Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2003
Tom
36
Numer
Supl.
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
Supl.
artykuł:
Rosliny lecznicze jako skladniki zywnosci
(
Mojska H.
,
Nalewczynska M.
,
Orlowska K.
,
Szponar L.
), s. 5-12
artykuł:
Suplementy diety w swietle nowych regulacji prawnych
(
Szponar L.
,
Kundzicz M.
,
Stos K.
,
Wierzejska R.
,
Orlowska K.
), s. 13-16
artykuł:
Napoje energetyzujace - wymagania jakosci zdrowotnej w swietle regulacji prawnych
(
Wierzejska R.
,
Stos K.
,
Brozek A.
,
Kundzicz M.
,
Szponar L.
), s. 17-19
artykuł:
Rola soli jodowanej w profilaktyce niedoboru jodu w Polsce
(
Stos K.
,
Zareba M.
,
Szponar L.
), s. 21-24
artykuł:
Porownanie zawartosci blonnika pokarmowego i jego frakcji oznaczonych analitycznie i obliczonych teoretycznie w wybranych gatunkach pieczywa
(
Paczkowska M.
,
Kunachowicz H.
), s. 25-31
artykuł:
Jakosc sensoryczna i wybrane cechy wartosci odzywczej jablek z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej
(
Rembialkowska E.
,
Adamczyk M.
,
Hallmann E.
), s. 33-39
artykuł:
Zawartosc fluoru w herbatach oraz napojach i koncentratach napojow z ekstraktem herbaty
(
Jedra M.
,
Urbanek-Karlowska B.
,
Gawarska H.
,
Sawilska-Rautenstrauch D.
,
Badowski P.
), s. 41-45
artykuł:
Zawartosc witamin grupy B w wybranych produktach rybnych
(
Lebiedzinska A.
,
Slusarczyk K.
,
Darmetko K.
,
Szefer P.
), s. 47-50
artykuł:
Oznaczanie witaminy B6 w zywnosci
(
Czerwiecki L.
,
Wilczynska G.
), s. 51-54
artykuł:
Owoce morza jako zrodlo mikro- i makroelementow
(
Rogacka M.
,
Waszczuk-Jankowska M.
,
Ciesielski T.
,
Szefer P.
), s. 55-60
artykuł:
Zawartosc Cr, Cu, Fe, Mn i Zn w niektorych koncentratach zup
(
Zareba S.
,
Zareba-Giezek M.
,
Krzysiak K.
), s. 61-69
artykuł:
Wartosc odzywcza wybranych nasion oraz innych dodatkow uzywanych do wyrobu pieczywa, produktow zbozowych oraz cukierniczych
(
Zdrojewska I.
,
Szefer P.
), s. 71-76
artykuł:
Wartosc odzywcza soi i jej produktow
(
Florczak J.
,
Wedzisz A.
), s. 77-81
artykuł:
Skladniki podstawowe w zywieniu osob doroslych
(
Maruszewska M.
,
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
), s. 83-87
artykuł:
Struktura spozycia wybranych skladnikow odzywczych w dwoch grupach wiekowych kobiet w aspekcie wystapienia otylosci
(
Niedworok E.
,
Calyniuk B.
,
Szczepanska E.
,
Zurawinska T.
,
Dul L.
), s. 89-92
artykuł:
Poszukiwanie zaleznosci pomiedzy stezeniem manganu w surowicy krwi zylnej i lozysku kobiet a nawykami zywieniowymi
(
Borawska M. H.
,
Zujko M. E.
,
Hukalowicz K.
,
Kulikowski M.
), s. 93-97
artykuł:
Dieta a poziom cynku w surowicy krwi malych dzieci leczonych dieta eliminacyjna
(
Markiewicz R.
,
Borawska M. H.
,
Piotrowska-Depta M. J.
,
Piotrowska-Jastrzebska J. D.
,
Kaczmarski M.
), s. 99-102
artykuł:
Poziom selenu w surowicy u osob z choroba alkoholowa
(
Dejneka W.
,
Dorosz A.
