Czasopismo
Wydawca
Rocznik
Tom
27

-
27
-
artykuł: The evaluation of basic energetic output in obesitology practice as a way of solving weight loss problems and estabilising individual levels of strain (Martinik K., Fialova D., Ryba J., Fiala Z.)
-
artykuł: Mineral status in rats fed diets with different protein level and source (Gralak M., Leontowicz H., Leontowicz M., Sciezynska A., Kulasek G.)
-
artykuł: The postural movements - important part of the human balance abilities (Komestk B., Martinik K., Ryba J.)
-
artykuł: Hodnoceni energeticke bilance pri stanovovani nouzove stravni davky (Chaloupka J., Hlubik P., Opltova L.)
-
artykuł: Vyuziti hodnoceni klidoveho energetickeho vydeje u vybranych nutricnich stavu. Cast I: hodnoceni klidoveho energetickeho vydeje sportovce jako vychodisko odhadu utilizace a obratu zakladnich energetickych substratu (Martinik K., Fiala Z., Fialova D., Ryba J., Komestik B.)
-
artykuł: Prevalence obezity ve vybranych regionech Ceske Republiky (Hlubik P., Opltova L., Chaloupka J.)
-
artykuł: Nadzór sanitarny nad żywnością i żywieniem w Wojsku Polskim (Bertrandt J.), s. 11-14
-
artykuł: Wpływ służby wojskowej na stan odżywienia młodych mężczyzn (Klos A., Bertrandt J.), s. 15-18
-
artykuł: Stan odżywienia studentów oceniony antropometrycznie (Trafalska E., Switoniak T.), s. 19-23
-
artykuł: Wskaźniki antropometryczne w grupie młodzieży z łódzkich szkół średnich (Dziuda R., Paradowska-Stankiewicz I., Trafalska E.), s. 24-27
-
artykuł: Tryb żywienia a stan odżywienia młodzieży akademickiej (Wadolowska L., Alowinska M., Ciborska J.), s. 28-32
-
artykuł: Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i bilansu energetycznego wybranej grupy młodzieży szkolnej (Jeszka J., Kostrzewa-Tarnowska A., Czlapka-Matyasik M.), s. 33-36
-
artykuł: Ocena stanu odżywienia w grupie młodzieży na podstawie analizy włosów (Paradowska-Stankiewicz I., Switoniak T., Dziuda R., Grzybowski A., Lange A.), s. 37-40
-
artykuł: Spożycie wybranych składników mineralnych przez wegetarian mieszkających na terenie m. Olsztyna (Wadolowska L., Kusmierczyk M., Kucinska M., Cichon R., Slowinska M.), s. 41-44
-
artykuł: Wpływ diety niskowęglowodanowej na status wodno-elektrolitowy u kobiet w zależności od fazy cyklu menstruacyjnego (Pokora I., Pilis W., Manowska B.), s. 45-49
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranej grupy młodzieży akademickiej (Zielke M., Kostrzewa-Tarnowska A., Jeszka J., Galinski G.), s. 50-53
-
artykuł: Stan odżywienia kobiet w wieku średnim i jego zmiany w czasie 12 lat (Chabros E., Charzewska J., Rogalska-Niedzwiedz M., Wajszczyk B., Chwojnowska Z., Lachowicz A.), s. 54-57
-
artykuł: Wpływ zawartości wapnia na gęstość mineralną kości dziewcząt i młodych kobiet (Rogalska-Niedzwiedz M., Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E., Lachowicz A.), s. 58-61
-
artykuł: Stan odżywienia i jego zmiany w czasie 5 lat u osób w wieku podeszłym (Wajszczyk B., Charzewska J., Chabros E., Rogalska-Niedzwiedz M., Chwojnowska Z., Lachowicz A., Gorajec M.), s. 62-65
-
