Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm. Suplement
Rocznik
2004
Tom
31
Numer
1 cz.2
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
1 cz.2
artykuł:
Żywność ekologiczna w opinii młodych Europejczyków
(
Newerli-Guz J.
,
Smiechowska M.
)
artykuł:
Zanieczyszczenie herbat dostępnych na rynku w Polsce nitropochodnymi wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych i WWA
(
Jankowski P.
)
artykuł:
Zawartość błonnika pokarmowego z rozróżnieniem na frakcje w wybranych typach mąk
(
Paczkowska M.
,
Kunachowicz H.
)
artykuł:
Ocena wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników przez osoby z przewlekłą niewydolnością nerek
(
Kozlowska L.
,
Rosolowska-Huszcz D.
,
Rydzewski A.
)
artykuł:
Zawartość 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol) w sosach sojowych i przyprawach do zup w świetle regulacji europejskich
(
Obara M.
,
Grzeskiewicz S.
)
artykuł:
Poziomy zanieczyszczenia azotanami i azotynami produktów dla niemowląt i małych dzieci
(
Switka A.
,
Karlowski K.
,
Jarecka J.
,
Kuzma K.
,
Gajda J.
)
artykuł:
Histamina i tyramina w rybach i przetworach rybnych w zależności od jakości mikrobiologicznej
(
Sawilska-Rautenstrauch D.
,
Fonberg-Broczek M.
,
Windyga B.
,
Sciezynska H.
,
Jedra M.
,
Urbanek-Karlowska B.
)
artykuł:
Żmijowiec (Echium L.) jako potencjalne źródło oleju stosowanego w profilaktyce, terapii i żywieniu
(
Krol B.
,
Kowalski R.
)
artykuł:
Zawartość kadmu w wędlinach wyprodukowanych w Polsce na przestrzeni lat 2001-2003
(
Wegrzyn E.
,
Borys M.
)
artykuł:
Rola edukacji żywieniowej w prewencji chorób żywnościowo- i żywieniowozależnych na przykładzie młodzieży w wieku 13-15 lat
(
Jezewska-Zychowicz M.
)
artykuł:
Czynniki żywieniowe i poza żywieniowe a gęstość mineralna kości u kobiet w wieku podeszłym
(
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Charzewska J.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Kost J.
)
artykuł:
Wartość odżywcza i użyteczność konsumpcyjna wybranej żywności wygodnej w opinii studentów lubelskich
(
Grela E. R.
,
Sawula M.
)
artykuł:
Badanie biegłości: pierwiastki śladowe w korzeniu marchwi
(
Polkowska-Motrenko H.
,
Szopa Z.
,
Dybczynski R.
)
artykuł:
Zawartość i skład olejów stwierdzonych w surowcach zielarskich oraz możliwość ich wykorzystania w żywieniu
(
Szczyglewska D.
,
Kozlowski J.
,
Buchwald W.
)
artykuł:
Wpływ interakcji grofibratu i ekstraktu flawonoidów Scutellaria baicalensis oraz tłuszczów diety na gospodarkę lipidową u szczurów doświadczalnych
(
Biernat J.
,
Drzewicka M.
,
Grajeta H.
,
Regulska-Ilow B.
,
Ilow R.
,
Lamer-Zarawska E.
)
artykuł:
Ocena zachowań żywieniowych osób dorosłych w zakresie spożycia owoców morza
(
Czarnocinska J.
,
Galinski G.
,
Aniola J.
,
Babicz-Zielinska E.
)
artykuł:
Oznaczanie zawartości pierwiastków śladowych w wybranych produktach żywnościowych za pomocą NAA
(
Danko B.
,
Polkowska-Motrenko H.
,
Ammerlaan M. J. J.
)
artykuł:
Wpływ składu diety na zawartość i lokalizację tkanki tłuszczowej u otyłych kobiet w okresie menopauzalnym
(
Friedrich M.