), s. 103-109
artykuł:
Proba oszacowania narazenia mieszkancow Legnicko-Glogowskiego Okregu Miedziowego na metale ciezkie pobierane z zywnoscia
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
), s. 111-119
artykuł:
Skazenie metalami ciezkimi calodziennych racji pokarmowych spozywanych przez konsumentow zakladow zywienia zbiorowego Wojska Polskiego
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Stezycka E.
,
Gulaj M.
), s. 121
artykuł:
Calodzienne racje pokarmowe mezczyzn osadzonych w areszcie sledczym zrodlem pobrania metali ciezkich
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Marzec Z.
,
Ciagadlak T.
,
Rozmysl E.
), s. 127-130
artykuł:
Masa i sklad ciala osob starszych zamieszkalych w domach pomocy spolecznej
(
Slowinska M. A.
,
Wadolowska L.
), s. 131-135
artykuł:
Zywieniowe uwarunkowania kobiet w okresie okolomenopauzalnym w odniesieniu do chorob dietozaleznych
(
Przybylowicz K.
,
Majewicz B.
,
Cichon R.
,
Przybylowicz M.
), s. 137-141
artykuł:
Spozycie wybranych witamin antyoksydacyjnych przez chorych z przewlwklymi schorzeniami watroby
(
Gajewska D.
), s. 143-147
artykuł:
Ocena stanu odzywienia wybranymi biopierwiastkami doroslych mieszkancow Lublina
(
Marzec Z.
,
Zareba S.
), s. 149-153
artykuł:
Zmiany stezenia leptyny i lipidow osocza u kobiet z nadwaga
(
Gromadzka-Ostrowska J.
,
Dworznicki J.
), s. 155-159
artykuł:
Ocena zagrozen zywieniowych ze strony wybranych pierwiastkow pobieranych z niektorymi produktami spozywczymi stosowanymi w zywieniu niemowlat i dzieci
(
Marzec A.
,
Zareba S.
), s. 161-166
artykuł:
Postawy mlodych konsumentow wobec produktow typu fast food
(
Polom A.
,
Sinska B.
), s. 167-172
artykuł:
Ocena sposobu zywienia kobiet ciezarnych z uwzglednieniem spozycia uzywek
(
Smigiel-Papinska D.
), s. 173-177
artykuł:
Roznice w jakosci i ilosci spozywanych tluszczow przez kobiety w Polsce Poludniowej w zaleznosci od regionu zamieszkania, wieku, wyksztalcenia oraz dochodu
(
Chlopicka J.
,
Pasko P.
,
Zachwieja Z.
), s. 179-185
artykuł:
Wplyw nawykow zywieniowych na stezenie rozpuszczalnego receptora dla interleukiny-2 [sIL-2R] w surowicy krwi chorych na nowotwory glowy i szyi: badania pilotowe
(
Witkowska A.
,
Borawska M.
,
Luczaj J.
,
Chodynicki S.
), s. 187-190
artykuł:
Czestosc spozycia grup produktow przez studentow AMB z nalezna masa ciala i nadwaga
(
Czapska D.
,
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
), s. 191-195
artykuł:
Zawartosc wanadu i chromu we wlosach kobiet z nadmierna masa ciala
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
,
Hukalowicz K.
,
Borawska M.
,
Markiewicz R.
), s. 197-200
artykuł:
Wplyw zywienia osob z nadwaga lub otyloscia na ich parametry lipidowe i gospodarke weglowodanowa
(
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 201-206
artykuł:
Ocena sposobu zywienia i stanu odzywienia osob z BMI 25 w zaleznosci od typu otylosci i typu hiperlipidemii
(
Pachocka L. M.
,
Grzybek A.
,
Targosz U.
,
Klosiewicz-Latoszek L.
,
Stolarska I.
), s. 207-212
artykuł:
Otylosc dzieci i mlodziezy jako prognostyk zespolu polimetabolicznego u doroslych
(
Twardowska-Rajewska J.
), s. 213
artykuł:
Spozycie antyoksydantow przez mlodziez w wieku 13-15 lat z nadwaga i otyloscia prosta
(
Bawa S.
