Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2011
Tom
44
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
Jakość pieczywa pozyskiwanego z surowców ekologicznych
(
Borkowska B.
)
artykuł:
Ocena pobrania magnezu i cynku przez studentów lubelskich uczelni z uwzględnieniem suplementacji diet
(
Marzec Z.
,
Koch W.
,
Marzec A.
)
artykuł:
Ocena spożycia z dietą sztucznych substancji słodzących w wybranej grupie młodzieży z cukrzycą typu 1 – badanie pilotażowe
(
Wierzbicka E.
,
Skarzynska M.
,
Piontek E.
,
Korzeniewska G.
)
artykuł:
Zawartość witamin antyoksydacyjnych w racjach pokarmowych chorych z Białostockiego Centrum Onkologii poddawanych chemioterapii i radioterapii (doniesienia wstępne)
(
Maksimowicz T.
,
Karwowska A.
,
Filon J.
,
Grzegorczyk E.
,
Kmiecik G.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Sól kuchenna w dietach osób starszych z Białegostoku
(
Markiewicz-Zukowska R.
,
Sawicka E.
,
Naliwajko S. K.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Furan i akrylamid w żywności
(
Orzel D.
,
Biernat J.
)
artykuł:
Zawartość soli w wybranych koncentratach obiadowych
(
Jezewska M.
,
Kulczak M.
,
Blasinska I.
)
artykuł:
Wpływ miedzi i resweratrolu na zawartość wybranych pierwiastków w guzach nowotworowych u szczurów
(
Skrajnowska D.
,
Bobrowska B.
,
Tokarz A.
,
Kuras M.
)
artykuł:
Postrzeganie bezpieczeństwa żywności a korzystanie z oferty gastronomicznej w grupie młodych konsumentów
(
Jezewska-Zychowicz M.
,
Gajda R.
)
artykuł:
Ocena pobrania flawonoidów z dietą przez uczniów gimnazjum I liceum w Oleśnicy
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
,
Tangermann S.
,
Rozanska D.
,
Biernat J.
)
artykuł:
Wpływ wielkości dodatku do diety szczurów preparatów wysokobłonnikowych jabłkowego oraz buraczanego na dostępność biologiczną witaminy E
(
Aniola J.
,
Galinski G.
,
Olejniczak W.
,
Gawecki J.
)
artykuł:
Jakość chleba wypiekanego w warunkach domowych
(
Ruszkowska M.
,
Dabrowska A.
)
artykuł:
Analiza sensoryczna i barwa jako wskaźniki jakości napojów truskawkowych wzbogacanych ekstraktami z zielonej herbaty i miodokrzewu
(
Lysoniewska E.
,
Kalisz S.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Przeżywalność probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej w modelowych jogurtach owocowych
(
Ziarno M.
,
Zareba D.
,
Scibisz I.
)
artykuł:
Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki – zachowania żywieniowe
(
Szczerbinski R.
,
Karczewski J.
,
Maksymowicz-Jaroszuk J.
)
artykuł:
Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej o różnym składzie na jakość jarmużu o małym stopniu przetworzenia
(
Bieganska-Marecik R.
,
Radziejewska-Kubzdela E.
)
artykuł:
Wykorzystanie wytłoków jabłkowych w produkcji pieczywa
(
Tanska M.
,
Rotkiewicz D.
)
artykuł:
Porównanie metod oznaczania hydroksymetylofurfuralu w miodach pszczelich
(
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Skiba J.
)
artykuł:
Wpływ temperatury i czasu przechowywania na jakość dżemu z agrestu czerwonego
(
Cendrowski A.
,
Scibisz I.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Wpływ dodatków pochodzenia mlecznego na jakość pieczywa pszennego
(
Wolska P.
,
Ceglinska A.
,
Zawadka K.
)
artykuł:
Zmiany barwy oraz aktywności antyoksydacyjnej miodów podczas przechowywania
(
Wilczynska A.
)
artykuł:
Makroelementy owoców truskawek
(
Bojarska J. E.
