PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 541 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na zawartość mikroelementów w roszponce warzywnej (Valerianella locusta (L.) LATTER.)

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effect of different nitrogen fertilization on microelement content in corn salad leaves (Valerianella locusta (L.) LATTER.)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania nad wpływem nawożenia azotem na zawartość mikroelementów w roszponce prowadzono wiosną i jesienią 2007 roku w pojemnikach ażurowych umieszczonych pod cieniówką. Doświadczenie założono na glebie o składzie granulometrycznym gliny średniej pylastej o pH 6,33. Schemat doświadczenia obejmował cztery obiekty: I - bez nawożenia, II - nawożony saletrą wapniową, III - nawożony saletrą amonową oraz IV - kompostem. Zawartość Zn, Cu, Ni, Fe, Mn w materiale roślinnym oznaczono po suchej mineralizacji i roztworzeniu popiołu w HNO3 (1 : 3), metodą ICP-EAS. Zastosowane nawożenie (mineralne i kompostem) wpłynęło na zmniejszenie zawartości Cu, Mn i Fe w roszponce w stosunku do roślin kontrolnych. Spośród zastosowanych nawozów największą zawartość Fe stwierdzono w roszponce nawożonej saletrą wapniową, Ni, Mn saletrą amonową, natomiast Zn, Cu na obiektach nawożonych kompostem. Roszponka uprawiana w terminie wiosennym zawierała więcej Zn, Cu, Ni oraz mniej Fe i Mn w porównaniu do roślin zebranych jesienią. Największe ilości Zn, Cu, Ni, Fe, Mn pobrała roszponka na obiekcie nawożonym saletrą amonową w terminie wiosennym.
EN
The effect of nitrogen fertilizers on the microelement content in corn salad was investigated in spring and autumn of 2007. Plants were grown in containers under shading cloth. The containers were filled with clay loam soil and pH was 6.33. The experiment comprised of 4 treatments: I - control (without fertilization), II - fertilized with Ca(NO3)2, III - fertilized with NH4NO3, III - fertilized with compost. The content of Zn, Cu, Ni, Fe, Mn in the plant material was analyzed after dry mineralization and ash solution in HNO3 (3 : 1) the using the ICP-EAS method. Lower concentration of Cu, Mn, Fe in corn salad leaves was observed in treatments with fertilization (mineral and comspost) as compared with the control plants. Corn salad leaves fertilized with Ca(NO3)2 had the highest content of Fe, those fertilized with NH4NO3 t of Ni, Mn and fertilized with compost of Zn, Cu. Plants cultivated in spring contained more Zn, Cu and Ni and less Fe and Mn as compared to plants harvested in autumn. The highest amounts of Zn, Cu, Ni, Fe and Mn were in the corn salad leaves harvested in the object fertilized with ammonium nitrate during spring.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

541

Numer

1

Opis fizyczny

s.15-22,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy im.H.Kołłątaja, Al.Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
autor

