Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm
Rocznik
2003
Tom
30
Numer
1-2
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
1-2
artykuł:
Bezpieczenstwo zywnosci wyzwaniem XXI wieku
(
Bertrandt J.
), s. 7-16
artykuł:
O aktualnym stanie polskiego ustawodawstwa zywnosciowego slow kilka
(
Gertig H.
), s. 17-27
artykuł:
Zywnosc zawierajaca skladniki zmodyfikowane genetycznie obecna na polskim rynku
(
Szponar L.
,
Traczyk I.
,
Walkiewicz A.
,
Stachowska E.
,
Gielecinska I.
), s. 28-33
artykuł:
Nowe poglady w zakresie zalecen spozycia skladnikow odzywczych
(
Gronowska-Senger A.
), s. 34-39
artykuł:
Ocena poziomu spozycia wapnia, fosforu i magnezu w calodziennych racjach pokarmowych studentow
(
Oledzka R.
,
Kozlowska B.
,
Wisniewska J.
,
Moczydlowska I.
,
Niedzwiedzka M.
,
Jelinska M.
), s. 40-45
artykuł:
Zroznicowanie poziomu i struktury spozycia zywnosci w roznych typach gospodarstw domowych
(
Gutkowska K.
), s. 46-52
artykuł:
Zwyczaje zywieniowe osob palacych papierosy
(
Babicz-Zielinska E.
,
Nazarewicz R.
,
Polanska A.
), s. 53-56
artykuł:
Ocena wydatkow energetycznych, bilansu energetycznego i stanu odzywienia osob uprawiajacych wybrane formy turystyki kwalifikowanej
(
Bajerska-Jarzebowska J.
,
Jeszka J.
,
Czlapka-Matyasik M.
), s. 57-62
artykuł:
Zwyczaje zywieniowe mlodziezy szkol srednich wojewodztwa podkarpackiego
(
Cieslik E.
,
Filipiak-Florkiewicz A.
,
Palasinski J.
,
Pysz M.
), s. 63-67
artykuł:
Aspekty zdrowotne czestosci spozywania posilkow - nowe spojrzenie na tradycyjne zwyczaje
(
Charzewska J.
,
Wajszczyk B.
,
Chabros E.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
), s. 68-75
artykuł:
Zmiana zawartosci skladnikow mineralnych w dietach mlodziezy w okresie 10 lat
(
Chwojnowska Z.
,
Chabros E.
,
Charzewska J.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
), s. 76-80
artykuł:
Zwyczaje zywieniowe i czestotliwosc spozywania produktow odzywczych wsrod studentow uczelni lubelskich
(
Czech A.
,
Grela E. R.
), s. 81-85
artykuł:
Charakterystyka sposobu odzywiania mlodziezy klas maturalnych liceum ogolnoksztalcacego
(
Fraczek B.
), s. 86-92
artykuł:
Wplyw srodowiska rodzinnego i szkolnego na czestotliwosc spozywania posilkow przez mlodziez w wieku 13-15 lat na przykladzie srodowiska warszawskiego
(
Jezewska-Zychowicz M.
), s. 93-102
artykuł:
Wplyw suplementacji magnezem na objawy subiektywne zwiazane z jego niedoborem oraz sprawnosc psychofizyczna personelu latajacego wojsk lotniczych
(
Ligocki P.
,
Tarnowski A.
,
Walasek L.
), s. 103-107
artykuł:
Badania pobrania chromu i niklu z calodobowymi racjami pokarmowymi
(
Marzec Z.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
), s. 108-112
artykuł:
Energia i bialko w calodziennym pozywieniu roznych grup ludnosci w Polsce
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
,
Rychlik E.
), s. 113-119
artykuł:
Wartosc odzywcza tygodniowych racji pokarmowych mlodziezy akademickiej
(
Szymelfejnik E. J.
,
Wadolowska L.
,
Cichon R.
,
Przyslawski J.
,
Boleslawska I.
