PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 64 | 11 |
Tytuł artykułu

Woda w przemyśle spożywczym

Warianty tytułu
EN
Water in food industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule omówiono problemy zużycia wody w przemyśle spożywczym. Wykazano, że konieczność spełnienia wymagań jakościowych dla wody technologicznej jest równie ważna jak jej odzyskiwanie i powtórne wykorzystanie. Przytoczono dane literaturowe dotyczące zużycia wody do przerobu surowców spożywczych jako przykłady ilustrujące wielkie zapotrzebowanie na wodę w procesach technologicznych i możliwości jej odzyskiwania. Przedstawiono działania prowadzące do zmniejszenia jednostkowego zużycia wody.
EN
Problems of water consumption in food processing industry have been discussed. It has been emphasized that the necessity of fulfilling quality requirements for technological water is as important as demand for its recycling and recovery. Literature data regarding water consumption for processing of raw materials in various branches of food industry are given as examples illustrating great requirements for water delivery during processing and possibilities of its recovery. Actions leading to reduction of water consumption per production unit are presented and discussed.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
64
Numer
11
Opis fizyczny
s.27-31,tab.
Twórcy
autor
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski o Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski o Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski o Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-0e2bce80-26b6-4a67-8567-1b9c9b13ddf7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.