PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 64 | 4 |
Tytuł artykułu

Locus of health control as a predictor of diet in pregnant women residing in a small town and rural setting in Malopolska district

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. The locus of health control is one of the individual characteristics determining the diet of an individual. Objective. The aim of this study was to analyse the consumption frequency of selected food products depending on the locus ofhealth control in a group of pregnant women residing in a small town and rural setting in Małopolska district. Material and methods. The study was conducted in a group of 300 pregnant women from Małopolska region, who were between 20 and 40 years of age (29.02±6.33). The consumption frequency of food products was examined with a prepared questionnaire, in a 7-item scale (from 7 points - several times a day to 1 point - never). The locus of health control was determined with the MHLC scale developed by K.A. Wallston et al., and adapted by Z. Juczynski. The relationship between the MHLC scale and the frequency of consumption of various products was estimated on the basis of Spearman S coefficients of rank correlation and the Mann-Whitney U test, using Statistica 10.0 software. Results. Higher level of internal control (MHLC-I) was associated with significant increase in the consumption frequency of orange and red vegetables (p<0.01), marine fish (p<0.01), and seafood (p<0.05), and lower ingestion of margarine (p<0.05). Higher influence of powerful others (MHLC-P) was associated with significant increase in the consumption frequency of cheese (p<0.01), salted snacks (p<0.01), and fast food products (p<0.01), and lower ingestion of whole grains (p<0.01), oat meal (p<0.01), eggs (p<0.01), pork and pork sausages (p<0.05). Higher influence of the chance locus of health control (MHLC-C) was associated with significantly reduced frequency of consuming whole grains (p<0.01), oat meal (p<0.01), nuts (p<0.01), marine fish (p<0.05), and fresh fruit or vegetable juices (p<0.05), as well as with more frequent ingestion of salted snacks (p<0.05). Conclusions. Pregnant women with the internal control made more rational nutritional choices significantly more frequently than those with the external control.
PL
Wstęp. Jedną z różnic indywidualnych warunkujących sposób żywienia jest umiejscowienie poczucia kontroli. Cel. Celem badań była ocena częstości konsumpcji wybranych produktów spożywczych w zależności od umiejscowienia kontroli zdrowia w grupie kobiet ciężarnych w środowisku małomiejskim i wiejskim, w Małopolsce. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 300 kobiet ciężarnych w wieku 20-40 lat (29,02±6,33) w Małopolsce. Częstość konsumpcji produktów oceniono w oparciu o przygotowany kwestionariusz, w skali 7-punktowej (od 7- kilka razy dziennie, do 1- nigdy). Pomiaru umiejscowienia kontroli zdrowia dokonano z zastosowaniem Skali MHLC, K.A. Wallston i współautorów w adaptacji Z. Juczyńskiego. Zależności między skalą MHLC a częstością spożycia produktów oceniono za pomocą współczynników korelacji rangowych Spearmana oraz testu U Manna-Whitneya, w programie Statistica 10.0. Wyniki. Wraz z nasilaniem się wewnętrznej kontroli zdrowia (MHLC- W) istotnie wzrastała częstość spożycia warzyw pomarańczowo-czerwonych (p<0,01), ryb morskich (p<0,01) i owoców morza (p<0,05), a spadało spożycie margaryny (p<0,05). Z nasilaniem się kontroli umiejscowionej w innych osobach (MHLC-I) istotnie wzrastało spożycie serów żółtych (p<0,01) oraz słonych przekąsek i produktów Fast food (p<0,01), a spadało spożycie kasz gruboziarnistych (p<0,01), płatków owsianych (p<0,01) i jaj (p<0,01) oraz mięsa i wędlin wieprzowych (p<0,05). Wraz z nasilaniem się kontroli zdrowia umiejscowionej w przypadku (MHLC-P) istotnie spadała częstość spożycia kasz gruboziarnistych (p<0,01), płatków owsianych (p<0,01), orzechów (p<0,01) i ryb morskich (p<0,05) oraz soków ze świeżych owoców (p<0,01) i soków warzywnych (p<0,01), a wzrastało spożycie słonych przekąsek (p<0,05). Wnioski. Racjonalne wybory żywieniowe istotnie częściej deklarowały kobiety ciężarne o wewnętrznej niż zewnętrznej kontroli zdrowia.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
64
Numer
4
Opis fizyczny
p.331-337,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Sports Medicine and Human Nutrition, Institute of Biomedical Sciences, University School of Physical Education in Krakow, Al.Jana Pawła II 78, 31-571 Krakow, Poland
Bibliografia
  • 1. AbuSabha R., Achterberg C.R.: Review of self-efficacy and locus of control for nutrition- and health-related behavior. J Am Diet Assoc 1997; 97 (10): 1122-1132.
  • 2. Bastani F., Hashemi S., Bastani N., Haghani H.: Impact of preconception health education on health locus of control and self-efficacy in women. East Mediterr Health J 2010; 16 (4): 396-401.
  • 3. Bojar I., Wdowiak L., Humeniuk E., Błaziak P.: Change in the quality of diet during pregnancy in comparison with WHO and EU recommendations- environmental and sociodemographic conditions. Ann Agric Environ Med 2006; 13 (2): 281-286.
  • 4. Brantsaeter A.L., Haugen M., Samuelsen S.O., Torjusen H., Trogstad L., Alexander J., Magnus P., Meltzer H.: A dietary pattern characterized by high intake of vegetables, fruits, and vegetable oils is associated with reduced risk of preeclampsia in nulliparous pregnant Norwegian women. J Nutr 2009; 139 (6): 1162-1168.
