Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm. Suplement
Rocznik
2004
Tom
31
Numer
2 cz.1
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
2 cz.1
artykuł:
Sprawozdanie z II Kongresu 'Zywnosc, zywienie a zdrowie w Polsce zintegrowanej z Unia Europejska'
(
Jarosz M.
,
Dzieniszewski J.
,
Berger S.
,
Gutkowska K.
,
Klosiewicz-Latoszek L.
,
Szponar L.
,
Sekula W.
,
Szostak W. B.
,
Charzewska J.
,
Respondek W.
,
Traczyk I.
), s. 9-23
artykuł:
Przewlekle choroby niezakazne i metody ich prewencji. Realizacja strategii WHO 'Global strategy on diet, physical activity and health' w Polsce
(
Jarosz M.
), s. 24-28
artykuł:
Dokonania i mozliwosci dalszego rozwoju profilaktyki zywieniowozaleznych chorob niezakaznych
(
Szostak W. B.
), s. 29-34
artykuł:
Niedozywienie szpitalne w Europie. Wystepowanie, przyczyny, zapobieganie. Wytyczne Rady Europy
(
Szczygiel B.
), s. 35-42
artykuł:
Krajowy plan urzedowej kontroli srodkow zywienia zwierzat w zakresie nadzoru inspekcji weterynaryjnej
(
Kwiatek K.
), s. 43-54
artykuł:
Dlugookresowe zmiany w spozyciu zywnosci w Polsce i ich skutki zywieniowe i zdrowotne
(
Sekula W.
,
Figurska K.
,
Jutrowska I.
,
Barysz A.
), s. 55-71
artykuł:
Rozwoj polityki wyzywienia w krajach skandynawskich
(
Halicka E.
), s. 72-76
artykuł:
Wzorce spozycia zywnosci w krajach srodziemnomorskich a model tradycyjnej diety srodziemnomorskiej
(
Rejman K.
), s. 77-82
artykuł:
Nadwaga i otylosc a wystepowanie chorob wspolistniejacych - badanie Pol-MONICA Bis Warszawa
(
Polakowska M.
,
Piotrowski W.
), s. 83-95
artykuł:
Charakterystyka socjodemograficza i zywieniowa osob o zroznicowanej samoocenie stanu zdrowia
(
Sygnowska E.
,
Waskiewicz A.
), s. 96-104
artykuł:
Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca u mlodych osob doroslych urodzonych w Warszawie w latach 1974-1977
(
Szostak-Wegierek D.
,
Szamotulska K.
,
Cichocka A.
,
Stolarska I.
), s. 105-110
artykuł:
Ocena sposobu żywienia kobiet a lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
(
Przybylowicz K.
,
Rams L.
,
Cichon R.
,
Wadolowska L.
), s. 111-123
artykuł:
Trendy w zywieniu i stanie odzywienia mlodziezy z Warszawy w ostatnich trzech dekadach
(
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Wajszczyk B.
,
Chwojnowska Z.
), s. 124-135
artykuł:
Zmiana zwyczajow zywieniowych mlodziezy w wieku pokwitania z Warszawy na przestrzeni ostatnich 30. lat obserwacji
(
Wajszczyk B.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Chwojnowska Z.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
), s. 136-141
artykuł:
Zywienie, gospodarka zelazem, erytropoeza - badania prospektywne u mezczyzn z regionu polnocno-wschodniej Polski w latach 1987-1998
(
Pietrewicz M.
), s. 142-156
artykuł:
Leczenie zywieniowe w ostrym zapaleniu trzustki
(
Wojcik Z.
), s. 157-161
artykuł:
Zaburzenia metabolizmu lekow zwiazane z interakcjami pomiedzy zywnoscia a lekami
(
Jarosz M.
), s. 162-169
artykuł:
Interakcje lekow ziolowych i syntetycznych w aspekcie przekwalifikowania produktow zielarskich z grupy lekow do grupy srodkow zywnosciowych
(
Ozarowski M.
,
Krajewska-Patan A.
,
Mrozikiewicz P. M.
), s. 170-175
artykuł:
Analiza ryzyka interakcji pomiedzy zywnoscia a lekami w wybranych grupach chorych
(
Wolnicka K.
,
Jarosz M.
), s. 176-182
artykuł:
Funkcjonowanie rynku wewnetrznego produktow zywnosciowych w orzecznictwie Europejskiego Trybunalu Sprawiedliwosci
(
Korzycka-Iwanow M.
), s. 183-187
artykuł:
Zywnosc zmodyfikowana genetycznie - ocena ryzyka w swietle nowych regulacji prawnych
(
Traczyk I.