), s. 120-126
artykuł:
Ocena sposobu zywienia grupy kobiet otylych w okresie przed menopauza i po menopauzie
(
Przyslawski J.
,
Grygiel B.
), s. 127-132
artykuł:
Analiza sposobu zywienia dziewczat z jadlowstretem psychicznym
(
Pytasz U.
,
Nogal P.
,
Lewinski A.
), s. 133-138
artykuł:
Jod a zwiazki wolotworcze w racjach pokarmowych sluchaczy wyzszej szkoly oficerskiej
(
Smigiel-Papinska D.
,
Wojciak R. W.
,
Krejpcio Z.
), s. 139-142
artykuł:
Wplyw suplementacji cynkiem na jego stezenia w surowicy i erytrocytach, wsrod mlodych kobiet i mezczyzn
(
Schlegel-Zawadzka M.
,
Przyslawski J.
,
Walkowiak J.
,
Boleslawska I.
,
Nowak J.
), s. 143-148
artykuł:
Suplementacja przeciwutleniaczami a profil lipidowy krwi u zdrowych mezczyzn
(
Smol E.
,
Poprzecki S.
), s. 149-153
artykuł:
Preferencje i czynniki wyboru tluszczow wsrod osob doroslych
(
Boleslawska I.
,
Maruszewska M.
,
Przyslawski J.
), s. 154-159
artykuł:
Preferencje i czestotliwosc spozycia mleka i jego przetworow wsrod mlodziezy szkol ponadpodstawowych w Koninie
(
Flaczyk E.
,
Gorecka D.
,
Szczepaniak B.
,
Spisacka B.
), s. 160-164
artykuł:
Preferencje i czynniki wyboru produktow mlecznych wsrod osob doroslych z regionu Wielkopolski
(
Maruszewska M.
,
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
), s. 165-170
artykuł:
Wplyw wegetarianskiego modelu zywienia na zmiany w spozyciu skladnikow odzywczych przez mlode dorosle osoby
(
Wadolowska L.
,
Przyslawski J.
,
Walkowiak J.
,
Slowinska M. A.
), s. 171-175
artykuł:
Zastosowanie analizy skupien do oceny spoleczno-ekonomicznych i demograficznych uwarunkowan sposobu zywienia dzieci w wieku 10-15 lat
(
Czeczelewski J.
,
Michalska A.
,
Raczynski G.
), s. 176-181
artykuł:
Wybrane zachowania zywieniowe mlodziezy gimnazjalnej z Warszawy
(
Kollajtis-Dolowy A.
,
Pietruszka B.
,
Waszczeniuk-Uliczka M.
,
Chmara-Pawlinska R.
), s. 182-187
artykuł:
Stan wiedzy zywieniowej i efektywnosc nauczania zywienia wybranej grupy dzieci
(
Kollajtis-Dolowy A.
,
Weber M.
), s. 188-193
artykuł:
Ocena jakosciowa sposobu zywienia dzieci w wieku poniemowlecym - wyniki badan ankietowych
(
Weker H.
,
Wiech M.
), s. 194-199
artykuł:
Stan odzywienia wybranych grup dzieci i mlodziezy w Polsce badanych w latach 1996-97 i 2000
(
Rychlik E.
), s. 200-204
artykuł:
Koszt energetyczny cwiczen fizycznych stosowanych w trakcie terapii odchudzajacej w sanatorium u dzieci i mlodziezy
(
Regula J.
,
Jeszka J.
), s. 205-208
artykuł:
Stan odzywienia 16-letniej mlodziezy z regionu suwalskiego o roznym statusie ekonomicznym
(
Walus A.
,
Wadolowska L.
,
Cichon R.
), s. 209-214
artykuł:
Porownanie stanu odzywienia studentow o roznych modelach zywienia wylonionych z zastosowaniem analizy skupien
(
Wadolowska L.
,
Cichon R.
,
Slowinska M. A.
,
Szymelfejnik E.
), s. 215-222
artykuł:
Preferencje pokarmowe kobiet spozycia produktow wysokotluszczowych a profil lipidowy i parametry antropometryczne
(
Przybylowicz K.