,
Zadernowski R.
,
Tonska E.
)
artykuł:
Inaktywacja peptydaz przewodu pokarmowego człowieka przez ekstrakt z nasion
(
Lapinski R.
,
Siergiejuk M.
,
Chlabicz M.
,
Worowska A.
)
artykuł:
Elektroforetyczne oznaczanie kationów: sodu, potasu, wapnia i magnezu w butelkowanych wodach mineralnych
(
Kowalski P.
,
Oledzka I.
,
Plenis A.
,
Baczek T.
)
artykuł:
Ocena stopnia kontaminacji bakteriami Campylobacter spp. Produktów drobiarskich dostępnych w handlu detalicznym
(
Mackiw E.
,
Korsak D.
,
Tomczuk K.
,
Stos K.
)
artykuł:
Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych
(
Sliwinska A.
,
Bazylak G.
)
artykuł:
Aktywność peptydazowa i hamowanie aktywności katepsyny D przez ekstrakt z nasion soczewicy
(
Karwowska A.
,
Filon J.
,
Grzegorczyk E.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Próba oceny zachowań żywieniowych oraz spożycia wybranych owoców grupy kobiet ciężarnych o karmiących
(
Kamelska A. M.
,
Pietrzak-Fiecko R.
,
Bryl K.
,
Nowakowski J. J.
)
artykuł:
Aktywność peptydazowa, antypepsynowa i antytrypsynowa nasion roślin spożywanych w stanie surowym przez człowieka
(
Siergiejuk M.
,
Chlabicz M.
,
Worowska A.
,
Lapinski R.
)
artykuł:
Wpływ czasu i temperatury przechowywania na właściwości organoleptyczne i stabilność tłuszczu w czekoladach pełnomlecznych
(
Kowalska J.
,
Majewska E.
,
Jakubowska P.
)
artykuł:
Kontrowersje wokół bezpieczeństwa diet wysokobiałkowych
(
Kwasniewska A.
)
artykuł:
Ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych wybranej grupy zawodników uprawiających wioślarstwo
(
Durkalec-Michalski K.
,
Suliburska J.
,
Jeszka J.
)
artykuł:
Soki z udziałem winogron i wina jako źródło składników bioaktywnych
(
Czaplicki S.
,
Borowska E. J.
,
Sawczuk A.
,
Krajewski R.
)
artykuł:
Wpływ składu atmosfery oraz czasu przechowywania na zmiany zawartości azotanów (V) i (III) w surówce warzywnej typu Coleslaw
(
Radziejewska-Kubzdela E.
,
Walkowiak-Tomczak D.
,
Bieganska-Marecik R.
)
artykuł:
Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej
(
Smiechowska M.
,
Cugowska M.
)
artykuł:
Ocena poziomu wiedzy na temat dodatków do żywności oraz ich spożycia w wybranych grupach studentów
(
Krejpcio Z.
,
Suliburska J.
,
Hyzyk A. K.
,
Dyba S.
,
Skwarek K.
)
artykuł:
Związki fenolowe nasion żmijowca zwyczajnego (Echium vulgare L.)
(
Czaplicki S.
,
Zadernowski R.
,
Nowak-Polakowska H.
)
artykuł:
Oznaczenie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w kawach naturalnych palonych metodą HPLC-FLD/DAD
(
Ciecierska M.
,
Obiedzinski M.
)
artykuł:
Przeciwbakteryjne działanie soków owocowych z żurawiny, rokitnika, noni i goji
(
Stobnicka A.
,
Gniewosz M.
,
Mietuszewska A.
)
artykuł:
Wartość energetyczna i zawartość podstawowych składników odżywczych w dietach 2 i 3-letnich dzieci uczęszczających do żłobków w Białymstoku
(
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Rygorczuk B.
,
Maksymowicz-Jaroszuk J.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Mięso strusie jako nowy produkt żywnościowy na rynku polskim
(
Dabrowska A.