Bibliografia

  • Adamczewska-Sowińska K., Kołota E. 2000. Ocena plonowania i wartości odżywczej kilku odmian roszponki w uprawie na zbiór wczesnowiosenny i jesienny. Rocz. AR w Poznaniu, ser. Ogrodnictwo 31(1): 206-209.
  • Bereśniewicz A., Nowosielski O. 1985. Wpływ wzrastającego poziomu nawożenia mineralnego przy jednoczesnym nawożeniu organicznym i wapniowaniu na plon warzyw i zasolenie gleby. Cz. III. Kapusta. Biul. Warzyw. 28: 77-94.
  • Biczak R., Grul E., Herman B. 1998. The effect of NPK fertilization on yield and content of chlorophyll, sugars and acid in celery. Folia Hort. 10(2): 23-34.
  • Franczuk J., Jabłońska-Ceglarek R., Zaniewicz-Bajkowska A. 1999a. Nawożenie organiczne a zawartość suchej masy w częściach jadalnych wybranych gatunków warzyw. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 466: 335-343.
  • Franczuk J., Jabłońska-Ceglarek R., Zaniewicz-Bajkowska A. 1999b. Zróżnicowanie plonowania wybranych gatunków warzyw w zależności od rodzaju nawożenia organicznego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 466: 323-334.
  • Gaj R., Górski D. 2004. Wpływ kompostu z odpadów miejskich i nawożenia azotem na pobranie cynku oraz jakość technologiczną buraka cukrowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 502: 745-752.
  • Gondek K., Filipek-Mazur B. 2005. Akumulacja mikroelementów w biomasie owsa oraz ich dostępność w glebie nawożonej kompostem z odpadów roślinnych. Acta Agrophysica 8(3): 579-590.
  • Jabłońska-Ceglarek R. 1981. Dalsze badania nad wartością nawozową poplonów letnich w uprawie warzyw. Biul. Warzyw. 25: 127-138.
  • Jurkowska H., Rogóż A. 1980. Wpływ wzrastających dawek azotanu amonu na pobranie składników mineralnych przez rośliny. Cz. II. Mikroelementy. Acta Agr. et Silv., Ser. Agr. 19: 121-131.
  • Jurkowska H., Rogóż A. 1981. Wpływ formy i dawki azotu na zawartość makro- i mikroelementów w roślinach. Cz. II. Mikroelementy. Acta Agr. et Silv., Ser. Agr. 20: 121-131.
  • Kabata-Pendias A., Motowicka-Terelak T., Piotrowska M., Terelak H., Witek T. 1993. Ocena stopnia zanieczyszczenia gleb i roślin metalami ciężkimi i siarką. IUNG Puławy: 20 ss.
  • Kalisz A., Cebula S. 1999. Wpływ sposobu nawożenia azotem na wartość biologiczną kapusty pekińskiej uprawianej w okresie letnim. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 466: 206-217.
  • Kołton A., Baran A., Kamińska I. 2008. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotowego na wielkość plonu oraz wybrane parametry jakościowe roszponki warzywnej (Valerianella Locusta (L.) Latter). Monografia „Wielokierunkowość badań w rolnictwie i leśnictwie”, Wyd. UR w Krakowie tom 2: 171-180.
  • Kozik E., Ruprik B. 2000. Skład chemiczny sałaty uprawianej w różnych podłożach przy wzrastającym nawożeniu azotem. Rocz. AR w Poznaniu, ser. Ogrodnictwo 31(1): 351-355.
  • Kropisz A. 1980. Wpływ współdziałania nawozów organicznych i mineralnych na plon i kapusty, marchwi, i szpinaku oraz właściwości chemiczne gleby. Rocz. Glebozn. XXXI 3/4: 219-225.
  • Michałojć Z.M. 2006. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem oraz terminu zbioru na plonowanie i skład chemiczny sałaty. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 513: 277-283.
  • Orłowski M. (Red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wydawn. „Brasika” Szczecin: 247 ss.
  • Rabikowska B. 2000. Zawartość i pobranie miedzi, manganu i cynku przez jęczmień jary uprawiany w warunkach wieloletniego zróżnicowanego nawożenia obornikiem i azotem. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 471: 473-483.
  • Rabikowska B., Piszcz U. 1996. Zawartość Zn i jego nagromadzenie przez pszenicę ozimą w warunkach trwałego, zróżnicowanego nawożenia obornikiem i azotem. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 434: 275-283.
  • Raviva M. 1999. Horticultural uses of composted materials. Acta Hort. 469: 225-234.
  • Rogóż A. 2003. Właściwości fizykochemiczne gleb i zawartość pierwiastków śladowych w uprawianych warzywach. Cz. II. Zawartość miedzi, cynku oraz manganu w warzywach. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 493: 471-481.
  • Sideris C.P., Yung H.J. 1956. Pineapple chlorosis in relation to iron and nitrogen. Plant Physiol. 31: 211.
  • Spiak Z. 2000. Mikroelementy w rolnictwie. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 471: 29-34.
  • Spiak Z., Radoła J., Romanowska M. 2000. Wpływ nawożenia fosforowego i azotowego na pobieranie cynku przez rośliny. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 471: 521-528.
  • Wiśniowska-Kielian B., Baran A. 2003. Assessment of microelement contents in soil and vegetables from an allotment garden of Brzesko-Okocim. Proceedings of 9th International Conference „Reasonable use of fertilizers”, Prague 23.11.2003: 130-136.
  • Wojciechowska-Mazurek M., Starska K., Brulińska-Ostrowska E., Karłowski K. 2003. Maksymalne dopuszczalne poziomu metali szkodliwych dla zdrowia w żywności. Przem. Spoż. 2: 44-51.
  • Wójcik-Wojtkowiak D., Politycka B., Mielcarz B. 2000. Wartość biologiczna warzyw nawożonych ziemią kompostową. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 364: 209-212.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-079599c7-6ee8-4bbe-84f0-f84ce1a56606
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.