,
Majewicz B.
,
Cichon R.
,
Wadolowska L.
), s. 223-227
artykuł:
Wplyw wegetarianskiego modelu zywienia na zmiany masy i skladu ciala mlodych doroslych osob
(
Wadolowska L.
,
Walkowiak J.
,
Przyslawski J.
,
Slowinska M. A.
), s. 228-232
artykuł:
Niedobor magnezu jako czynnik potencjalizujacy reakcje stresowa organizmu
(
Walasek L.
,
Ligocki P.
), s. 233-236
artykuł:
Psychologiczne uwarunkowania otylosci wsrod personelu lotnictwa
(
Kobos Z.
,
Bednarski W.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Bieniek R.
), s. 237-239
artykuł:
Ocena stanu gospodarki magnezowej u zdrowych osob narazonych na wieloczynnikowy stres
(
Ligocki P.
,
Walasek L.
,
Tarnowski A.
), s. 240-245
artykuł:
Wybrane zywieniowe uwarunkowania wystapienia zaburzen depresyjnych
(
Schlegel-Zawadzka M.
), s. 246-250
artykuł:
Zawartosc wybranych skladnikow mineralnych we wlosach kobiet po zabiegu mastektomii
(
Wojciak R. W.
,
Krejpcio Z.
,
Smigiel-Papinska D.
,
Olejnik D.
), s. 251-256
artykuł:
Zaopatrzenie w wode pojedynczego zolnierza
(
Bzdega J.
,
Lakomy R.
), s. 257-259
artykuł:
Sposob zywienia, a stezenia cynku w surowicy i erytrocytach w grupie mlodych kobiet i mezczyzn
(
Przyslawski J.
,
Schlegel-Zawadzka M.
,
Walkowiak J.
,
Boleslawska I.
,
Nowak J.
), s. 260-265
artykuł:
Czynniki wplywajace na wybor i ocene jakosci uslug zywieniowych
(
Zabrocki R.
,
Babicz-Zielinska E.
), s. 266-271
artykuł:
Analiza sposobu zywienia i parametrow antropometrycznych kobiet stosujacych lagodne odmiany jarstwa
(
Czlapka-Matyasik M.
,
Jeszka J.
,
Bajerska-Jarzebowska J.
), s. 272-277
artykuł:
Spozycie wapnia wsrod dzieci i mlodziezy w Polsce
(
Oltarzewski M.
,
Szponar L.
,
Rychlik E.
), s. 278-283
artykuł:
Ocena natezenia stresu oksydacyjnego w nastepstwie wysilku fizycznego wsrod dziewczat: rola podazy bialka
(
Nazarewicz R.
,
Babicz-Zielinska E.
), s. 284-289
artykuł:
Czy wysilek fizyczny wymaga zwiekszonej podazy antyoksydantow
(
Faff J.
), s. 290-296
artykuł:
Wplyw aktualnej aktywnosci fizycznej na wybrane wskazniki skladu ciala bylych sportowcow
(
Ladyga M.
,
Faff J.
,
Szczepanska B.
,
Witek K.
,
Burkhard-Jagodzinska K.
), s. 297-301
artykuł:
Kluczowe problemy w zywieniu sportowcow
(
Celejowa I.
), s. 302-308
artykuł:
Wplyw suplementacji mineralnej oraz czasu po zabiegu mastektomii na poziom biopierwiastkow we wlosach kobiet
(
Wojciak R. W.
,
Krejpcio Z.
,
Smigiel-Papinska D.
,
Olejnik D.
), s. 309-313
artykuł:
Zwyczaje zywieniowe w zakresie spozycia tluszczow
(
Cieslik E.
,
Filipiak-Florkiewicz A.
,
Palasinski J.
), s. 314-318
artykuł:
Porownanie wazkosci czynnikow wyboru warzyw i owocow spozywanych przez osoby dorosle o roznym statusie zatrudnienia
(
Czarnocinska J.
,
Babicz-Zielinska E.
,
Wadolowska L.