artykuł: Poziom wapnia, magnezu, cynku, miedzi i żelaza w surowicy krwi dorosłych ludzi (Wojciak R., Smigiel-Papinska D., Przyslawski J., Krejpcio Z., Gawecki J.), s. 66-69
-
artykuł: Ocena sposobu odżywiania się studentów III-IV roku wydziału rybactwa morskiego i technologii żywnosci z uwzględnieniem sezonu (Seidler T., Aleksiewicz A.), s. 70-73
-
artykuł: Ocena żywienia i stanu odżywienia studentów AM w Białymstoku (Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.), s. 74-78
-
artykuł: Stan odżywienia i jego zmiany u młodzieży w wieku pokwitania w czasie 10 lat obserwacji (Charzewska J., Chabros E., Lachowicz A., Rogalska-Niedzwiedz M., Wajszczyk B.), s. 84-87
-
artykuł: Stan odżywienia witaminą B12 i kwasem foliowym osób w wieku 75-80 lat zamieszkałych w rejonie Warszaway - badania pilotowe (Wierzbicka E., Brzozowska A., Gorski T., Roszkowski W.), s. 88-92
-
artykuł: Ocena żywienia żołnierzy polskich pełniących służbę w misjach pokojowych ONZ na Bliskim Wschodzie (Bertrandt J., Klos A.), s. 93-95
-
artykuł: Wymogi żywieniowe w lotnictwie polskim (Bednarski W., Kobos Z., Klossowski M.), s. 96-99
-
artykuł: Aspekty psychospołeczne odżywiania i funkcjonowania w lotnictwie (Kobos Z., Bednarski W.), s. 100-103
-
artykuł: Stan elementarnej wiedzy żywieniowej w wybranej grupie żołnierzy zasadniczej służby wojskowej (Gulaj M.), s. 104-109
-
artykuł: Ocena wyżywienia w zakładach żywienia zbiorowego będących pod nadzorem wojska (Klos A., Bertrandt J.), s. 110-114
-
artykuł: Wzbogacanie należności żywnościowych żołnierzy wykonujących zadania w ekstremalnych warunkach środowiskowych (Kierznikowicz B., Dabrowiecki Z., Bertrandt J.), s. 115-120
-
artykuł: Współczynniki korygujące wartość energetyczną i odżywczą planowaną a wydaną na przykładzie stołówek żołnierskich (Rozmysl E., Zajac E., Kolodziejczyk E., Klos A.), s. 121-125
-
artykuł: Zmiany w spożyciu żywności przez marynarzy PMH (Halaczkiewicz J., Palich P.), s. 130-134
-
artykuł: Ocena indywidualnego żywienia studentów wybranych uczelni miasta Białegostoku w świetle badań Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (Stopnicka B., Szamrej I. K., Jerulak I.), s. 135-139
-
artykuł: Zmiany zwyczajów żywieniowych u studentek I-go roku podczas 6-letniego okresu obserwacji (Wadolowska L., Ciborska J., Slowinska M.), s. 140-143
-
artykuł: Badania analityczne zawartości wybranych witamin w krajowych racjach pokarmowych (Nadolna I., Troszczynska A., Rutkowska U., Kunachowicz H.), s. 144-148
-
artykuł: Ocena niedoszacowania spożycia energii u osób dorosłych na podstawie ankiet 3-dniowego bieżącego notowania (Pietruszka B., Roszkowski W., Brzozowska A.), s. 149-153
-
artykuł: Ocena udziału wody pitnej w realizacji dziennego zapotrzebowania mieszkańcow Krakowa na wapń - badania pilotowe (Barton H., Zachwieja Z., Folta M.), s. 154-157
-
artykuł: Stan odżywienia mineralnego w Se i Zn niemowląt karmionych piersią oraz stężenie tych pierwiastków w mleku matek na terenie Śląska, Małopolski i Podkarpacia (Pilecki A., Zachara B.), s. 158-163
-