)
artykuł:
Efekty leczenia hipolipemicznego w zależności od polimorfizmu apolipoproteiny E
(
Respondek W.
,
Klosiewicz-Latoszek L.
,
Nowicka G.
,
Stolarska I.
)
artykuł:
Spożycie sodu wśród dzieci i młodzieży w Polsce, czynnikiem ryzyka zagrożenia zdrowia
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
)
artykuł:
Ocena sposobu odżywiania się osób pozostających w odosobnieniu
(
Seidler T.
,
Zukowski T.
,
Czajka M.
)
artykuł:
Higiena istotnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa żywności w ustawodawstwie żywnościowym
(
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Konecka-Matyjek E.
)
artykuł:
Monitoring żywności i żywienia jako narzędzie w realizacji strategii dla zdrowia publicznego w Polsce
(
Szponar L.
,
Kalinska E.
)
artykuł:
Wpływ edukacji żywieniowej na zachowania żywieniowe studentów
(
Kucharska M.
,
Gronowska-Senger A.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia studentów – sportowców
(
Figurska-Ciura D.
,
Wojcik M.
)
artykuł:
Wymagania dotyczące składu podstawowego produktów dla niemowląt w świetle zaleceń Komitetu Naukowego ds. Żywności Unii Europejskiej
(
Stos K.
,
Szalapski D.
,
Warczyk A.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Częstość spożywania posiłków przez kobiety w wieku podeszłym
(
Kokosa J.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
)
artykuł:
Skład oligomeryczny B-fruktoologosacharydów w preparatach różnego pochodzenia
(
Krol B.
,
Galazka I.
,
Grzelak K.
)
artykuł:
Zastosowanie biotechnologii do poprawy jakości słodu
(
Baca E.
,
Michalowska D.
,
Krasna D.
)
artykuł:
Zawartość kadmu i ołowiu w mleku kobiecym z czterech regionów Polski
(
Pietrzak-Fiecko R.
)
artykuł:
Śledzenie pochodzenia produktów żywnościowych “traceability” – podstawy prawne
(
Kalinska E.
)
artykuł:
Sposób żywienia wybranej grupy osób starszych a ich stan odżywienia
(
Sinska B.
,
Sych A.
,
Kucharska A.
,
Wieczorek A.
,
Ukleja A.
,
Jeznach-Steinhagen A.
)
artykuł:
Jakość i wartość żywieniowa naturalnych wód źródlanych i mineralnych
(
Hoffmann M.
,
Jedrzejczyk H.
)
artykuł:
Różnice w spożyciu żywności przez ludność miejską i wiejską
(
Sekula W.
,
Figurska K.
,
Jutrowska I.
,
Barysz A.
)
artykuł:
Skład kwasów tłuszczowych rynkowych olejów roślinnych
(
Balas J.
,
Pawlicka M.
,
Jacorzynski B.
,
Swiderska K.
,
Daniewski M.
,
Mojska H.
)
artykuł:
Pieczywo selenowe: rozwiązanie problemu niedoborów?
(
Diowksz A.
,
Bryszewska M.
,
Ambroziak W.
)
artykuł:
Adaptacja metabolizmu do zmieniającego się poziomu spożycia białka u ludzi
(
Kluszczynska D.
,
Karwowska W.
)
artykuł:
Wyniki badań pilotowych diet podwójnych na zawartość polichlorowanych bifenyli (PCB)
(
Cozel-Kasperek A.
)
artykuł:
Zakres poradnictwa dietetycznego we wrodzonych wadach metabolizmu
(
Kowalik A.
)
artykuł:
Hipertrójglicerydemia a przebieg ostrego zapalenia trzustki
(
Ciok J.
,
Tacikowski T.
,
Dzieniszewski J.
)
artykuł:
Pobranie substancji dodatkowych w świetle raportu Komisji Europejskiej
(
Walkiewicz A.
,
Matuska J.