,
Przyslawski J.
,
Schlegel-Zawadzka M.
), s. 319-323
artykuł:
Punktowa ocena sposobu zywienia sie mlodziezy studiujacej w Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie
(
Gacek M.
), s. 324-327
artykuł:
Ocena zmian w spozyciu wybranych skladnikow pokarmowych w latach 1990-2000 w Polsce
(
Gornicka M.
,
Gronowska-Senger A.
), s. 328-334
artykuł:
Oszacowanie pobrania z dieta wybranych substancji konserwujacych na podstawie danych o spozyciu zywnosci z badan budzetow gospodarstw domowych
(
Dabrowska M.
,
Rutowicz A.
,
Brzozowska A.
), s. 335-340
artykuł:
Ocena wartosci odzywczej wybranych diet odchudzajacych publikowanych w prasie kobiecej
(
Hamulka J.
,
Wawrzyniak A.
,
Targowska E.
), s. 341-346
artykuł:
Skladniki podstawowe w calodziennych racjach pokarmowych studentow uczelni poznanskich
(
Maruszewska M.
,
Przyslawski J.
,
Boleslawska I.
), s. 347-352
artykuł:
Proekologiczne modele odzywiania ludzi w wieku starszym
(
Klebaniuk R.
,
Kwiecien M.
,
Matras J.
), s. 353-356
artykuł:
Ocena sposobu zywienia kobiet w podeszlym wieku zrzeszonych w Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Warszawie
(
Myszkowska-Ryciak J.
,
Bujko J.
,
Malesza M.
), s. 357-361
artykuł:
Wartosc odzywcza calodziennych racji pokarmowych uczniow szkol srednich z wojewodztwa mazowieckiego. Czesc I. Skladniki podstawowe
(
Ostrowska A.
,
Szewczynski J.
,
Gajewska M.
), s. 362-366
artykuł:
Wartosc odzywcza calodziennych racji pokarmowych uczniow szkol srednich z wojewodztwa mazowieckiego. Czesc II. Skladniki mineralne i witaminy
(
Ostrowska A.
,
Szewczynski J.
,
Gajewska M.
), s. 367-371
artykuł:
Sposob zywienia kobiet w wieku okolomenopauzalnym i pomenopauzalnym
(
Wajszczyk B.
,
Chwojnowska Z.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Kokosa J.
), s. 372-376
artykuł:
Ocena planowania zywienia zolnierzy sluzby zasadniczej
(
Jeszka J.
,
Regula J.
), s. 377-381
artykuł:
Ocena preferencji spozycia produktow zawierajacych blonnik pokarmowy przez mlodziez z terenu Warszawy
(
Paczkowska M.
,
Bialkowska M.
,
Kunachowicz H.
), s. 382-385
artykuł:
Ocena preferencji w spozyciu produktow i potraw mlecznych wsrod mlodych mezczyzn rozpoczynajacych zasadnicza sluzbe wojskowa
(
Rozmysl E.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
), s. 386-391
artykuł:
Ocena zjawiska indywidualnej suplementacji diety witaminami i skladnikami mineralnymi wsrod zolnierzy pelniacych zasadnicza sluzbe wojskowa
(
Rozmysl E.
,
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Schlegel-Zawadzka M.
), s. 392-397
artykuł:
Preferencje pokarmowe kobiet w zakresie spozycia produktow mlecznych a wybrane parametry przebudowy kostnej
(
Przybylowicz K.
,
Majewicz B.
,
Cichon R.
,
Wadolowska L.
,
Rams L.
), s. 398-402
artykuł:
Przeglad wskaznikow jakosci diety stosowanych do oceny sposobu zywienia osob starszych
(
Dolowa J.
,
Roszkowski W.
), s. 404-405
artykuł:
Zrodla wapnia w dietach kobiet
(
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Charzewska J.
,
Chwojnowska Z.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
), s. 411-417
artykuł:
Wielkosc pobrania i zrodla fosforu w calodziennych racjach pokarmowych studentow
(
Siemianowska E.