artykuł: Poziom spożycia mleka i jego przetworów jako źrodla wapnia przez ludzi starszych mieszkąjacych samotnie (Kostogrys R., Pisulewski P., Cieslik E., Filipiak-Florkiewicz A.), s. 164-167
-
artykuł: Problemy akceptacji wojskowego żywienia zbiorowego (Wawrzyniak T.), s. 168-171
-
artykuł: Ocena żywienia dzieci w przedszkolach wojskowych, na podstawie analizy laboratoryjnej posiłków obiadowych oraz kalkulacji teoretycznej dekadowych raportów magazynowych (Pudlo E., Bednarski R., Nierebinski T., Dawidowicz T.), s. 172-175
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia uczniów wybranych szkół podstawowych z terenu Polski południowo-wschodniej (Hamulka J., Gronowska-Senger A.), s. 176-181
-
artykuł: Witaminy antyoksydacyjne w całodziennych racjach pokarmowych osób dorosłych (Duda G., Maruszewska M., Przyslawski J., Gertig H.), s. 182-185
-
artykuł: Składniki podstawowe w żywieniu osób dorosłych (Maruszewska M., Duda G., Przyslawski J., Boleslawska I.), s. 186-189
-
artykuł: Ocena spożycia witamin przez kobiety i mężczyzn w okresie meno i andropauzy (Przyslawski J., Nowak J., Boleslawska I.), s. 190-193
-
artykuł: Wpływ miejsca studiów na preferencje tłuszczów wśród młodych kobiet (Babicz-Zielinska E., Przyslawski J., Wadolowska L., Schlegel-Zawadzka M., Smiechowska M.), s. 194-196
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia dziewcząt na podstawie wywiadu z ostatnich 24 godzin (Nazarewicz R., Babicz-Zielinska E., Oleradzka J.), s. 197-200
-
artykuł: Zmiany stężenia glukozy w wysiłku fizycznym o stopniowo wzrastającej intensywności pod wpływem diety niskowęglowodanowej u kobiet w obu fazach cyklu menstruacyjnego (Zebrowska A., Smol E., Manowska B., Pilis W.), s. 201-204
-
artykuł: Ocena żywienia żołnierzy, honorowych dawców krwi - badania ankietowe (Blinowski D., Klos K., Korsak J., Klos A.), s. 205-207
-
artykuł: Stan zdrowia i sposób żywienia się osób w wieku podeszłym - badania longitudinalne (Ziemlanski S., Wartanowicz M., Panczenko-Kresowska B., Charzewska J.), s. 208-211
-
artykuł: Zwyczaje żywieniowe a zawartość cynku we krwi u pacjentów w chorobach afektywnych. Badania wstępne (Schlegel-Zawadzka M., Zieba A., Dudek D.), s. 216-219
-
artykuł: Spożycie wybranych składników odżywczych a ryzyko zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi w wybranej grupie młodzieży (Dziuda R., Trafalska E., Paradowska-Stankiewicz I.), s. 220-222
-
artykuł: Stężenie selenu i glutationu oraz aktywność selenozależnej peroksydazy glutationowej we krwi chorych z przewlekłą niewydolnością nerek (Trafikowska U., Adamowicz A., Pilecki A., Trafikowska A., Zachara B., Manitius J.), s. 227-231
-
artykuł: Wpływ wybranych elementów diety spożywczej na powstawanie raka płuca wsród mieszkańców terenów przemysłowych (Juszko-Piekut M., Stojko J., Mozdzierz A., Wyderka B.), s. 232-235
-
artykuł: Żywieniowe uwarunkowania występowania wad cewy nerwowej wsród dzieci urodzonych w Polsce (Medard L.), s. 236-239
-
artykuł: Ocena zachowań zdrowotnych otyłych nastolatków leczonych metodą ambulatoryjną (Weker H., Oblacinska A., Wisniewska A., Strucinska M.), s. 242-248
-
