PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 151 | 1 |

Tytuł artykułu

Działanie na jęczmień browarny starterowymi kulturami rożnych szczepów Geotrichum candidum – alternatywną metodą poprawy jakości słodu

Warianty tytułu

EN
Malting barley treatment with starter cultures of different strains Geotrichum candidum – method for malt quality improvement

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

151

Numer

1

Opis fizyczny

s.9-19,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii Piwa i Słodu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Analytica EBC 3.10.1, 4.16.1: Oznaczanie zawartości beta-glukanu w słodzie metodą enzymatyczną.
  • 2. Analytica EBC 8.13.1, 9.31.1: Oznaczanie zawartości beta-glukanu w brzeczce metodą enzymatyczną.
  • 3. Boivin P.: Starter Culture for Malting: Geotrichum. X Chair J. De Clerck “Bacteria, Yeasts and Moulds in Malting and Brewing”, 15-18 września 2002, Leuven.
  • 4. Campbell J.: Drożdże w technologiach fermentacyjnych. Materiały z I Szkoły Technologii Fermentacji pt. Drożdże w technologiach fermentacyjnych. Enzymy w technologiach fermentacyjnych, AR Wrocław, 1996, 7.
  • 5. Dufait A.: Starter Culture during Malting. X Chair J. De Clerck “Bacteria, Yeasts and Moulds in Malting and Brewing”, 15-18 września 2002, Leuven.
  • 6. Dziuba E., Wojtanowicz M., Stempniewicz R., Foszczyńska B.: Kultury starterowe jako czynnik ograniczający aktywność epifitycznej mikroflory jęczmienia i słodu. Biotechnologia, 1999, 2(45): 167-175.
  • 7. Dziuba E., Wojtanowicz M., Stempniewicz R., Foszczyńska B.: The use of Geotrichum candidum starter cultures in malting of brewery barley. Food Biotechnol., 2000, 331-315.
  • 8. Foszczyńska B.: Dobór sposobu inakulacji jęczmienia kulturą starterową Geotrichum candidum. XXXIV Sesja Naukowa PAN, Wroclaw 2003, 253.
  • 9. Haikara A.: Influence of lactic starter cultures on the quality of malt and beer. Proceedings of 25th Congress EBC Brussels 1995, 253-255.
  • 10. MEBAK tom I (1997) 2.5.3.1: Kleinmälzung.
  • 11. Michałowska D.: Porównanie wpływu bakterii kwasu mlekowego i drożdży Geotrichum candidum stosowanych w procesie słodowania na jakość słodu i brzeczki piwnej. Sprawozdanie IBPRS, Warszawa, 2002.
  • 12. Piegza M., Witkowska D.: Aktywność hydrolityczna szczepów Geotrichum w hodowlach ze zmielonym ziarnem jęczmienia i słodu. XXXIV Sesja Naukowa PAN, Wrocław, 2003, 254.
  • 13. Piezga M., Stempniewicz R., Witkowska D.: Wpływ metabolitów Geotrichum candidum na wzrost Fusarium. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2004, 3(40): 175-183.
  • 14. PN-A-79083-12:1998: Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie pH brzeczki laboratoryjnej.
  • 15. PN-A-79083-5:1998: Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie wilgotności.
  • 16. PN-A-79083-6:1998: Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie zawartości ekstraktu, zawartości różnicy ekstraktów, czasu scukrzania, czasu spływu brzeczki laboratoryjnej i klarowności.
  • 17. PN-A-79083-7:1998: Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie lepkości brzeczki laboratoryjnej.
  • 18. PN-A-79083-8:1998: Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie barwy brzeczki laboratoryjnej.
  • 19. PN-A-79083-9:1998: Słód browarny. Metody badań. Oznaczanie zawartości białka ogólnego, azotu rozpuszczalnego i obliczanie liczby Kolbacha.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-088b43de-d031-40d3-9bbe-24cc29585957
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.