PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 16 | 1 |

Tytuł artykułu

Foliar nutrition of poppy plants (Papaver somniferum L.) with selenium and the effect on its content in seeds

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Nawożenie dolistne maku (Papaver somniferum L.) selenem i wpływ na zawartość selenu w ziarnie maku

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Selenium is a trace element which in small amounts is necessary for human and animal nutrition. In a living organism, it helps a number of antioxidant enzymes to function normally. In many parts of the world, including the Central European region, its content in agricultural products is very low. Attempts are therefore made to increase its content and cover human requirements with biologically valuable products by incorporating selenium into the system of plant nutrition. In a vegetation trial established in 2008 and 2009, we explored the effect of foliar applications of Se(IV) on yields and on its content in seeds and the uptake of selenium by a poppy (Papaver somniferum L.) stand. Selenium was applied at a rate of 300 g ha–1 during the stage of the end of elongation growth and after the fall of blossoms. Poppy yields were significantly influenced by the weather in the experimental years. In the dry year of 2009, poppy production was 40.6% lower than in 2008. Selenium application at the end of elongation growth reduced poppy seed yields by an average of 11.5%. Late supplementary nutrition at the stage after blossom fall also reduced yields (by 11.8%). Owing to the effect of extra-root Se nutrition, the content of selenium in poppy seeds increased highly significantly from 139 μg kg–1 to 757 μg kg–1 of seeds. Also the uptake of selenium by the poppy stand was significant and after foliar application it increased 4.8 times.
PL
Selen to pierwiastek śladowy, który w niewielkich ilościach jest niezbędny w żywieniu ludzi i zwierząt. W żywym organizmie selen wspomaga prawidłowe działanie wielu enzymów antyoksydacyjnych. W wielu rejonach świata, łącznie z obszarem Europy Środkowej, zawartość selenu w produktach rolnych jest niewielka. W związku z tym podejmowane są starania, by zwiększyć jego zawartość przez wprowadzenie selenu do systemu nawożenia roślin uprawnych, by pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek w diecie dzięki biologicznie wartościowym produktom. W doświadczeniu wegetacyjnym przeprowadzonym w latach 2008 i 2009 badano wpływ dolistnego nawożenia Se(IV) na plonowanie maku (Papaver somniferum L.) oraz na zawartość selenu w ziarnie maku i pobór tego pierwiastka przez rośliny. Selen zastosowano w dawce 300 g ha–1 pod koniec fazy wzrostu łodygi oraz w czasie przekwitania. Plony maku były silnie uzależnione od warunków pogodowych w czasie doświadczenia. W suchym 2009 r. plon maku był o 40,6% niższy niż w 2008 r. Zastosowanie selenu pod koniec fazy wzrostu łodygi ograniczyło plon maku o średnio 11,5%. Późniejsze zastosowanie nawożenia selenem, w fazie przekwitania, także zmniejszyło plony (o 11,8%). Dzięki dodatkowemu dożywieniu korzeni selenem zawartość Se w ziarnie maku wzrosła istotnie ze 139 μg kg–1 do 757 μg kg–1. Pobór selenu przez łan maku także był istotny, i wzrósł 4,8-krotnie po nawożeniu dolistnym tym pierwiastkiem.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

16

Numer

1

Opis fizyczny

p.85-92,fig.,ref

Twórcy

autor
  • Department of Agrochemistry, Soil Science, Microbiology and Plant Nutrition, Mendel University in Brno, Zemedelská 1, 613 00 Brno, Czech Republic
autor