,
Walkiewicz A.
,
Szponar L.
), s. 188-192
artykuł:
Kontrola skazen promieniotworczych zywnosci w Polsce
(
Muszynski W.
,
Grabowski D.
,
Kurowski W.
,
Rubel B.
,
Swietochowska J.
), s. 199-203
artykuł:
Identyfikacja napromieniowanej zywnosci w Polsce
(
Stachowicz W.
,
Malec-Czechowska K.
,
Lehner K.
), s. 204-210
artykuł:
Wybrane zwiazki chemiczne powstajace w wyniku procesow obrobki termicznej zywnosci i ich potencjalny wplyw na zdrowie czlowieka
(
Mojska H.
,
Szponar L.
), s. 211-218
artykuł:
Jakosc produktow zywnosciowych postrzegana przez klientow hipermarketow
(
Kosicka M.
), s. 219-226
artykuł:
Przeksztalcenia polskiego sektora warzyw i owocow niezbedne do wykorzystania instrumentow wspolnej polityki rolnej [WPR]
(
Halicka E.
,
Rejman K.
,
Kowrygo B.
), s. 234-238
artykuł:
Zainteresowanie nabywaniem zywnosci ekologicznej wsrod mieszkancow wojewodztwa swietokrzyskiego
(
Zakowska-Biemans S.
,
Gutowska K.
,
Ozimek I.
), s. 239-244
artykuł:
Zachowania mlodych konsumentow na rynku produktow zywnosciowych typu 'light'
(
Gutkowska K.
,
Swiderska K.
,
Kaminska M.
,
Ozimek I.
), s. 245-252
artykuł:
Jakosciowa charakterystyka sposobu zywienia mezczyzn z niedokrwienna choroba serca [NChS] z uwzglednieniem wieku i pory roku
(
Harton A.
,
Narojek L.
,
Solik-Tomassi A.
), s. 253-257
artykuł:
Ocena wystepowania nadwagi i otylosci wsrod dzieci i mlodziezy w oparciu o rozne standardy
(
Rychlik E.
), s. 258-263
artykuł:
Zmiany skladu ciala u kobiet z BMI 25 w wyniku zastosowania niskoenergetycznej diety
(
Pachocka L.
,
Grzybek A.
,
Targosz U.
,
Klosiewicz-Latoszek L.
), s. 264-272
artykuł:
Dlugoterminowy wplyw diety niskoenergetycznej na sklad ciala i podstawowa przemiane materii u otylych kobiet
(
Lange E.
,
Jedynak E.
), s. 273-284
artykuł:
Wlokna roslinne a rak jelita grubego
(
Jarosz M.
,
Rychlik E.
), s. 285-291
artykuł:
Modelowe diety i diety specjalne w warunkach szpitalnych
(
Cichocka A.
,
Szostak W. B.
,
Szczyglowa H.
), s. 292-298
artykuł:
Edukacja zywieniowa w terapii pacjentow dializowanych
(
Gajewska D.
,
Narojek L.
), s. 299-303
artykuł:
Znaczenie systemu HACCP w zywnieniu w szpitalach
(
Turlejska H.
,
Rychlik E.
), s. 304-311
artykuł:
Rola laboratoriow referencyjnych w systemie bezpieczenstwa zywnosci
(
Szponar L.
,
Mojska H.
), s. 312-318
artykuł:
Ustawodawstwo zywnosciowe w Polsce dotycz¹ce naturalnych miodow pszczelich
(
Borawska M. H.
,
Piekut J.
), s. 319-324
artykuł:
Zmiany przepisow prawnych w zakresie znakowania zywnosci
(
Wierzejska R.
,
Szponar L.
), s. 325-330
artykuł:
Enterokrwotoczne szczepy E. coli - nowy patogen w zywnosci
(
Lekowska-Kochaniak A.
), s. 331-337
artykuł:
Proba okreslenia markerow genetycznych skorelowanych z cecha wysokiej zawartosci saponin u roslin nalezacych do gatunku Platycodon grandiflorum
(
Zandecka-Dziubak J.
,
Tomaszewska M.
,
Krajewska-Patan A.
,
Buchwald W.
,
Mrozikiewicz P. M.
), s. 338-344
artykuł:
Bezpieczenstwo jako kryterium wyboru zywnosci na przykladzie salaty
(
Jeznach M.
), s. 345-350
artykuł:
Swiadomosc bezpieczenstwa spozywanej zywnosci ze szczegolnym uwzglednieniem warzyw
(
Jeznach M.
