PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 71 | 2 |

Tytuł artykułu

Antagonistyczne właściwości bakterii fermentacji mlekowej wobec Campylobacter spp. - groźnych patogenów człowieka występujących w mięsie drobiowym

Warianty tytułu

EN
The antagonistic activities of lactic acid bacteria against Campylobacter spp. dangerous human pathogens present in poultry meat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Drób jest jednym z najczęściej konsumowanych na świecie mięs. Jednocześnie jest jednym z bardziej zanieczyszczonych pod względem obecności bakterii Campylobacter spp. gatunków mięs, ze względu na powszechne występowanie tego patogenu w układzie pokarmowym żywych zwierząt, co stwarza ryzyko dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Średnio aż 80% przypadków kampylobakteriozy u ludzi wywołanych jest przez spożycie mięsa drobiowego skażonego pałeczkami Campylobacter spp. Dlatego też opracowywane metody eliminacji tego patogenu dotyczą jego inaktywacji już na poziomie produkcji pierwotnej. Celem artykułu jest przegląd aktualnego stanu wiedzy na temat bakterii z rodzaju Campylobacter spp., groźnych patogenów człowieka, stanowiących zanieczyszczenie mięsa drobiowego, z uwzględnieniem ich wrażliwości na metabolity bakterii fermentacji mlekowej i hamującego działania.
EN
Poultry is one of the most widely consumed meat in the world. At the same time it is one of the most contaminated by the presence of Campylobacter spp. meats, because of the prevalence of this pathogen in the gastrointestinal tract of live animals, putting consumers' health safety at risk. On average, up to 80% of human campylobacteriosis cases are caused by the consumption of poultry meat, contaminated with Campylobacter spp. Therefore, developed methods to eliminate this pathogen focus on its inactivation at the level of primary production. This article aims to review the current state of knowledge on Campylobacter spp., dangerous human pathogens, poultry borne, including their sensitivity to metabolites of lactic acid bacteria and inhibitory effect.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

2

Opis fizyczny

s.68-76,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Jakości Żywności w Łodzi, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Łódź
  • Zakład Jakości Żywności w Łodzi, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Łódź
autor
  • Zakład Jakości Żywności w Łodzi, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Łódź
  • Zakład Jakości Żywności w Łodzi, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Łódź

Bibliografia

  • 1. Bratz K., Gölz G., Janczyk P., Nöckler K., Alter T. (2015). Analysis of in vitro and in vivo effects of probiotics against Campylobacter spp. Berl. Munch. Tierarztl. Wochenschr., 128 (3-4), 155-62
  • 2. Dubois-Dauphin R., Vandeplas S., Didderen I., Marcq C., Théwis A., Thonart P. (2011). In vitro antagonistic activity evaluation of lactic acid bacteria (LAB) combined with cellulase enzyme against Campylobacter jejuni growth in co-culture. J. Microbiol. Biotechnol., 21 (1), 62-70
  • 3. EFSA 2011. Scientific Opinion on Campylobacter in broiler meat production: control options and performance objectives and/or targets at different stages of the food chain EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ). EFSA J., 9 (4), 2105
  • 4. EFSA 2013. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2011. EFSA J., 4 (11), 3129
  • 5. EFSA 2014. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2012. EFSA J., 2 (12), 3547
  • 6. EFSA 2015a. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2013. EFSA J., 13 (1), 3991
  • 7. EFSA 2015b. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2014. EFSA J., 13 (12), 4329
  • 8. Godlewska R., Jagusztyn-Krynicka E. K. (2006). Magiczna pałeczka. Academia, 4 (8), 40-42
  • 9. Józefiak D., Sip A. (2013). Bacteriocins in poultry nutrition – a review. Ann. Anim. Sci., 13 (3), 449-462
  • 10. Lohans C. T., van Belkum M. J., Li J., Vederas J. C. (2015). Characterization of bacterial antimicrobial peptides active against Campylobacter jejuni. Can. J. Chem. 93, 381-388
  • 11. Menconi A., Kallapura G., Latorre J. D., Morgan M. J., Pumford N. R., Hargis B. M., Tellez G. (2014). Identification and characterization of lactic acid bacteria in a commercial probiotic culture. Biosci. Microbiota Food Health, 33 (1), 25-30
  • 12. Messaoudi S., Kergourlay G., Rossero A., Ferchichi M., Prévost H., Drider D., Manai M., Dousset X. (2011). Identification of lactobacilli residing in chicken ceca with antagonism against Campylobacter. Int. Microbiol., 14, 103-110
  • 13. Meunier M., Guyard-Nicodème M., Dory D., Chemaly M. (2016). Control strategies against Campylobacter at the poultry production level: biosecurity measures, feed additives and vaccination. J. Appl. Microbiol., 120 (5), 1139-1173
  • 14. Josefsen M. H., Bhunia A. K., Engvall O. E., Fachmann M. S. R., Hoorfar J. (2015). Monitoring Campylobacter in the poultry production chain- from culture to genes and beyond. J. Microbiol. Meth., 112 (5), 118-125
  • 15. Mundi A., Delcenserie V., Amiri-Jami M., Moorhead S., Griffiths M. W. (2013). Cell-free preparations of Lactobacillus acidophilus strain La-5 and Bifidobacterium longum strain NCC2705 affect virulence gene expression in Campylobacter jejuni. J. Food Protect., 76, 1740-1746
  • 16. Neal-McKinney J. M., Lu X., Duong T., Larson C. L., Call D. R., Shah D. H., Konkel M. E. (2012). Production of organic acids by probiotic lactobacilli can be used to reduce pathogen load in poultry, Plos One, 7(9), 1-11
  • 17. Nishiyama K., Seto Y., Yoshioka K., Kakuda T., Takai S., Yamamoto Y. Mukai T. (2014). Lactobacillus gasseri SBT2055 reduces infection by and colonization of Campylobacter jejuni. Plos One, 9 (9), 108827-108836
  • 18. Robyn J., Rasschaert G., Messens W., Pasmans F., Heyindrickx M. (2012). Screening for lactic acid bacteria capable of inhibiting Campylobacter jejuni in in vitro simulations of the broiler chicken caecal environment. Benef. Microbes, 3 (4), 299-308
  • 19. Saint-Cyr M. J., Guyard-Nicodème M., Messaoudi S., Chemaly M., Cappelier J.-M., Dousset X., Haddad N. (2016). Recent advances in screening of anti-Campylobacter activity in probiotics for use in poultry. Front. Microbiol., 7, 553-598
  • 20. Szewczyk M. (2010). Rola niefimbrialnych adhezyn: białek błony zewnętrznej i lipopolisacharydu w adhezji i inwazji bakterii do komórek gospodarza. Kosmos, 59, 161-171
  • 21. Van Hoang K. V., Stern N. J., Saxton A. M., Xu F., Zeng X., Lin J. (2011). Prevalence, development, and molecular mechanisms of bacteriocin resistance in Campylobacter. Appl. Environ. Microbiol., 4, 2309-2316
  • 22. Wang G., Zhao Y., Tian F., Jin X., Chen H., Liu X. (2014). Screening of adhesive lactobacilli with antagonistic activity against Campylobacter jejuni. Food Control, 44, 49-57
  • 23. http://www.bacterio.net 09.06.2016

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ffb9efa1-2ebc-4783-9870-d894436b1aa0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.