artykuł: Aktywność enzymów antyoksydacyjnych i peroksydacja lipidów u osób w wieku podeszłym (Panczenko-Kresowska B., Ziemlanski S., Przepiorka M.), s. 243-255
-
artykuł: Ocena sposobu odżywiania osób z chorobą niedokrwienną serca (Seidler T., Slawinska B.), s. 249-252
-
artykuł: Wpływ diety nisko-węglowodanowej na stężenie lipidów oraz lipoprotein osocza u młodych kobiet w dwóch fazach cyklu miesięcznego (Smol E., Zebrowska A., Pokora I., Pilis W.), s. 256-259
-
artykuł: Brak warzyw i kiszonek w diecie pokarmowej czynnikiem ryzyka raka płuca u autochtonow i imigrantów Górnego Śląska (Juszko-Piekut M., Stojko A., Mozdzierz A., Wyderka B.), s. 264-267
-
artykuł: Ocena zawartości miedzi w diecie w populacjach o różnej śmiertelności z powodu chorób układu krążenia (Mielcarz G.), s. 268-270
-
artykuł: Stężenie witamin w surowicy krwi osób w wieku podeszłym w zależności od rodzaju schorzenia metabolicznego (Wartanowicz M., Ziemlanski S.), s. 271-273
-
artykuł: Problemy żywienia w przebiegu transplantacji szpiku kostnego (Budziszewska B., Rzepecki P., Sulek K., Klos M.), s. 274-278
-
artykuł: Współczesne spojrzenie na pozostałości insektycydów chlorowanych w pożywieniu (Skibniewska K., Smoczynski S.), s. 279-281
-
artykuł: Bioindykacja skażenia środowiska metalami ciężkimi na podstawie badania tkanek zwierząt łownych - aspekty higieniczne (Wrzesien R., Krynski A., Rokicki E.), s. 282-286
-
artykuł: Pozostałości antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych w żywności zwierzęcego pochodzenia. Zmiany w spożyciu żywnosci przez marynarzy PMH (Rozanska H.), s. 287-289
-
artykuł: Cez promieniotwórczy w środowisku a dieta człowieka (Mazur G., Jednorog S.), s. 290-293
-
artykuł: Schorzenia bakteryjne i pasożytnicze przewodu pokarmowego przenoszone przez żywność wsród pacjentów poradni schorzeń jelitowych (Lach J., Bany J.), s. 294-300
-
artykuł: Infekcje pasożytnicze przenoszone przez produkty mięsne (Bany J., Golinska Z., Lach J.), s. 301-306
-
artykuł: Aktualne problemy skażenia rtęcią ryb pochodzących ze zlewiska Bugo-Narew (Budzinska-Wrzesien E., Wrzesien R.), s. 307-309
-
artykuł: Zawartość azotanów i azotynów w wodzie przeznaczonej do picia w jednostkach wojskowych (Stezycka E., Lakomy R.), s. 310-312
-
artykuł: Zawartość fluoru w wodzie przeznaczonej do picia w jednostkach wojskowych (Bzdega J., Stezycka E.), s. 313-315
-
artykuł: Glin a zagrożenie dla zdrowia człowieka (Dlugaszek M., Fiejka M.), s. 316-320
-
artykuł: Zanieczyszczenie produktów rybnych metalami toksycznymi (Polak-Juszczak L.), s. 321-324
-
artykuł: Wpływ procesów fermentacyjnych na zawartość azotanów i azotynów w ogórkach i białej kapuście (Czaja L.), s. 325-327
-
artykuł: Wpływ czynników środowiskowych na jakość zdrowotną naturalnego miodu pszczelego (Stojko A., Stojko J., Juszko-Piekut M., Mozdzierz A., Kozlowska-Staniczek J.), s. 328-332
-
artykuł: Ocena stopnia inwazji pasożytami przewodu pokarmowego w wybranych środowiskach marynarki wojennej (Kierznikowicz B., Dabrowiecki Z., Morawiec B.), s. 333-337
-
