PL
Celem pracy była ocena zmienności poziomu plonowania i wybranych cech jakościowych ziarna pszenicy w zależności od warunków glebowych. Materiał empiryczny do analizy stanowiły wyniki badań z doświadczeń prowadzonych w latach 1995-2007. Zgromadzone dane pozwoliły na analizę poziomu plonowania i cech jakościowych ziarna pszenicy na pięciu kompleksach rolniczej przydatności gleb i na pięciu klasach bonitacyjnych. Wyniki opracowano statystycznie za pomocą wielokrotnych przedziałów ufności Tukeya i współczynników korelacji. Najwyższe plony uzyskano uprawiając pszenicę na glebie kompleksu pszennego wadliwego i pszennego dobrego, niższe na glebie kompleksu pszennego bardzo dobrego i żytniego bardzo dobrego, najmniejsze na glebie zaliczonej do kompleksu żytniego dobrego. Warunki glebowe wywierały wpływ na jakość ziarna pszenicy. Wraz z pogorszeniem warunków glebowych zmniejszały się wyróżniki wartości technologicznej ziarna. Kompleks rolniczej przydatności gleb wywierał większy wpływ na jakość ziarna w porównaniu do klasy bonitacyjnej.
EN
The goal of the work was the estimation of variability of grain yield and some quality parameters of wheat growing in different quality soil. The data of grain yield and wheat quality are the result of testing the samples collected from experiments in 1995-2007. The testing was included characteristics: grain yield, test weight, falling number, protein content, gluten content, Zeleny test and reological value. The highest grain yield was obtained from defective wheat soil complex and good wheat soil complex, the lower from very good wheat soil complex and very good rye soil complex, and the lowest from rye good soil complex. Wheat quality data represented five soil complexes (very good wheat, good wheat, very good rye, defective wheat, good rye) and five soil quality classes. All data were the base for statistical calculation. In this work were used the basic statistics tools: the analysis of variance and correlation coefficient. It was found that soil quality had a significant influence on the grain yield, and yield quality.