,
Ruszkowska M.
,
Dabkowski R.
)
artykuł:
Zawartość witamin w dietach kobiet z chorobą Hashimoto
(
Markiewicz-Zukowska R.
,
Naliwajko S. K.
,
Bartosiuk E.
,
Sawicka E.
,
Omeljaniuk W. J.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Ocena spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji przez pacjentów szpitala na podstawie jadłospisów dekadowych
(
Gorecka D.
,
Borysiak-Marzec P.
,
Dziedzic K.
,
Kurzawska A.
)
artykuł:
Cechy socjoekonomiczne, zdrowotne i styl życia a względna masa ciała mężczyzny z małych miast w wieku 75-80 lat. Projekt Senfood – badania wstepne
(
Slowinska M. A.
)
artykuł:
Wykorzystanie kulinarne pomidorów i przetworów pomidorowych w aspekcie właściwości prozdrowotnych
(
Korzeniowska-Ginter R.
,
Ocieczek A.
,
Sarwa K.
)
artykuł:
Zawartość wapnia i magnezu w próbkach mleka różnego pochodzenia
(
Stasiuk E.
,
Przybylowski P.
)
artykuł:
Znaczenie niedoboru kwasu askorbowego w diecie w powstawaniu tętniaka aorty
(
Lapinski R.
,
Worowska A.
,
Gacko M.
)
artykuł:
Wpływ temperatury przechowywania napojów owocowych na zawartość i aktywność wybranych przeciwutleniaczy
(
Roginska M. B.
,
Wolosiak R.
)
artykuł:
Ocena zawartości kofeiny w wybranych napojach bezalkoholowych
(
Bialas M.
,
Luczak H.
,
Jezewska M.
)
artykuł:
Stan wysycenia organizmu cynkiem a wrażliwość smakowa i występowanie zjawiska sytości sensorycznie specyficznej u młodych wegetarian
(
Galinski G.
,
Walkowiak J.
,
Wojciak R. W.
,
Gawecki J.
,
Krejpcio Z.
)
artykuł:
Wpływ rodzaju oleju smażalniczego na właściwości chrupek z dodatkiem wytłoków lnianych podczas przechowywania
(
Popiela-Kukus K.
,
Kita A.
)
artykuł:
Ocena potencjału antyoksydacyjnego i stężenia flawonoidów w surowych oraz poddanych obróbce termicznej sokach z owoców papryki
(
Kurzeja E.
,
Kudelski A.
,
Stec M.
,
Synowiec A.
,
Jurczyk M.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Próba oceny czynników wpływających na wybory konsumentów na rynku płatków śniadaniowych
(
Druzynska B.
,
Szczechowicz T.
)
artykuł:
Mikroelementy owoców truskawek
(
Bojarska J. E.
,
Zadernowski R.
,
Tonska E.
)
artykuł:
Stan mikrobiologiczny produkcji zagęszczonego soku jabłkowego
(
Bonin S.
,
Baldyga P.
,
Lipinska E.
)
artykuł:
Ocena wybranych suplementów diety WNKT pod względem udziału kwasów omega-3
(
Piecyk M.
,
Lyczko I.
,
Bzducha-Wrobel A.
,
Obiedzinski M.
)
artykuł:
Ocena zawartości kadmu w suplementach diety
(
Socha K.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Zawartość miedzi, cynku, magnezu i manganu w całodziennej racji pokarmowej stosowanej w żywieniu studentów Szkoły Służby Pożarniczej w Warszawie
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Stezycka E.
,
Szymanska W.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia osób w wieku 60-74 lat. Badanie WOBASZ
(
Sygnatowska E.
,
Waskiewicz A.
)
artykuł:
Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC
(
Lebiedzinska A.
,
Czaja J.
,
Brodowska K.
,
Wozniak A.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
(
Gumienna M.
,
Lasik M.
,
Czarnecki Z.
)
artykuł:
Jakość frakcji lipidowej w „prozdrowotnych” wyrobach ciastkarskich
(
Wirkowska M.