,
Traczyk I.
)
artykuł:
Wpływ okresowego niedożywienia białkiem na poziom azotu ogólnego, mocznika, kwasu moczowego oraz kreatyniny w moczu szczurów rasy Wistar
(
Kanska K.
,
Kluszczynska D.
)
artykuł:
Znaczenie właściwego żywienia w opinii pacjentów hospitalizowanych z powodu chorób na tle wadliwego żywienia
(
Sobczak M.
,
Ciok J.
,
Malachowska A.
)
artykuł:
Oznaczanie zawartości wybranych pierwiastków w liściach herbaty za pomocą neutronowej analizy aktywacyjnej
(
Chajduk-Maleszewska E.
,
Dybczynski R.
,
Salvini A.
)
artykuł:
Zawartość magnezu w dietach młodzieży
(
Chwojnowska Z.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
)
artykuł:
Kontrola autentyczności soków na podstawie składu izotopów stabilnych
(
Wierzchnicki R.
,
Derda M.
,
Mikolajczuk A.
)
artykuł:
Suplementy diety w Polsce w świetle regulacji prawnych zharmonizowanych z wymogami Unii Europejskiej
(
Stos K.
,
Nalewczynska M.
,
Orlowska K.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Kryteria oceny produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci
(
Weker H.
)
artykuł:
Hipowitaminoza witaminy D w Polsce na tle Europy
(
Charzewska J.
,
Andersen R.
,
Molgaard C.
,
Skovgaard L. T.
,
Brot C.
,
Cashman K. D.
,
Chabros E.
,
Flynn A.
,
Jacobsen J.
,
Karkkainen M.
,
Keily M.
,
Lamberg-Allardt C.
,
Natri A. M.
,
Moreiras O.
,
O’brien M.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Ovesen L.
)
artykuł:
Czy piana w piwie może być problemem?
(
Kordialik-Bogacka E.
,
Ambroziak W.
)
artykuł:
Enzymatyczne przeestryfikowanie triacylogliceroli tłuszczów mieszanych zawierających długołańcuchowe kwasy polienowe z rodziny omega-3
(
Ptasznik S.
,
Jerzewska M.
,
Ropelewska M.
)
artykuł:
Czynniki determinujące spożycie ryb: rola i znaczenie informacji
(
Verbeke W.
,
Pieniak Z.
)
artykuł:
Wzbogacanie wybranych przetworów mlecznych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 stosując dodatek oleju rybiego
(
Kolanowski W.
,
Lis D.
,
Swiderski F.
)
artykuł:
Wpływ czasu stosowania suplementacji żelazem na płodność, rozwój somatyczny i poziom żelaza w organizmie matki i noworodków u ciężarnych szczurzyc z niedoborem tego składnika
(
Krejpcio Z.
,
Gambling L.
,
Wojciak R.
,
Mcardle H. J.
)
artykuł:
Spożycie warzyw i owoców w Polsce w 2003 roku
(
Janik K.
,
Zatonski W.
)
artykuł:
Styl życia a częstotliwość występowania otyłości u kobiet w wieku podeszłym
(
Chabros E.
,
Charzewska J.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Wajszczyk B.
)
artykuł:
Spożycie tłuszczu i cholesterolu w dziennych racjach pokarmowych a stężenie cholesterolu u studentów medycyny
(
Ziolkowska A.
,
Klosiewicz-Latoszek I.
)
artykuł:
Zastosowanie w produkcji żywności preparatów enzymatycznych otrzymywanych z genetycznie zmodyfikowanych organizmów
(
Rams M.
,
Traczyk I.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Ogólnopolska akcja interwencyjna "5 razy dziennie warzywa i owoce”
(
Janik K.
,
Zatonski W.
)
artykuł:
Znaczenie wybranych witamin i składników mineralnych pochodzących z suplementacji w żywieniu ludzi ze środowiska miejskiego i wiejskiego – badanie Pol-MONICA bis
(
Waskiewicz A.