,
Kur B.
,
Skibniewska K. A.
,
Smoczynski S. S.
), s. 418-422
artykuł:
Model spozycia alkoholu wsrod mlodziezy akademickiej
(
Rybowska A.
,
Nazarewicz R.
,
Babicz-Zielinska E.
), s. 423-427
artykuł:
Ocena stanu wiedzy zywieniowej dzieci w wieku 10-14 lat, po prelekcji na temat zasad racjonalnego zywienia
(
Ukleja A.
,
Heropolitanska-Janik J.
,
Sinska B.
,
Kunachowicz H.
,
Milewska M.
), s. 428-434
artykuł:
Zmiana stosunku do wegetarianizmu mlodziezy Zasadniczej Szkoly Gastronomicznej
(
Chalcarz W.
,
Chutko I.
), s. 435-440
artykuł:
Suplementacja diety i spozycie produktow wzbogacanych w witaminy i-lub skladniki mineralne przez mlodziez w wieku 16-19 lat
(
Pietruszka B.
,
Kollajtis-Dolowy A.
,
Chmara-Pawlinska R.
), s. 441-446
artykuł:
Stan odzywienia wybranej grupy pacjentow zglaszajacych sie do Poradni Dietetycznej Katedry Dietetyki i Zywnosci Funkcjonalnej SGGW w Warszawie
(
Lange E.
,
Wlodarek D.
), s. 447-453
artykuł:
Zainteresowanie problematyka zywienia przez studentow krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego
(
Medrela-Kuder E.
), s. 454-457
artykuł:
Badanie poziomu magnezu, zelaza i manganu w produktach spozywczych przeznaczonych do zywienia niemowlat i dzieci
(
Marzec A.
), s. 458-463
artykuł:
Stan odzywienia kobiet w wieku okolomenopauzalnym i pomenopauzalnym
(
Chabros E.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Wajszczyk B.
,
Chwojnowska Z.
,
Charzewska J.
,
Kost J.
), s. 464-468
artykuł:
Ocena zawartosci wybranych biopierwiastkow [Ca, Mg, Fe, Zn] w racjach pokarmowych kobiet chorych na nowotwor piersi i kobiet zdrowych [badania wstepne]
(
Czapska D.
,
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
,
Sawicki Z.
), s. 469-475
artykuł:
Ocena spozycia folianow, witaminy B12 i zelaza u kobiet w ciazy
(
Hamulka J.
,
Wawrzyniak A.
,
Zielinska U.
), s. 476-481
artykuł:
Sposob zywienia i stan odzywienia kobiet karmiacych piersia z wojewodztwa mazowieckiego
(
Mojska H.
,
Brozek A.
,
Szponar L.
), s. 482-486
artykuł:
Ocena wydatku energetycznego na wybranych dolowych stanowiskach pracy w kopalni miedzi
(
Pietraszkiewicz T.
,
Standa M.
,
Borodulin-Nadzieja L.
,
Salomon E.
,
Janocha A.
), s. 491-494
artykuł:
Sposob zywienia, stan odzywienia, wydatek energetyczny dzieci i mlodziezy w wieku 12-15 lat z nadwaga i otyloscia prosta
(
Bawa S.
,
Janik K.
,
Harton A.
,
Bujko J.
), s. 495-500
artykuł:
Ocena sposobu zywienia i stanu odzywienia kohorty studentow AMB w latach 2001-2002 a wybrane parametry biochemiczne krwi
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 501-509
artykuł:
Spozycie energii i podstawowych skladnikow pokarmowych przez mlodziez w wieku 13-15 lat z nadwaga i otyloscia prosta
(
Harton A.
,
Bawa S.
,
Weker H.
), s. 510-514
artykuł:
Wiek a parametry gospodarki lipidowej i wartosc odzywcza diety kobiet spozywajacych ograniczona ilosc produktow miesnych
(
Sitarz M.
,
Narojek L.
,
Trzeciak K.