Bibliografia

  • Alexander J., Anderssen S. A., Aro A., Becker W., Fogelholm M., Lyhne N. 2005. Nordic nutrition recommendations 2004. Scanprint as. Arhus.
  • Arthur J.R. 2003. Selenium supplementation: does soil supplement help and why? Proc. Nutr. Soc., 62: 393-397.
  • Banuelos G.S., Ajwa H.A., Mackey M., Wu L., Cook C., Akohoue S., Zambruzuski S. 1997. Evaluation of different plant species used for phytoremediation of high soil selenium. J. Environ. Qual., 26(3): 639-646.
  • Broome C.S., McArdles F., Kyk J.A.M., Andrews F., Hart C.A., Arthur J.R., Jackson M.J. 2002. Functional effect of selenium supplementation in healthy UK adults. Free Radic. Biol. Med., 33(1): 261-261.
  • Combs G.F., Gray W.P. 1998. Chemopreventive agents: selenium. Pharmacol. Therapeut., 79: 179-192.
  • Cuderman P., Kreft I., Germ M., Kovacevic M., Stibilj V. 2008. Selenium species in seleniumenriched and drought-exposed potatoes. J. Agric. Food Chem., 56(19): 9114-9120.
  • Dadnia M.R., Habib D., Nourmohammad G., Ardakani M.R. 2008. Antioxidative response of sunflower (Helianthus annuus L.) varieties under water deficit and selenium foliar application. Crop Res. (Hisar), 35(3): 195-200.
  • Dadnia M.R., Lack S.H., Barfipoor K., Khosravani H., Modhej A. 2009. Effects of selenium concentration on wheat (Triticum aestivum L.). Crop Res. (Hisar), 37(1-3): 1-5.
  • Fang Y., Wang L., Xin Z., Zhao L.Y., An X.X., Hu Q.H. 2008. Effect of foliar application of zinc, selenium, and iron fertilizers on nutrients concentration and yield of rice grain in China. J. Agric. Food Chem., 56(6): 2079-2084.
  • Germ M., Stibilj V., Osvald J., Kreft I. 2007. Effect of selenium foliar application on chicory (Cichorium intybus L.). J. Agric. Food Chem., 55: 795-798.
  • Grant C.A., Buckley W.T., Wu R. 2007. Effect of selenium fertilizer source and rate on grain yield and selenium and cadmium concentration of durum beat. Can. J. Plant Sci., 87(4): 703-708.
  • Gupta U.C., MacLeod J.A. 1999. Relationship between soybean seed selenium and harvested grain selenium. Can. J. Soil Sci., 79(1): 221-223.
  • Hambuckers A., Dotreppe O., Hornick J.L., Istasse L., Dufrasne I. 2008. Soil-applied selenium effects on tissue selenium concentrations in cultivated and adventitious grassland and pasture plant species. Commun. Soil Sci. Plant Anal., 39 (5-6): 800-811.
  • Hu H.F., Hu C.X., Jie X.L., Liu S.L., Guo X., Hua D.L., Ma C.A., Lu J.W., Liu H.G. 2010. Effects of selenium on herbage yield, selenium nutrition and quality of alfalfa. J. Food Agric. Environ., 8 (2): 792-795.
  • Kapolna E., Hillestrom P.R., Laursen K.H., Husted S., Larsen E.H. 2009. Effect of foliar application of selenium on its uptake and speciation in capot. Food Chem., 115 (4): 1357-1363.
  • Liu K.L., Gu Z.X 2009. Selenium accumulation in different brown rice cultivars and its distribution in fractions. J. Agric. Food Chem., 57(2): 695-700.
  • Lyons G.H., Genc Y., Soole K., Stangoulis J.C.R., Liu F., Graham R.D. 2009. Selenium increases seed production in Brassica. Plant Soil., 318(1-2): 73-80.
  • Martinez R.A.S., de Rezende P.M., de Alvarenga A.A., de Andrade M.J.B., dos Passos A.M.A. 2009. Doses and forms of selenium application on the culture of soybean. Cienc. Agrotec., 33(3): 698-704.
  • Obolt L., Kreft S., Kreft I., Germ M., Stibilj V. 2008 Distribution of selenium and phenolics in buckwheat plants grown from seeds soaked in Se solution and under different levels of UV-B radiation. Food Chem., 110: 691-696.
  • Pfannhauser W. 1994. Der Versorgungsstatus mit dem essentiellen Spurenelement Selen in Österreich. Lebensmittelchemie, 48: 123-123.
  • Poggi V., Arcioni A., Filippini P., Pifferi P.G. 2000. Foliar application of selenite and selenate to potato (Solanum tuberosum): Effect of a ligand agent on selenium content of tubers. J. Agric. Food Chem., 48: 4749-4751.
  • Rios J.J., Blasco B., Cervilla L.M., Rubio-Wilhelmi M.M., Rosales M.A., Sanchez-Rodriguez E., Romero L., Ruiz J.M. 2010. Nitrogen-Use efficiency in relation to different forms and application rates of Se in lettuce plants. J. Plant Growth Regul., 29 (2): 164-170.
  • Ruiz J. M., Rivero R. M., Romero L. 2007. Comparative effect of Al, Se, and Mo toxicity on NO3 - assimilation in sunflower (Helianthus annuus L.) plants. J. Environ. Manage., 83(2): 207-212.
  • Slejkovec M., Goessler W. 2005. Accumulation of selenium in natural plants and selenium supplemented vegetable and selenium speciation by HPLC—ICPMS. Chem. Speciation Bioavail., 17: 63-73.
  • Smrkolj P., Stibilj V. 2004. Determination of selenium in vegetables by hydride generation atomic fluorescence spectrometry. Anal. Chim. Acta, 512: 11-17.
  • Smrkolj P., Stibilj V., Kreft I., Kápolna E. 2005. Selenium species determination in selenium-enriched pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds by HPLC-UV-HG-AFS. Anal. Sci., 21: 1-5.
  • Terry N., Zayed A.M., Desouza M.P., Tarun A.S. 2000. Selenium in higher plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Molecular Biol., 51: 401-432.
  • Torshin S.P., Zabrodina I.Y., Udel’nova T.M., Konova N.I., Chivkunova O.B., Gromadin A.V., Yagodin B.A. 1994. Accumulation of selenium in spring rape plants and chemical composition of seed with application of sodium selenite. Izvestija Timirjazevskoj Sel’skochozjajstvennoj Akademii, 0(1): 107-111.
  • Yang F., Chen L., Hu Q., Pan G. 2003. Effect of the application of selenium on selenium content of soybean and its products, Biol. Trace Elem. Res., 93: 249-256.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-1047f466-2adb-44eb-a2c9-f5d7c0af1e68
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.