,
Sygnowska E.
,
Piotrowski W.
,
Dojka E.
)
artykuł:
Ekonomiczno-społeczne czynniki wpływające na spożycie żywności w okresie transformacji systemowej w Polsce w latach 1986-1998
(
Szpak A.
,
Kaminski M.
,
Jamiolkowski J.
)
artykuł:
Spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 przez dorosłych mieszkańców Warszawy na tle krajowego spożycia
(
Dybkowska E.
,
Swiderski F.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Częstość stosowania suplementacji u kobiet w wieku podeszłym
(
Kost J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Charzewska J.
)
artykuł:
Spożycie sodu wśród osób dorosłych w Polsce
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
)
artykuł:
Ocena składu kwasów tłuszczowych w margarynach rynkowych z lat 1997-2003
(
Pawlicka M.
,
Balas J.
,
Jacorzynski B.
,
Swiderska K.
,
Daniewski M.
,
Mojska H.
)
artykuł:
Zawartość substancji biologicznie czynnych w herbatach czarnych
(
Czech A.
,
Sembratowicz I.
,
Laskowska A.
,
Semeniuk V.
)
artykuł:
Cholesterol oznaczany przygodnie u ochotników w jednej z dzielnic Warszawy
(
Wlodarek D.
,
Janicka I.
)
artykuł:
Zawartość wybranych konserwantów w dietach dzieci w wieku 7-12 lat
(
Traczyk I.
,
Matuska J.
,
Walkiewicz A.
,
Gielecinska I.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Ocena skuteczności programu edukacji żywieniowej pacjentów szpitalnych w prewencji wtórnej chorób układu krążenia
(
Ciok J.
,
Sobczak M.
)
artykuł:
Ocena przydatności mutantów Aspergillus fumigatus do wytwarzania inwertazy i inulinazy
(
Czernecka M.
,
Pielecki J.
)
artykuł:
Poradnictwo żywieniowe w ocenie lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej – badanie ankietowe
(
Ciok J.
,
Malachowska A.
)
artykuł:
Realizacja norm i zaleceń żywieniowych u osób starszych a przeżywalność
(
Dolowa J.
,
Kaluza J.
,
Roszkowski W.
,
Brzozowska A.
)
artykuł:
System kontroli i rejestracji dawki akceleratorowej w procesie napromieniowania żywności
(
Migdal W.
,
Tomasinski P.
,
Norwa I.
,
Strupiechowski M.
)
artykuł:
Wykrywanie Salmonella spp, Campylobacter spp i E. coli O157:H7 w żywności metodą multiplex PCR
(
Mackiw E.
,
Lekowska-Kochaniak A.
,
Popowski J.
)
artykuł:
Zawartość izomerów trans w tłuszczach wyrobów cukierniczych i przekąskach typu “fast food”
(
Swiderski F.
,
Obiedzinski M.
,
Matias D.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Podaż żelaza, folianów i witaminy B12 wraz z dietą, a wybrane parametry hematologiczne krwi młodych mężczyzn osadzonych w areszcie śledczym w Radomiu
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Ciagadlak T.
,
Rozmysl E.
)
artykuł:
Zanieczyszczenia polichlorowanymi bifenylami (PCB) olejów roślinnych i oliw dostępnych na rynku polskim
(
Cozel-Kasperek A.
)
artykuł:
Badania odpowiedzi komórek krwi pępowinowej u noworodków z niskim i wysokim stopniem ryzyka rozwoju atopii
(
Karwowska W.
,
Wroblewska B.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Przeobrażenia w żywieniu studentów Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1970-2000
(
Szewczynski J.
,
Ostrowska A.
)
artykuł:
Sposób żywienia mieszkanek Warszawy i okolic
(
Ukleja A.
,
Heropolitanska-Janik J.
,
Gedek H.
