PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 4 |
Tytuł artykułu

Ocena częstotliwości spożycia przez studentów wybranych źródeł błonnika pokarmowego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Assessment of frequency of consumption of selected sources of dietary fibre by students
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przeanalizowano częstotliwość spożycia przez studentów produktów będących źródłem błonnika pokarmowego. Badania ankietowe przeprowadzono w maju 2010 roku wśród 96 studentów II roku kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Uniwersytetu Rzeszowskiego. Do oceny częstotliwości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego wykorzystano kwestionariusz Block’a. W celu określenia częstotliwości spożycia owoców, soków owocowych, surówek, ziemniaków, roślin strączkowych, pieczywa jasnego, pieczywa ciemnego oraz innych produktów zbożowych zastosowano skalę 5 – stopniową z określeniami słownymi (rzadziej niż raz na tydzień - 0 pkt., mniej więcej raz na tydzień – 1 pkt., 2-3 razy na tydzień – 2 pkt., 4-6 razy na tydzień – 3 pkt., codziennie – 4 pkt. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że żadna z badanych osób, zarówno kobiet jak i mężczyzn, nie miała wystarczającego spożycia błonnika z dietą. Głównym źródłem błonnika pokarmowego w diecie badanych studentów było pieczywo jasne i ciemne oraz ziemniaki. Niewielki odsetek badanych osób spożywał w codziennej diecie owoce i warzywa.
EN
The study deals with the evaluation of the frequency of food products consumption that are a source of dietary fiber in the diet of students. Survey was conducted in May 2010 among 96 second-year students of ‘Food Processing Technology and Human Nutrition’ at the University of Rzeszow. The Block’s questionnaire was used to assess the frequency of consumption of selected sources of dietary fiber. In order to determine the frequency of consumption of fruits, fruit juices, salads, potatoes, legumes, white bread, dark bread and other cereal products the 5-degree scale with verbal terms (less than once per week - 0 points, roughly once a week - 1 point, 2-3 times per week - 2 points, 4-6 times per week - 3 points, every day - 4 points) was used. It was found that none of the examined persons, both women and men, had a sufficient consumption of fiber in the diet. The main source of dietary fiber in the diet of the examined students were white and dark bread and potatoes. A small percentage of the examined persons consume fruits and vegetables in their daily diet.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
62
Numer
4
Opis fizyczny
s.409-412,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, ul.Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów
autor
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Block G.: A review of validations of dietary assessment methods. Am. J. Epidemiol. 1982, 115, 492-505.
  • 2. Czaja J., Rypina M., Lebiedzińska A.: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owców wśród studentów trójmiejskich uczelni. Roczn. PZH 2009, 60, 1, 35-38.
  • 3. Harton A., Myszkowska-Ryciak J.: Ocena sposobu żywienia studentek Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Bromat. Chem. Toksykol.-XLII, 2009, 3, 610-614.
  • 4. Instytut Żywności i Żywienia. Zasady prawidłowego żywienia. http://www.izz.waw.pl/
  • 5. Kozłowska L.: Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. Żywność dla zdrowia. 2010, 13, 23-27.
  • 6. Kunachowicz A., Paczkowska M.: Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy). W: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób zakaźnych. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk (red.), Warszawa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2008.
  • 7. Roszkowski W.: Podstawy nauki o żywieniu człowieka (praca zbiorowa). SGGW, Warszawa 2005.
  • 8. Seidler T., Mierzwa M., Woźniak M., Ilczuk M., Marchlik M., Masternak D., Misiarz K.: Wstępna ocena spożycia błonnika pokarmowego przez uczennice szkół średnich w Szczecinie. Agric. Aliment. Pisc. Zootech. 2009, 269(9), 59-66.
  • 9. Seidler T., Szczuko M.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie w 2006 roku. Cz. I. Spożycie wybranych składników odżywczych i stan odżywienia. Roczn. PZH 2009, 60, 1, 59-64.
  • 10. Skibniewska K. A., Radzymińska M., Jaworska M.M., Babicz-Zielińska E.: Badania zwyczajów żywieniowych studentów polskich i belgijskich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2009, 4(65), 250-258.
  • 11. Szczepańska J., Wądołowska L., Słowińska M. A., Niedźwiedzka E., Biegańska J.: Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów. Bromat. Chem. Toksykol. 2010, XLIII, 3, 382-390.
  • 12. Szponar B., Krzyszycha R.: Ocena sposobu odżywiania studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w roku akademickim 2007-2008. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, XLII, 2, 111-116.
  • 13. Traczyk I., Ziemlański Ś.: Porównanie wartości odżywczej racji pokarmowych wegetarian i osób żywiących się tradycyjnie. Żyw. Czł. Metab. 2000, 27, 1, 55-69.
  • 14. Wojciechowicz A., Gil Z.: Jakość pieczywa pszennego z udziałem błonnika pokarmowego różnego pochodzenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2009, 6(67), 102-111.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-0a746c50-b1c9-437d-9590-8c224827ad5f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.