  • 5. Ferrer C., García-Esteban R., Mendez M., Romieu I., Torrent M., Sunyer J.: Social determinants of dietary patterns during pregnancy. Gac Sanit 2009; 23 (1): 38-43.
  • 6. Fowler J.K., Evers S.E., Campbell M.K.: Inadequate dietary intakes among pregnant women. Can J Diet Pract Res 2012; 73 (2): 72-77.
  • 7. Gacek M.: Selected influences on academic youth’s attitudes towards eating. Probl Hig Epidemiol 2007; 88 (3): 332-335 (in Polish).
  • 8. Gacek M.: Modification of eating behaviours in the period of pregnancy considering folic acid salts supplementation. Pol Przegl Nauk Zdr 2011; 29 (4): 467-471 (in Polish).
  • 9. Godala M., Pietrzak K., Łaszek M., Gawron-Skarbek A., Szatko F.: Health behaviours of pregnant residents of Łódż. Part I. Diet and vitamin-mineral supplementation. Probl Hig Epidemiol 2012; 93 (1):38-42 (in Polish).
  • 10. Hamułka J., Wawrzyniak A., Pawłowska R.: Assessment of vitamins and minerals intake with supplements in pregnant women. Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61 (3): 269-275. (in Polish)
  • 11. Juczyński Z.: Beliefs and expectations as the determinants of health-related behaviours. (In:) Juczyński Z., Ogińska-Bulik N. eds. The personal and social resources promoting an individual’s health. Wyd. UŁ, Łódź 2003: 49-61. (in Polish)
  • 12. Juczyński Z.: Measurement tools in health promotion and health psychology. Unit of Psychological Tests (PTP), Warsaw 2009. (in Polish)
  • 13. 13.Kozłowska-Wojciechowska M., Makarewicz-Wujec M.: Knowledge and behavior habits of pregnant women. Rocz Panstw Zakl Hig 2002;53(2):167-175. (in Polish)
  • 14. Loy S.L., Marhazlina M., Azwany Y.N., Hamid Jan J.M.: Higher intake of fruits and vegetables in pregnancy is associated with birth size. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2011; 42(5):1214-1223.
  • 15. Luszczynska A., Schwarzer R.: Multidimensional health locus of control: comments on the construct and its measurement. J Health Psychol 2005;10(5): 633-642.
  • 16. Mikkelsen T.B., Osler M., Orozova-Bekkevold I., Knudsen V.K., Olsen S.F.: Association between fruit and vegetable consumption and birth weight: A prospective study among 43.585 Danish women. Scand J Publ Health 2006;34: 616-622.
  • 17. Miles E.A., Noakes P.S., Kremmyda L.S., Vlachava M., Diaper N.D., Rosenlund G.,Urwin H., Yaqoob P., Rossary A., Farges M.C., Vasson M.P., Liaset B., Frøyland L., Helmersson J., Basu S., Garcia E., Olza J., Mesa M.D., Aguilera C.M., Gil A., Robinson S.M., Inskip H.M., Godfrey K.M., Calder P.C.: The Salmon in Pregnancy Study: study design, subject characteristics, maternal fish and marine n-3 fatty acid intake, and marine n-3 fatty acid status in maternal and umbilical cord blood. Am J Clin Nutr 2011;94 (6 Suppl):1986-1992.
  • 18. Northstone K., Emmett P., Rogers I.: Dietary patterns in pregnancy and associations with socio-demographic and lifestyle factors. Eur J Clin Nutr 2008;62(4):471-479.
  • 19. Olander E.K., Atkinson L., Edmunds J.K., French D.P.: Promoting healthy eating in pregnancy: what kind of support services do women say they want? Prim Health Care Res Dev 2012; 13 (3): 237-243.
  • 20. Parra-Cabrera S., Stein A.D., Wang M., Martorell R., Rivera J., Ramakrishnan U.: Dietary intakes of polyunsaturated fatty acids among pregnant Mexican women. Matern Child Nutr 2011; 7(2):140-147.
  • 21. Piotrowska-Jastrzębska J.D., Piotrowska-Depta M., Sidor K.: Dietary recommendations for pregnant and breastfeeding women. Nowa Ped 2003; 33(1): 40-48. (in Polish)
  • 22. Ramon R., Ballester F., Iniguez C., Rebagliato M., Murcia M., Esplugues A.: Vegetable but not fruit intake during pregnancy is associated with newborn anthropometric measures. J Nutr 2009;139:561-567.
  • 23. Suliga E.: Nutritional behaviours of pregnant women. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2011; 17 (2): 76-81. (in Polish)
  • 24. Szostak-Węgierek D.: The importance of proper diet in pregnant women. Żyw Człow Metab 2004; 2: 160-168. (in Polish)
  • 25. Timmermans S., Steegers-Theunissen R.P., Vujkovic M., den Breeijen H., Russcher H., Lindemans J., Mackenbach J., Hofman A., Lesaffre E.E., Jaddoe V.V., Steegers E.A.: The Mediterranean diet and fetal size parameters: the Generation R Study. Br J Nutr 2012; 108 (8): 1399-1409.
  • 26. Uusitalo U., Arkkola T., Ovaskainen M.L., Kronberg- Kippilä C., Kenward M.G., Veijola R., Simell O., Knip M., Virtanen S.M.: Unhealthy dietary patterns are associated with weight gain during pregnancy among Finnish women. Public Health Nutr 2009; 12 (12): 2392-2399.
  • 27. Widen E., Siega-Riz A.M.: Prenatal nutrition: a practical guide for assessment and counseling. J Midwifery Womens Health 2010; 55 (6): 540-549.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-ffef4bf6-7a5b-4c0a-ad2c-bf69b66962ad
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.