)
artykuł:
Identyfikacja podstawowych markerów patogenności shigatoksycznych szczepów Escherichia coli (STEC) pochodzących z próbek surowego mięsa wołowego przy użyciu testu multiplex PCR (MPCR)
(
Osek J.
,
Weiner M.
)
artykuł:
Polskie odmiany roślin przyprawowych
(
Seidler-Lozykowska K.
,
Kazmierczak K.
)
artykuł:
Wpływ żywienia matek w okresie ciąży na rozwój alergii u dzieci
(
Karwowska W.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Praktyczne wskazówki do wdrażania system HACCP
(
Pelzner U.
,
Turlejska H.
,
Konecka-Matyjek E.
)
artykuł:
Ocena częstości występowania niedoborów wybranych składników odżywczych w dietach dziewcząt w zależności od sezonu
(
Wajszczyk B.
,
Chwojnowska Z.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chabros E.
,
Kokosa J.
,
Charzewska J.
)
artykuł:
Znaczenie redukcji masy ciała u otyłych mężczyzn z obturacyjnym bezdechem sennym (OBS)
(
Krela-Kazmierczak I.
,
Czajkowski-Malinowski M.
,
Linke K.
)
artykuł:
Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennym pożywieniu młodzieży upośledzonej umysłowo
(
Hamulka J.
,
Wawrzyniak A.
,
Lukasiewicz K.
)
artykuł:
Zawartość cholesterol w wybranych produktach spożywczych
(
Gielecinska I.
)
artykuł:
Wybrane zachowania żywieniowe osób chorych na nowotwory przewodu pokarmowego przed i w czasie choroby
(
Kollajtis-Dolowy A.
,
Dziwiecka J.
)
artykuł:
Zmiany stanu odżywienia koszykarek w okresie startowym
(
Chalcarz W.
,
Szajek G.
,
Merkiel S.
)
artykuł:
Świadczenie usług żywieniowych w gospodarstwach agroturystycznych
(
Wozniczko M.
)
artykuł:
Wykrywanie napromieniowanych przypraw w produktach spożywczych
(
Malec-Czechowska K.
,
Stachowicz W.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia kohorty studentów – sportowców
(
Szpakow A.
,
Lawinski K.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia 35-45 letnich kobiet i mężczyzn z terenu Dolnego Śląska
(
Wyka J.
,
Bronkowska M.
,
Zechalko-Czajkowska A.
)
artykuł:
Wartość odżywcza ciast biszkoptowo-tłuszczowych z dodatkiem margaryn płynnych
(
Kowalska D.
,
Rutkowska J.
)
artykuł:
Ocena stopnia wykorzystania magnezu z podłoży przez drożdże Candida utilis podczas hodowli stacjonarnej
(
Szalapski D.
,
Duszkiewicz-Reinhard W.
,
Blazejak S.
)
artykuł:
Profil pacjentów objętych opieką pracowni dietetycznej oraz struktura diet w leczeniu szpitalnym w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
(
Stolarczyk A.
,
Kowalik A.
,
Maciejczuk M.
,
Mieczkowska A.
)
artykuł:
Interwencja żywieniowa dla poprawy jakości życia pacjentów z autyzmem
(
Bawa S.
)
artykuł:
Ocena zachowań żywieniowych osób dorosłych w zakresie spożycia ryb
(
Galinski G.
,
Czarnocinska J.
,
Aniola J.
,
Babicz-Zielinska E.
)
artykuł:
Poradniki dobrych praktyk higienicznych (GHP), dobrych praktyk produkcyjnych (GMP) i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) – praktyczne narzędzia przy wdrażaniu systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności
(
Konecka-Matyjek E.
,
Turlejska H.
,
Pelzner U.
)
artykuł:
Szkolenia jako pierwszy krok do wdrażania systemu HACCP
(
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Konecka-Matyjek E.