artykuł: Metody wykrywania Listeria monocytogenes w żywnosci pochodzenia zwierzęcego (Rola J.), s. 338-340
-
artykuł: Pozostałości hormonów w tkankach zwięrzecych - zagrożenie dla konsumenta (Wozniak B.), s. 341-343
-
artykuł: Wpływ pozostałości antybiotyków na wyniki badań mikrobiologicznych mięsa (Rozanska H., Wojton B.), s. 344-348
-
artykuł: Zawartość fosforu ogólnego i wielofosforanów dodanych w wybranych produktach mięsnych w 1998 roku (Michalski M.), s. 349-351
-
artykuł: Metody identyfikacji gatunkowości żywności pochodzenia zwierzęcego (Rozycki M.), s. 352-354
-
artykuł: Jakość zdrowotna i odżywcza ziemiopłodów z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych (Rembialkowska E.), s. 355-357
-
artykuł: Wartość rzeźna oraz zawartość cholesterolu we krwi kurcząt brojlerów żywionych mieszankami z udziałem nieorganicznych i organicznych form składników mineralnych (Lipinski K., Tywonczuk J., Zalewski W., Bertrandt J.), s. 360-362
-
artykuł: Cholesterol jaj kurzych i przepiórczych w żywieniu człowieka (Szczerbinska D., Danczak A.), s. 363-366
-
artykuł: Walory dietetyczne mięsa, jaj, tłuszczu pozyskiwanych od strusia i emu (Majewska D., Danczak A.), s. 367-372
-
artykuł: Wartość odżywcza białka zawartego w nasionach amarantusa [Amaranthus spp.] (Antczak K., Petkov K., Lukaszewski Z.), s. 373-376
-
artykuł: Konserwy rybne o zdefiniowanej wartości odżywczej i energetycznej (Bykowski P., Kolodziejski W., Pawlikowski B.), s. 377-380
-
artykuł: Dolistne stosowanie seleninu sodowego w uprawie zbóż, jako metoda wzbogacania żywności selenem (Debski B., Zalewski W., Gralak M.), s. 381-384
-
artykuł: Peroksydacja lipidów w tkankach szczurów w warunkach głębokiego deficytu energii (Frankiewicz-Jozko A.), s. 385-388
-
artykuł: Wpływ pokarmowej rutyny [3-0-rutynozydu kwercetyny] na całkowity potencjał przeciwutleniający osocza młodych i starych szczurów poddanych działaniu stresu oksydacyjnego (Wilczak J., Jank M., Balasinska B., Kulasek G.), s. 389-392
-
artykuł: Wstępna ocena jelitowego wchłaniania D(+)-ksylozy w warunkach interakcyjnego oddziaływania putrescyny i azotynku sodowego (Grudzinski I., Frankiewicz-Jozko A., Szymanski A.), s. 398-400
-
artykuł: Badania in vitro nad wpływem frakcji włókna pokarmowego na poziom azotynu sodu (Wawrzyniak A.), s. 401-405
-
artykuł: Wpływ jonów Cu2+ i Zn2+ na aktywność enzymów lipolitycznych frakcji α1-globulinowej surowicy krwi (Swidzinska K., Szwajca T., Mielcarz G.), s. 414-417
-
artykuł: Eksport ryżu z krajów azjatyckich (Czachla T., Kwiatkowska-Sienkiewicz K., Thuy B. V.), s. 418-420
-
artykuł: Pomiar wielkości rynku kawy w Trójmieście (Kwiatkowska-Sienkiewicz K., Czachla T.), s. 421-423
-
artykuł: Wpływ diety 4,5 procent energii z białka wzbogaconej kwasem foliowym i witaminami z grupy B na parametry hematologiczne krwi szczura (Klos A., Chas J., Bertrandt J., Klos K.), s. 424-426
-
artykuł: The evaluation of basic energetic output in obesitology practice as a way of solving weight loss problems and estabilising individual levels of strain (Martinik K., Fialova D., Ryba J., Fiala Z.)
rozwiń roczniki