PL
W 2010 r. sytuacja podażowo-popytowa na krajowym rynku cukru kształtowała się przede wszystkim pod wpływem regulacji rynkowych, będących wynikiem reformy WPR oraz bardzo dobrej koniunktury na rynku światowym. W wyniku reformy potencjał produkcyjny krajowego sektora cukrowniczego uległ znacznemu zmniejszeniu, a Polska stała się znaczącym importerem. Równocześnie nastąpiła głęboka restrukturyzacja sektora, która przyczyniła się do poprawy technicznej efektywności produkcji. Niskie ceny surowca i redukcja kosztów przetwórstwa przyczyniły się do poprawy sytuacji finansowej branży. Popyt na cukier w Polsce jest stabilny, ale zmienia się jego struktura. Branża cukiernicza jest dynamicznie rozwijającym się działem przetwórstwa żywności, co pozytywnie wpływa na wykorzystanie potencjału produkcyjnego całego przemysłu spożywczego.
EN
In 2010, the supply-demand situation in the domestic sugar market developed primarily under the influence of market regulations as a result of CAP reform and a boom in the global market. Due to the reform, the national productive capacity of the sugar sector has been considerably reduced, and Poland has become a large importer. At the same time there was a major restructuring of the sector resulting in a technical improvement of production efficiency. Low prices of raw material and processing cost reduction have caused the improvement of the financial situation of the industry. Demand for sugar in the country is stable, but changes its structure. Confectionery industry is a booming food processing sector, which positively affects the productive potential of the whole food industry.