,
Brys J.
,
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Ratusz K.
,
Lukasz M.
)
artykuł:
Ocena jakości wybranych odmian jabłek deserowych dostępnych w sprzedaży detalicznej
(
Pyryt B.
,
Wrzesniak M.
)
artykuł:
Pobranie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z żywnością
(
Wieczorek J.
,
Wieczorek Z.
)
artykuł:
Skład ciała i wybrane nawyki żywieniowe dzieci w wieku 14-17 lat
(
Lange E.
,
Gandziarek D.
,
Tymolewska-Niebuda B.
)
artykuł:
Ocena aktywności przeciwbakteryjnej szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.)
(
Hac-Szymanczuk E.
,
Lipinska E.
,
Blazejak S.
,
Bieniak K.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto
(
Omeljaniuk W. J.
,
Dziemianowicz M.
,
Naliwajko S. K.
,
Bartosiuk E.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Nowe oblicza starych znajomych – przeciwzapalne metabolity n-3 WNTK. Część I – pochodne EPA
(
Jelinska M.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Porównanie odżywiania kobiet z prawidłową i obniżoną masą kostną
(
Medrela-Kuder E.
,
Bis H.
)
artykuł:
Składniki mineralne w diecie pacjentek z chorobą Hashimoto
(
Naliwajko S. K.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Sawicka E.
,
Bartosiuk E.
,
Omeljaniuk W. J.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Wpływ ekstraktu z nasion roślin spożywanych przez człowieka na aktywność katepsyny A, B, C i D
(
Chlabicz M.
,
Siergiejuk M.
,
Worowska A.
,
Lapinski R.
)
artykuł:
Wpływ ekstraktów tymianku i rozmarynu na stabilność oksydatywną oleju słonecznikowego
(
Zaborowska Z.
,
Przygonski K.
,
Dziarska B.
,
Wojtowicz E.
,
Kupka A.
)
artykuł:
Stabilność karotenoidów w sokach przecierowych z marchwi utrwalonych techniką wysokich ciśnień (HPP)
(
Zyngiel W.
)
artykuł:
Charakterystyka frakcji sterolowej wybranych serów dojrzewających
(
Derewiaka D.
,
Obiedzinski M.
)
artykuł:
Źródła składników odżywczych w dietach dzieci w wieku 13-36 miesięcy – badania ogólnopolskie
(
Weker H.
,
Baranska M.
,
Riahi A.
,
Wiech M.
,
Strucinska M.
,
Kurpinska P.
,
Dylag H.
,
Rowicka G.
,
Klemarczyk W.
)
artykuł:
Ocena pobrania flawonoidów z dietą przez studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2005-2007
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
,
Tangermann S.
,
Rozanska D.
)
artykuł:
Wybrane uwarunkowania spożycia żywności obniżającej poziom cholesterolu
(
Jezewska-Zychowicz M.
,
Babicz-Zielinska E.
)
artykuł:
Wpływ czasu hodowli na profil kwasów tłuszczowych Lb. Rhamnosus GG i Lb. Acidophilus LA-5 w aspekcie chemotaksonomicznej identyfikacji
(
Zareba D.
,
Ziarno M.
)
artykuł:
Podaż kwasu foliowego z dietą i suplementami diety w świetle czynników utrudniających jego wchłanianie w grupie studentek uniwersytetów medycznych z Warszawy i Białegostoku
(
Ehmke vel Emczynska E.
,
Wojtkielewicz S.
,
Kunachowicz H.
,
Wojcik Z.
)
artykuł:
Zawartość ołowiu w produktach zbożowych z terenu województwa podlaskiego
(
Filon J.
,
Karwowska A.
,
Karczewski J.
,
Kmiecik G.
)
artykuł:
Analiza porównawcza poziomów stężeń sodu o potasu w warzywach świeżych i przetworzonych technologicznie
(
Grembecka M.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Aktywność antyoksydacyjna wybranych naparów Ilex paraguariensis dostępnych na rynkuTrójmiasta
(
Dmowski P.
