PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 33 | 2 |

Tytuł artykułu

Culinary tourism is a form of rural tourism aimed at seniors

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The main objective of this paper is to analyze the opportunities of culinary tourism (food tourism) development within the framework of rural tourism (rural culinary tourism). The paper focuses on culinary tourism, the role of food products in tourism and examines the relationships between rural tourism and other forms of tourism, including culinary tourism. The paper argues that culinary tourism may potentially appeal to senior tourists. The study involved a survey conducted among active senior tourists which shows their interest in culinary tourism.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

33

Numer

2

Opis fizyczny

p.7-13,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 166 st., 02-787 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Alén E., Domínguez T., Losada N. 2012: New Opportunities for the Tourism Market: Senior Tourism and Accessible Tourism. Visions for Global Tourism Industry - Creating and Sustaining Competitive Strategies, ed. Kasimoglu M, InTech Europe, Croatia.
  • 2. Balińska A. 2016: Znaczenie turystyki w rozwoju gmin wiejskich na przykładzie obszarów peryferyjnych wschodniego pogranicza Polski. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • 3. Balińska A., Sieczko A., Zawadka J. 2014: Turystyka. Wybrane zagadnienia. Difin, Warszawa.
  • 4. Balińska A., Sikorska-Wolak I. 2009: Turystyka wiejska szansą rozwoju wschodnich terenów przygranicznych na przykładzie wybranych gmin. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • 5. Borowska A. 2013: Local food systems and short chain delivery of regional products as a manifestation of competitiveness in rural areas. [In:] Creating competitiveness of Polish and Ukrainian rural areas. K. Krzyżanowska (Ed.), Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • 6. Esichaikul R. 2012: Ravel motivations, behavior and requirements of European senior tourists to Thailand, PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 10(2).
  • 7. Górna J. 2015: Preferencje i aktywność turystyczna Polaków w wieku 50+. PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, Kultura Fizyczna, Vol. XIV, No. 1.
  • 8. http://gdanskconvention.pl – retrieved 28 Aug 2014.
  • 9. Jęczmyk A., Sammel A. 2012: Ochrona tradycyjnych produktów regionalnych jako czynnik rozwoju turystyki kulinarnej. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego No. 738. Ekonomiczne Problemy Turystyki. No. 4 (20), Szczecin.
  • 10. Krupa J. 2010: Dziedzictwo kulinarne elementem atrakcyjności turystycznej regionu. Problemy Ekologii i Krajobrazu, Vol. XXVII.
  • 11. Matusiak A. 2014: Kulinarne wojaże jako element turystyki kulturowej. Dziedzictwo kulinarne Górnego Śląska. [In:] Turystyka kulturowa. Online publication. No. 2/2009, www.turystykakulturowa.eu
  • 12. Parzych K., Gotowski R. 2016: Determinanty aktywności turystycznej osób starszych w Polsce na tle innych krajów europejskich. Journal of Education, Health and Sport, 6(10).
  • 13. Pilis A., Pilis K., Pilis W. 2010: Rola turystyki w życiu ludzi starszych. PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, Kultura Fizyczna, Issue IX.
  • 14. Plebańczyk K. 2013: Turystyka kulinarna w kontekście zrównoważonego rozwoju w kulturze – perspektywy dla Polski. Turystyka kulturowa, No. 10/ 2013.
  • 15. Porzych K., Kędziora-Kornatowska K., Porzych M. 2004: Psychologiczne aspekty starzenia się i starości. Gerontologia Polska, Białystok, 12(4).
  • 16. Raport na temat sytuacji osób starszych w Polsce, Instytut Pracy i Spraw socjalnych, Warszawa 2012.
  • 17. Rocznik demograficzny 2015. GUS 2016, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ffcf31e4-3f5f-4109-abf3-52e17e24fcf4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.