,
Harton A.
,
Weker H.
), s. 219-223
artykuł:
Badanie spozycia wybranych skladnikow mineralnych z pieczywem przez mieszkancow Olsztyna
(
Skibniewska K. A.
,
Legas-Bonk A.
,
Smoczynski S. S.
), s. 225-228
artykuł:
Ocena mozliwosci zrealizowania prawidlowego sposobu zywienia przez osoby hospitalizowane
(
Leszczynska T.
,
Sodoma E.
), s. 229
artykuł:
Ocena jakosciowa i ilosciowa sposobu zywienia studentow Wydzialu Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie w zaleznosci od roku studiow i miejsca zamieszkania w latach 1997-1998 i 1999-2000
(
Oledzka R.
,
Kozlowska B.
,
Wisniewska J.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Bobrowska B.
), s. 237-242
artykuł:
Zwyczaje zywieniowe a stan zdrowia i odzywienia osob w wieku podeszlym
(
Duda G.
), s. 243-248
artykuł:
Anliza spozycia uzywek przez mlodziez akademicka
(
Duda G.
,
Suliburska J.
), s. 249-254
artykuł:
Znaczenie diety w profilaktyce nadcisnienia tetniczego
(
Glowinska E.
,
Stozkowska W.
,
Zimmermann A.
,
Cichocka A.
), s. 255-260
artykuł:
Pobranie azotanow i azotynow z calodziennymi racjami pokarmowymi przez mlodziez w wieku 14-19 lat
(
Gajda J.
,
Karlowski K.
,
Jarecka J.
,
Switka A.
,
Kuzma K.
,
Rokicka B.
), s. 261-266
artykuł:
Ocena pobrania metali szkodliwych dla zdrowia z calodziennymi racjami pokarmowymi dzieci i mlodziezy w wybranych wojewodztwach
(
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Karlowski K.
,
Grudzinska B.
), s. 267-274
artykuł:
Ocena stanu odzywienia kobiet stosujacych diete optymalna
(
Pierzynowska J.
,
Kolodziejczyk M.
,
Drywien M.
), s. 275-280
artykuł:
Ocena zagrozen zdrowotnych wynikajaca z zanieczyszczenia zywnosci drobnoustrojami chorobotworczymi
(
Windyga B.
,
Sciezynska H.
,
Grochowska A.
,
Gorecka K.
), s. 281-284
artykuł:
Opakowania jako potencjalne zrodlo zanieczyszczenia zywnosci
(
Cwiek-Ludwicka K.
,
Jurkiewicz M.
,
Stelmach A.
,
Mazanska M.
,
Poltorak H.
), s. 285-289
artykuł:
Wplyw rodzaju tluszczu w diecie na sklad kwasow tluszczowych w tkankach wybranych narzadow szczurow doswiadczalnych
(
Drzewicka M.
,
Biernat J.
,
Grajeta H.
), s. 291-296
artykuł:
Wysoka podaz tluszczow spozywczych w diecie a wskazniki lipidowe szczurow rasy Wistar
(
Sinska B.
,
Gromadzka-Ostrowska J.
,
Wilczak J.
), s. 297-302
artykuł:
Szacunkowa ocena zawartosci kadmu i olowiu w racjach pokarmowych pensjonariuszy wybranego osrodka pomocy spolecznej i kuracjuszy sanatorium
(
Sikora E.
), s. 303-306
artykuł:
Azotany [III] i [V] w wybranych produktach wedliniarskich
(
Oledzka R.
,
Pokorska-Lis G.
,
Mikula-Mazurek M.
,
Ragus E.
), s. 307-313
artykuł:
Azotany [III] i [V] w serach topionych z roznych regionow Polski
(
Pokorska-Lis G.
,
Oledzka R.
,
Gapinska K.
), s. 315-320
artykuł:
Zawartosc azotanow [V] i [III] w kawie zielonej i palonej
(
Smiechowska M.
,
Newerli-Guz J.
,
Dmowski P.