,
Smiechowska M.
,
Prystupa A.
)
artykuł:
Pozostałość chlorowanych węglowodorów w ketchupach
(
Pomianowski J. F.
,
Wieczorek J.
,
Mozolewski W.
)
artykuł:
Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych młodzieży licealnej z bursy szkolnej
(
Markiewicz-Zukowska R.
,
Mystkowska K.
,
Omeljaniuk W. J.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Ocena aktywności katalazy w śliniance przyusznej szczurów eksponowanych na kadm i/lub cynk
(
Blonski A.
,
Dabrowska E.
,
Czygier M.
,
Brzoska M.
,
Szmitkowski M.
)
artykuł:
Zawartość akryloamidu w różnych rodzajach pieczywa w Polsce
(
Mojska H.
,
Gielecinska I.
,
Swiderska K.
)
artykuł:
Ocena potencjału antyoksydacyjnego soków z wybranych warzyw z rodziny dyniowatych
(
Kurzeja E.
,
Synowiec A.
,
Stec M.
,
Kudelski A.
,
Chrobok M.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet na przykładzie wybranego szpitala województwa śląskiego
(
Calyniuk B.
,
Grochowska-Niedworok E.
,
Misiarz M.
,
Podniesinska R.
)
artykuł:
Porównanie trwałości tłoczonych na zimno olejów lnianego i rzepakowego
(
Tanska M.
,
Rotkiewicz D.
,
Ambrosewicz M.
)
artykuł:
Stężenie litu w wodach mineralnych oraz w wodach pitnych pobranych w domach mieszkańców Krakowa i obszaru Polski południowej
(
Folta M.
,
Barton H.
)
artykuł:
Ocena popularności napojów energetyzujących wśród młodzieży regularnie uprawiającej sport
(
Roj A.
,
Stasiuk E.
,
Dorsz B.
)
artykuł:
Zawartość barwników mających szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci w wybranych środkach spożywczych
(
Gajda-Wyrebek J.
,
Jarecka J.
,
Kuzma K.
,
Beresinska M.
)
artykuł:
Wartość odżywcza diety kobiet w wieku rozrodczym zamieszkałych na terenie Polski
(
Waskiewicz A.
,
Sygnatowska E.
)
artykuł:
Czystość mikrobiologiczna wybranych owoców dostarczanych przez indywidualnych producentów na plac targowy Stary Kleparz w Krakowie
(
Bis H.
,
Medrela-Kuder E.
)
artykuł:
Potencjał antyoksydacyjny herbatek owocowych
(
Zujko M. E.
,
Witkowska A.
,
Mironczuk-Chodakowska I.
)
artykuł:
Niestabilność mikrosatelitarna jako potencjalny marker w raku piersi
(
Bobrowska B.
,
Skrajnowska D.
,
Tokarz A.
,
Kaminska M.
)
artykuł:
Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku Trójmiasta
(
Newerli-Guz J.
)
artykuł:
Ocena porównawcza diet Labofeed i AIN-93 w badaniu bilansowym na szczurach
(
Czarnocinska J.
,
Kortus M.
,
Aniola J.
,
Galinski G.
)
artykuł:
Badanie częstości spożycia wybranych źródeł tłuszczu wśród kobiet o różnej masie ciała i zawartość tłuszczu w ciele
(
Szczepanska J.
,
Wadolowska L.
)
artykuł:
Ocena czynników wpływających na zakup i stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych przez uczniów szkół policealnych
(
Kosciolek A.
,
Hartman M.
,
Spiolek K.
,
Kania J.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Typowanie wskaźnika jakości mikrobiologicznej herbat czarnych
(
Steinka I.
,
Misiewicz L.
,
Kukulowicz A.
)
artykuł:
Udział posiłków przedszkolnych w pokryciu zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię
(
Dymkowska-Malesa M.
,
Skibniewska K. A.