), s. 351-356
artykuł:
Ograniczenia dochodowe w zakresie zaspokojenia potrzeb zywnosciowych w polskich gospodarstwach wiejskich
(
Gutkowska K.
,
Ozimek I.
,
Zakowska-Biemans S.
), s. 357-366
artykuł:
Ograniczenia ekonomiczne a spozycie produktow przez osoby w wieku podeszlym. Badania pilotowe. Projekt Senior Food-Qol
(
Niedzwiedzka E.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Slowinska M. A.
,
Cichon R.
,
Szymelfejnik E.
,
Walus A.
,
Raats M.
,
Lumbers M.
,
Wadolowska L.
), s. 367-373
artykuł:
Zroznicowanie wydatkow na zywnosc w zaleznosci od typu biologicznego rodziny
(
Piekut M.
,
Laskowski W.
), s. 374-381
artykuł:
Porownanie zawartosci witamin w wybranych dietach, ocenionej wedlug bazy danych FOOD 3 i ALIMENTA 3
(
Kunachowicz H.
,
Troszczynska A.
), s. 382-391
artykuł:
Porównanie zawartości skladników mineralnych w wybranych dietach, ocenionej według programów FOOD 3 i ALIMENTA 3
(
Wojtasik A.
,
Kunachowicz H.
), s. 392-400
artykuł:
Wybrane aspekty sposobu zywienia pacjentow ze schylkowa niewydolnoscia nerek leczonych dializa otrzewnowa
(
Gajewska D.
,
Narojek L.
,
Ostrowska M.
), s. 401-406
artykuł:
Ocena porownawcza zawartosci energii i wybranych makroskladnikow odzywczych w dietach dzieci i mlodziezy badanych w latach 1989-1994 i 2000 roku
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
), s. 407-419
artykuł:
Charakter zmian zachowan zywieniowych pod wplywem choroby przewleklej na przykladzie wybranych chorob cywilizacyjnych
(
Heropolitanska-Janik J.
,
Duda A.
), s. 420-427
artykuł:
Zastosowanie metod analizy przestrzennej SAVEC do okreslenia obszarow o podwyzszonym ryzyku narazenia ludnosci Polski wskutek migracji pierwiastkow promieniotworczych w lancuchu pokarmowym czlowieka
(
Krajewski P.
), s. 428-434
artykuł:
Perspektywy zastosowania mikromacierzy DNA w mikrobiologii
(
Popowski J.
), s. 435-440
artykuł:
Substancje o aktywnosci farmakologicznej pochodzenia ziolowego w zywnosci funkcjonalnej
(
Klusek T.
,
Mscisz A.
,
Gorecki P.
,
Mrozikiewicz P. M.
), s. 441-446
artykuł:
Suplementy ziolowe w preparatach wspomagajacych w sporcie
(
Furtak M.
,
Mscisz A.
,
Gorecki P.
,
Mrozikiewicz P. M.
), s. 447-451
artykuł:
Standaryzacja zielarskich przetworow spozywczych
(
Segiet-Kujawa E.
,
Iberhan L.
,
Mielcarek S.
,
Mrozikiewicz P. M.
), s. 452-461
artykuł:
Suplementy diety - mozliwosci ich wykorzystania w prewencji wybranych niedoborow zywieniowych
(
Szponar L.
,
Stos K.
,
Oltarzewski M.
), s. 462-471
artykuł:
Poradnictwo dietetyczne w cukrzycy
(
Pachocka L.
), s. 472-478
artykuł:
Kontrola radioaktywnosci produktow zywnosciowych przeznaczonych na eksport
(
Grabowski D.
,
Kurowski W.
,
Muszynski W.
,
Rubel B.
,
Smagala G.
,
Swietochowska J.
), s. 479-484
artykuł:
Aktualna ocena stopnia zaawansowania polskich zakladow sektora spozywczego we wdrazaniu systemu HACCP
(
Konecka-Matyjek E.
,
Turlejska H.
,
Pelzner U.
), s. 485-490
artykuł:
Urzedowa kontrola zywnosci w obszarze bezpieczenstwa zywnosci
(
Turlejska H.
), s. 491-497
artykuł:
Podnoszenie efektywnosci systemu urzedowej kontroli zywnosci w Polsce we wspolpracy z Unia Europejska
(
Matuska J.
,
Szponar L.
), s. 498-503
artykuł:
Wykorzystanie promieniowania jonizujacego do utrwalania artykulow rolno-spozywczych
(
Migdal W.
,
Tomasinski P.
), s. 504-509
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.