski J. 1993. Biochemia roślin. Wydawn. Nauk. PWN Warszawa, tom II: 122, 125, 179, 218.
  • Knorr D. 2003. Impact of non-thermal processing on plant metabolites. J. of Food Eng. 56: 131-134.
  • Kowalska H. 2006. Żywność minimalnie przetworzona - owoce i warzywa. Przem. Spoż. 6: 24-31.
  • Lutomski J. 2001. Fascynacja czosnkiem - wczoraj i dziś. Postępy Fitoterapii 5: 1.
  • Mańas P., Pagán R. 2005. A review: Microbial inactivation by new technologies of food preservation. J. of App. Microbiol. 98: 1387-1399.
  • Pobereżny J., Wojdyła T., Rogozińska I. 2006. Wpływ metod konserwacji na wybrane cechy jakościowe przetworów owocowych i warzywnych. XXXVII Sesja Naukowa KNoŻ PAN „Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku”. Gdynia, 26-27.09.2006: 54-55.
  • Polak E. 2007. Utrwalanie żywności metoda zamrażania lub chłodzenia. Chłodnictwo XLII(3): 42-43.
  • Robson M.C., Heggers J., Hagstrom W.J. 1982. Myth, magic, witchcraft or fact? Aloe vera revisited. J. of Burn Care and Rehabilit. 3: 157-162.
  • Smolarz H.D., Wegiera M. 2004. Antrachiniony - składniki roślinne o właściwościach nie tylko przeczyszczających. Postępy Fitoterapii 14: 4.
  • Stankiewicz J., Steinka I. 2006. Przeżywalność grzybów strzępkowych w skrzepach twarogowych z dodatkiem aloesu. XXXVII Sesja Naukowa KNoŻ PAN „Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku”. Gdynia 26-27.09.2006. Mat. Konf.: 62.
  • Stefanowicz-Hajduk J., Ochocka J.R. 2006. Saponiny steroidowe - występowanie, właściwości i zastosowanie w lecznictwie. Postępy Fitoterapii 1: 36-40.
  • Steinka I. 2001. Próba zastosowania aloesu w fermentowanych przetworach mleczarskich. Żywienie Człowieka i Metabolizm XXVIII(Supl.): 785-791.
  • Steinka I., Kukułowicz A. 2003. Próba optymalizacji jakości twarogów za pomocą aerozolu aloesowego. Bromatol. Chemia Toksykol. XXXVI(4): 341-346.
  • Steinka I., Kukułowicz A. 2008. The influence of aloe aerosol on staphylococci population consisting in surface contamination of lactic acid cheese. Acta Bioch. Pol. 55(1): 50-51.
  • Steinka I., Stankiewicz J. 2000. Attempt to use Aloe vera solution to reduce the growth of Staphylococcus in lactic acid cheese. 14th Forum for Applied Biotechn., Brugge 27-28.09.2000: 543-546.
  • Steinka I., Stankiewicz J. 2001. Ocena wrażliwości względnych beztlenowców na działanie dodatku Aloe vera w skrzepie twarogowym. XXXII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN „Technologia żywności a oczekiwania konsumentów” Warszawa 6-7.09.2001: 1-6.
  • Steinka I., Stankiewicz J. 2003a. Ocena biostatycznego i toksycznego efektu działania dodatku aloesowego w skrzepie twarogowym. Żywienie Człowieka i Metabolizm XXX 3(4): 1229-1233.
  • Turner C.E., Williamson D.A., Stroud P.A., Talley D.J. 2004. Evaluation and comparison of commercially available Aloe vera L. products using size exclusion chromatography with refractive index and multi-angle laser light scattering detection. Int. Immunopharm. 4(14): 1727-1737.
  • Xia Q., Yin J.J., Fu P.P., Boudreau M.D. 2007. Photo-irradiation of Aloe vera by UVA - Formation of free radicals, singlet oxygen, superoxide, and induction of lipid peroxidation. Toxicology Letters 168(2): 165-175.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-116f6462-1b40-40fc-a146-848f5b8f0ac7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.