)
artykuł:
Oksydanty/antyoksydanty w żywieniu chorych na nowotwory
(
Maksimowicz T. M.
,
Maksimowicz M.
,
Zaloga M.
,
Karwowska A.
)
artykuł:
Aterogeneza – jej żywieniowe i kliniczne czynniki ryzyka rozwoju w pomenopauzalnej otyłości
(
Grygiel-Gorniak B.
,
Przyslawski J.
,
Stelmach-Mardas N.
,
Grzymislawski M.
,
Chuchracki M.
,
Kraskiewicz M.
)
artykuł:
Wpływ uzupełniania żywienia szpitalnego na efektywność leczenia pacjentów ze schorzeniami kardiologicznymi
(
Hyzyk A. K.
,
Krejpcio Z.
,
Dyba S.
)
artykuł:
Czynniki żywieniowe a ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu piersiowego w ocenie kobiet
(
Platta A.
,
Orlowska B.
)
artykuł:
Oznaczanie enrofloksacyny w osoczu krwi zwierzęcej metodą RP-HPLC z detekcją fluorymetryczną
(
Chmielewska A.
,
Konieczna L.
,
Lamparczyk H.
)
artykuł:
Beta-laktoglobulina – potencjalny nośnik witaminy D
(
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Wirkowska M.
)
artykuł:
Właściwości przeciwutleniające napojów energetyzujących
(
Witkowska A.
,
Zujko M. E.
,
Mironczuk-Chodakowska I.
)
artykuł:
Sposób żywienia a insulinooporność w grupie kobiet otyłych po menopauzie z dyslipidemią
(
Grygiel-Gorniak B.
,
Przyslawski J.
,
Stelmach-Mardas N.
,
Mosor M.
,
Nowak J.
)
artykuł:
Zawartość polifenoli oraz aktywność antyoksydacyjna niektórych przetworów owocowych o znacznym stopniu przetworzenia
(
Mironczuk-Chodakowska I.
,
Zujko M. E.
,
Witkowska A.
)
artykuł:
Substancje biologicznie aktywne naturalnie występujące w oleju amarantusowym
(
Ogrodowska D.
,
Czaplicki S.
,
Zadernowski R.
)
artykuł:
Sposób odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w przypadku trądziku skóry
(
Omeljaniuk W. J.
,
Socha K.
,
Markowska D.
)
artykuł:
Przeciwdrobnoustrojowe dzialanie wodno-etanolowego ekstraktu z liści borówki czernicy (Vaccinium myrtillus L.)
(
Synowiec A.
,
Gniewosz M.
,
Baczek K.
,
Weglarz Z.
)
artykuł:
Azotany w herbatach, herbatkach owocowych i ziołowych obecnych aktualnie na polskim rynku
(
Pokorska-Lis G.
,
Tokarz A.
,
Robaczewska M.
)
artykuł:
Zawartość wapnia i żelaza oraz ich główne źródła w diecie mężczyzn w okresie 21-letniej obserwacji
(
Charkiewicz A. E.
,
Poniatowski B.
,
Karpinska M.
,
Korecki J.
,
Jamiolkowski J.
,
Szpak A.
)
artykuł:
Zmiany jakości frytur palmowych podczas smażenia frytek
(
Kita A.
,
Tajner-Czopek A.
,
Popiela-Kukus K.
,
Pluciennik E.
)
artykuł:
Zawartość ołowiu i kadmu w napojach energetyzujących kupionych w sklepach Trójmiasta
(
Stasiuk E.
)
artykuł:
Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na wybrane parametry jakościowe napojów truskawkowych
(
Kalisz S.
,
Scibisz I.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego w diecie samic szczurów na ryzyko procesu nowotworowego u ich potomstwa
(
Bialek A.
,
Tokarz A.
,
Zagrodzki P.
)
artykuł:
Przeciwdrobnoustrojowa aktywność ekstraktu z kłączy bergenii grubolistnej (Bergenia crassifolia (L.) Fritsch)
(
Krasniewska K.