), s. 321-326
artykuł:
Wystepowanie i liczebnosc Bifidobacterium sp. oraz innych bakterii fermentacji mlekowej w bio-produktach
(
Usajewicz I.
,
Raulin-Janczyk B.
), s. 327-331
artykuł:
Pozostalosci pestycydow chloroorganicznych w miodach pszczelich
(
Przybylowski P.
,
Wilczynska A.
,
Roj A.
), s. 333-337
artykuł:
Zawartosc wybranych metali w miodach pszczelich
(
Przybylowski P.
,
Wilczynska A.
,
Stasiuk E.
), s. 339-342
artykuł:
Porownanie szybkosci utleniania wybranych olejow roslinnych
(
Konopka I.
,
Tanska M.
,
Rotkiewicz D.
,
Zachodna M.
), s. 343-352
artykuł:
Modyfikacja wlasciwosci fizykochemicznych triacylogliceroli na drodze enzymatycznego przeestryfikowania
(
Ledochowska E.
,
Filipkowska A.
), s. 353-359
artykuł:
Oznaczanie pozostalosci krzemionki w tluszczach utwardzanych
(
Lukasiak J.
,
Czarnobaj K.
), s. 361-366
artykuł:
Ocena przydatnosci ASA, IR oraz H-NMR w oznaczaniu polidimetylosiloksanow w wybranych srodkach spozywczych
(
Mojsiewicz-Pienkowska K.
), s. 367-374
artykuł:
Zmiany zawartosci tokotrienoli i tokoferoli w czerwonym oleju palmowym i tluszczach roslinnych produkowanych z jego udzialem
(
Nogala-Kalucka M.
,
Szulczewska A.
,
Kupczyk B.
), s. 375-380
artykuł:
Zmiany wspolczynnika Harrisa i liczby nadtlenkowej pod wplywem promieniowania jonizujacego w wybranych olejach roslinnych
(
Bartkowiak-Fludra E.
,
Jasinska-Stepniak A.
,
Gogolewski M.
), s. 381-386
artykuł:
Zmiana skladu kwasow tluszczowych tluszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem slonecznikowym
(
Tynek M.
,
Ledochowska E.
), s. 387-394
artykuł:
Zawartosc pierwiastkow chemicznych w herbatach czerwonych oraz ocena procesu lugowania z lisci do naparu
(
Malinowska E.
,
Gulewicz J.
,
Kosmider M.
,
Szefer P.
), s. 395-399
artykuł:
Wplyw warunkow ekstrakcji na calkowita zawartosc polifenoli oraz wlasciwosci organoleptyczne naparow herbaty
(
Witkowska A.
,
Zujko M.
), s. 401-404
artykuł:
Oznaczanie monomerow cyklicznych nienasyconych kwasow tluszczowych w tluszczach posmazalniczych
(
Hazuka Z.
), s. 405-410
artykuł:
Badania wlasciwosci utleniajaco-redukujacych butelkowanej naturalnej wody zrodlanej zwiazane z jej produkcja i przechowywaniem w opakowaniach jednostkowych
(
Drobnik M.
,
Latour T.
), s. 411-416
artykuł:
Pozostalosci lekow przeciwbakteryjnych w tkankach jadalnych zwierzat
(
Kowalski P.
,
Oledzka I.
), s. 417-423
artykuł:
Wystepowanie paleczek Salmonella i Listeria spp. w produktach zywnosciowych pochodzenia zwierzecego
(
Bystron J.
,
Kosek-Paszkowska K.
,
Molenda J.
), s. 425-429
artykuł:
Wplyw flawonoidow z tarczycy bajkalskiej na gospodarke lipidow w osoczu krwi szczurow doswiadczalnych
(
Grajeta H.
,
Biernat J.
,
Drzewicka M.
,
Regulska-Ilow B.
,
Lamer-Zarawska E.
), s. 431-435
artykuł:
Wplyw alergenow srodowiskowych na zdrowie dzieci pozostajacych pod opieka wybranej poradni alergologicznej na terenie Warszawy
(
Karwowska W.
,
Bujko J.
,
Kasprzyk M.
), s. 437-441
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.