EN
Background. The aim of the study was to observe the effects of a modified diet, in which whole grains of cereals had been isocalorically substituted with wheat flour (type “500”) and saccharose, and supplementation with B-group vitamins, on selected calcium metabolism parameters in female rats. Material and methods. The experiment was carried out on 36 female rats aged 6 months. Animals were fed two different diets. Groups I and II received clean tap water to drink, while group III had water solution of group-B vitamins. Results. An analysis of the outcomes of the diet modifications allowed concluding that the females fed on the modified feed, either supplemented or non-supplemented, excreted more calcium with urine and exhibited its lower concentrations in blood plasma, as compared with the females fed on the standard feed. No significant differences, however, were observed in plasma ionized calcium concentrations in the studied animals, which implies that the regulation mechanism of its bio-active form concentrations is preserved. It has been found that the applied supplementation of the modified diet promoted bone calcium release inducing plasma alkaline phosphatase activity in this group of animals. Supplementation was also accompanied by a shift in calcium distribution manifested by its increased concentrations in erythrocytes. Conclusions. Change in diet composition and supplementation were found to signifi- cantly affect calcium metabolism of the rats examined. Observed intracellular calcium accumulation may have been an underlying cause of an increased adipose tissue accumulation in B-group vitamin supplemented animals, which had been observed in previous studies.
PL
Wstęp. Celem badań była ocena wpływu zmiany składu diety, w której pełne ziarna zbóż zostały zastąpione izokalorycznie mąką pszenną (typ 500) i sacharozą, i jej suplementacji witaminami z grupy B na wybrane wskaźniki metabolizmu wapnia u samic szczura. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na 36 samicach szczura w wieku 6 miesięcy. Zwierzęta żywiono dwiema paszami o różnym składzie. Do picia grupy I i II otrzymywały czystą wodę, grupa III otrzymywała roztwór witamin z grupy B. Wyniki. Analizując wpływ zmiany składu diety, stwierdzono, że samice żywione paszą zmodyfikowaną, zarówno suplementowaną, jak i niesuplementowaną, wydalały większe ilości wapnia z moczem, przy mniejszym jego stężeniu w osoczu krwi w porównaniu z samicami żywionymi paszą podstawową. Nie stwierdzono jednak istotnych różnic w stężeniu wapnia zjonizowanego w osoczu badanych zwierząt, co wskazuje na zachowanie mechanizmu regulacji stężenia jego formy biologicznie aktywnej. Stwierdzono, że zastosowana suplementacja diety zmodyfikowanej sprzyjała uwalnianiu wapnia z kości, wpływając na wzrost aktywności fosfatazy zasadowej w osoczu krwi zwierząt tej grupy. Po zastosowaniu suplementacji obserwowano także zmiany dystrybucji wapnia, manifestujące się wzrostem jego stężenia w erytrocytach. Wnioski. Zmiana składu diety i zastosowana suplementacja wywarły istotny wpływ na gospodarkę wapniem u badanych samic. Stwierdzone wewnątrzkomórkowe gromadzenie wapnia mogło być przyczyną, obserwowanego we wcześniejszych badaniach, zwiększonego gromadzenia tkanki tłuszczowej u zwierząt suplementowanych witaminami z grupy B.