PL
Badania przeprowadzono w latach 1999-2008 w Warszawie-Ursynowie, na stanowisku korzystnym dla uprawy gruszy i w Warszawie-Wilanowie (2005-2008), gdzie położenie terenu sprzyja spadkom temperatury, związanym ze zjawiskiem inwersji termicznej. W pierwszym doświadczeniu oceniano trzy odmiany gruszy azjatyckiej: Chojuro, Hosui i Shinseiki posadzone wiosną 1999 r. Drugie doświadczenie założono w 2001 r. w Warszawie-Wilanowie i oprócz wymienionych wcześniej odmian uwzględniono także ‘Er Shi Shinge’, ‘Hayatama’, ‘Kosui’, ‘Nijisseiki’ i wstępnie ‘Early Shu’. Odmianą kontrolną była odmiana europejska Konferencja. Wszystkie drzewka wyprodukowano na siewkach gruszy kaukaskiej. Stwierdzono, że odmiany gruszy azjatyckiej różniły się reakcją na bardzo niską temperaturę (-30°C), jaka wystąpiła w Warszawie-Wilanowie podczas zimy 2005/2006 oraz zdolnością regeneracji drzew. Najwyższą wytrzymałością na mróz charakteryzowała się odmiana chińska Early Shu oraz japońska odmiana Chojuro i Shinseiki, a najniższą Hayatama, Hosui i Kosui. Na podstawie dotychczasowych badań do uprawy towarowej można polecić dwie odmiany japońskie: wczesną Shinseiki i średnio wczesną Chojuro, które są dostosowane do warunków klimatycznych Polski, bardzo plenne, a owoce są akceptowane przez konsumentów. W podsumowaniu można stwierdzić, że grusze azjatyckie można uprawiać na skalę produkcyjną w Polsce przy niskim zużyciu pestycydów, natomiast zakres ich uprawy będzie uzależniony od zapotrzebowania rynku.
EN
The study was carried out from 1999 to 2008 at Warsaw-Ursynów, at a good site for pear cultivation and from 2005 to 2008 at Warsaw-Wilanów, where the localization promotes temperature drops, connected with frequently observed thermal inversion. Three Asian pear cultivars: Chojuro, Hosui and Shinseiki, planted in 1999, were evaluated in the first experiment. The second experiment was established at Warsaw-Wilanów in 2001 and besides the aforamentioned cultivars, ‘Er Shi Shinge’, ‘Hayatama’, ʻKosui’, ʻNijisseiki’ and initially ‘Early Shu’ were also included. ʻConferenceʼ was used as a reference European cultivar. All trees were grafted on Caucasian pear seedling rootstocks. Asian pear cultivars differ considerably in their reaction on a very low temperature (-30°C) noted in Warsaw-Wilanów during the winter 2005/2006 and showed different regeneration ability. Chinese cultivar Early Shu and Japanese cultivars Chojuro and Shinseiki were the most winter-hardy, while Hayatama, Hosui and Kosui were cold susceptible. Two cultivars: early ‘Shinseiki’ and middle-early ‘Chojuro’ are recommended on the basis of research carried out up till now. Trees of these cultivars are well adapted to climatic conditions of Poland, very productive and their fruits are accepted by consumers. Asian pear can be cultivated on commercial scale in Poland with limited amounts of pesticides, however, the cultivation range will depend on the market demand.