), s. 515-519
artykuł:
Ocena spozycia energii, tluszczu i cholesterolu u kobiet w ciazy
(
Wawrzyniak A.
,
Hamulka J.
,
Kosowska B.
), s. 520-525
artykuł:
Dieta a poziom cynku w surowicy krwi kobiet
(
Markiewicz R.
,
Zujko M. E.
,
Borawska M. H.
,
Kulikowski M.
), s. 526-531
artykuł:
Charakterystyka sposobu odzywiania sie mlodziezy uprawiajacej sport
(
Medrela-Kuder E.
), s. 532-537
artykuł:
Zawartosc energii i wybranych skladnikow mineralnych w calodziennych racjach pokarmowych stosowanych w zywieniu polskich sportowcow
(
Szczepanska B.
,
Malczewska J.
), s. 538-543
artykuł:
Przewidywany udzial wody pitnej w zalecanym dziennym pobraniu magnezu przez populacje Krakowa [rok 2001]
(
Barton H.
,
Zachwieja Z.
,
Folta M.
), s. 544-550
artykuł:
Parametry wody w schronie po wymianie instalacji wodociagowej
(
Lakomy R.
,
Stezycka E.
), s. 551-555
artykuł:
Ocena wielkosci pobrania kwasu benzoesowego i butylohydroksyanizolu wsrod dzieci i mlodziezy
(
Traczyk I.
,
Gielecinska I.
,
Szponar L.
,
Stachowska E.
,
Rams M.
,
Walkiewicz A.
), s. 556-560
artykuł:
Ocena stanu odzywienia kobiet - pacjentek Izby Wytrzezwien w Warszawie
(
Bednarski W.
,
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Wachol W.
,
Rozmysl E.
,
Kobos Z.
), s. 561-566
artykuł:
Wplyw wieku na preferencje wybranych produktow weglowodanowych wsrod dzieci szkolnych z rejonu Kola
(
Szczesna T.
,
Szczepaniak B.
,
Wawrzyniak A.
,
Waszkowiak K.
), s. 567-571
artykuł:
Ocena wybranych zachowan zywieniowych mlodziezy w wieku 13-15 lat i ich uwarunkowan na przykladzie srodowiska miejskiego
(
Jezewska-Zychowicz M.
,
Lyszkowska D.
), s. 572-577
artykuł:
Preferencje i czestotliwosc spozycia miesa i jego przetworow wsrod mlodziezy szkol ponadpodstawowych w Koninie
(
Gorecka D.
,
Flaczyk E.
,
Szczepaniak B.
,
Kwiecinska J.
), s. 578-582
artykuł:
Czynniki wplywajace na wspolczesne uwarunkowania zywieniowe w opinii wybranej grupy studentow
(
Grela E. R.
,
Czech A.
,
Paniak P.
,
Musial K.
), s. 583-587
artykuł:
Zachowania zywieniowe mlodziezy z wybranych regionow kraju w zakresie spozycia mleka i jego przetworow
(
Szczepaniak B.
,
Gorecka D.
,
Flaczyk E.
), s. 588-592
artykuł:
Zawartosc metali w rybach z okolic Wloclawka
(
Stezycka E.
,
Bzdega J.
,
Pawlikowska K.
,
Siwicki A.
), s. 593-597
artykuł:
Ocena stanu odzywienia reprezentacji Wojska Polskiego w skokach spadochronowych - badania wstepne
(
Bieniek R.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Kobos Z.
), s. 598-602
artykuł:
Poziom spozycia podstawowych skladnikow pokarmowych a wybrane wskazniki antropometryczne stanu odzywienia u mezczyzn o wysokiej aktywnosci fizycznej
(
Zebrowska A.
,
Pokora I.
), s. 603-606
artykuł:
Nawyki zywieniowe osob uzaleznionych od komputera
(
Repetowski M.
,
Radziejewski H.
), s. 607-612
artykuł:
Stan odzywienia mezczyzn powyzej 25 roku zycia, przebywajacych w Areszcie Sledczym w Radomiu
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Ciagadlak T.
), s. 613-617
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.