)
artykuł:
Ocena narażenia dzieci i młodzieży w Polsce na ochratoksynę A
(
Rybinska K.
,
Postupolski J.
,
Kurpinska-Jaworska J.
,
Ledzion E.
,
Szczesna M.
)
artykuł:
Ocena pobrania kadmu z całodziennymi racjami pokarmowymi przez dzieci w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej
(
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Biernat U.
,
Karlowski K.
)
artykuł:
Efektywność wysiłku fizycznego w redukcji masy ciała u wybranej grupy kobiet
(
Pieniacy K.
,
Gronowska-Senger A.
)
artykuł:
Fluorki w pożywieniu a antyresopcyjna aktywność soli sodowej 3-amino-1-hydroksypropylideno bisfosfonianu
(
Debinski A.
,
Nowicka G.
)
artykuł:
Witaminy: D, A, E, C, a gęstość mineralna kości u kobiet w okresie pomenopauzalnym
(
Krela-Kazmierczak I.
,
Linke K.
,
Sajdak E.
,
Sajdak S.
)
artykuł:
Ocena zawartości gliadyny (glutenu) w bezglutenowych środkach spożywczych stosowanych w leczeniu celiakii w Polsce
(
Gregorek H.
,
Stolarczyk A.
,
Socha J.
)
artykuł:
Wpływ przetwarzania i przechowywania na pojemność przeciwutleniającą czarnej jagody w aspekcie zdrowia człowieka
(
Guranowski M.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Badania biegłości w zakresie oznaczania zawartości pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w żywności organizowane przez Państwowy Zakład Higieny
(
Starska K.
,
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Karlowski K.
)
artykuł:
Preferencje i czynniki wyboru produktów zbożowych wśród kobiet otyłych w okresie okołomenopauzalnym
(
Przyslawski J.
,
Grygiel B.
,
Mischke K.
)
artykuł:
Oznaczanie metali ciężkich i izotopów gamma-promieniotwórczych w materiałach roślinnych
(
Misiak A.
,
Kierzek J.
,
Dudek J.
,
Polkowska-Motrenko H.
,
Bulska E.
,
Halicz L.
)
artykuł:
Częstotliwość spożycia wybranych warzyw i owoców wśród dziewcząt z województwa małopolskiego
(
Szczepaniak B.
,
Gorecka D.
,
Flaczyk E.
)
artykuł:
Herbicydy w uprawie roślin przyprawowych a jakość surowca
(
Kucharski W. A.
,
Mordalski R.
,
Kordana S.
)
artykuł:
Wpływ dodatku związków fosforu na ich zawartość w diecie
(
Gielecinska I.
,
Traczyk I.
,
Rams M.
,
Guranowski M.
)
artykuł:
Czy azotany i azotyny dodawane do żywności stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka
(
Traczyk I.
,
Matuska J.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Ocena mozliwość wykorzystania ekstraktu z zielonej herbaty do redukcji tkanki tłuszczowej w ciele
(
Jeszka J.
,
Bajerska-Jarzebowska J.
)
artykuł:
Badania nad jakością soli jodowanej w Polsce
(
Stos K.
,
Szponar L.
,
Kunachowicz H.
)
artykuł:
Udział suplementów i produktów wzbogaconych w spożyciu folianów przez osoby dorosłe
(
Pietruszka B.
,
Brzozowska A.
)
artykuł:
Aktywność przeciwutleniająca soków z owoców jagodowych na tle ogólnej zawartości związków fenolowych
(
Malik A.
,
Targonski Z.
,
Stoj A.
)
artykuł:
Spożycie napojów bezalkoholowych, w tym wód, wśród dzieci, młodzieży i osób dorosłych w Polsce
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
,
Kalinska E.
)
artykuł:
Wielkość spoczynkowej przemiany materii i termogenezy indukowanej pożywieniem u dzieci z nadwagą i otyłością prostą w wieku 11-13 lat
(
Bawa S.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.