,
Gniewosz M.
,
Baczek K.
,
Kosakowska O.
)
artykuł:
Zawartość hydroksymetylofurfuralu oraz furfuralu w dżemach borówkowych
(
Scibisz I.
,
Kalisz S.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Skład wybranych suplementów diety w świetle obowiązujących wymagań
(
Stos K.
,
Krygier B.
,
Glowala A.
,
Jarosz M.
)
artykuł:
Ocena zawartości energetycznej i zawartości podstawowych składników odżywczych w racjach pokarmowych dzieci ze szkół podstawowych i gimnazjalnych
(
Falkowska A.
,
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Kardasz M.
)
artykuł:
Ocena możliwości występowania Cronobacter sakazakii w gotowych daniach dla niemowląt
(
Stankiewicz J.
)
artykuł:
Źródła informacji na temat bezpieczeństwa żywności i przypisywane im zaufanie
(
Zakowska-Biemans S.
)
artykuł:
Całodobowe racje pokarmowe i suplementacja jako źródła żelaza i witaminy C w żywieniu studentów lubelskich uczelni
(
Marzec Z.
,
Koch W.
,
Marzec A.
)
artykuł:
Wpływ składu podłoża fermentacyjnego i zastosowanych szczepów drożdży na przebieg fermentacji alkoholowej oraz jakość spirytusu surowego
(
Lipinska E.
,
Bonin S.
,
Leoniuk R.
,
Hac-Szymanczuk E.
)
artykuł:
Poprawa stabilności termicznej kwasu gamma-linolenowego poprzez wytworzenie kompleksu inkluzyjnego z beta-cyklodekstryną
(
Ostrowska-Ligeza E.
,
Gorska A.
,
Wirkowska M.
)
artykuł:
Analiza zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) studentek Wydziału Nauk o Zdrowiu UMB
(
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Broz K.
,
Wierzbicka J.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Badania stabilności emulsji spożywczych z dodatkami różnych zagęstników
(
Kowalska M.
,
Zbikowska A.
,
Gorecka A.
)
artykuł:
Występowanie pałeczek Listeria sp. w krewetkach
(
Kukulowicz A.
)
artykuł:
Czy stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych wpływa na spożycie składników mineralnych oraz ich zawartość we włosach kobiet?
(
Suliburska J.
,
Krejpcio Z.
)
artykuł:
Dieta a stężenie kadmu w krwi pacjentów z guzami ślinianek
(
Soroczynska J.
,
Socha K.
,
Lazarczyk B.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Ocena zmian w spożyciu warzyw i owoców przez chorych leczonych z powodu raka płuc
(
Zablocka K.
,
Golecki M.
,
Porebska I.
,
Kosacka M.
,
Jankowska R.
,
Biernat J.
)
artykuł:
Aktywność antyoksydacyjna wybranych ekstrudowanych produktów zbożowych
(
Kulczak M.
,
Przygonski K.
,
Remiszewski M.
)
artykuł:
Spożycie słodyczy a poglądy konsumentów o ich wpływie na zdrowie i funkcjonowanie człowieka
(
Kosicka-Gebska M.
,
Jeznach M.
,
Jezewska-Zychowicz M.
)
artykuł:
Próba przedłużenia trwałości mikrobiologicznej mięsa wieprzowego poprzez zastosowanie powłoki jadalnej
(
Chlebowska-Smigiel A.
,
Gniewosz M.
,
Sadlo B.
)
artykuł:
Kawy zbożowe – charakterystyka i właściwości przeciwutleniające
(
Worobiej E.
,
Relidzynska K.
)
artykuł:
Wpływ metod wytwarzania ciasta pszenno-jęczmiennego na jakość pieczywa
(
Kawka A.
,
Maciaczyk W.
)
artykuł:
Funkcjonalność słodyczy w opinii konsumentów
(
Jezewska-Zychowicz M.
,
Jeznach M.
,
Kosicka-Gebska M.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.