PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 47 | 07 |

Tytuł artykułu

Nosicielstwo drobnoustrojów z rodzaju Salmonella u świń rzeźnych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Carrier state of Salmonella spp. i slaughter pigs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
A total of 1000 samples of pig faeces were examined from which 24 strains of Salmonella spp were isolated (2.4%). Out of 700 samples of faeces coming from industrial fattening units Salmonella strains were discovered in 8 samples (1.1 %) and of 300 samples collected from individual small farms — 16 samples (5.3%). The strains isolated were classified to 5 serotypes, i.e. S. typhimurium (9 times), S. enteritidis (6 times), S. livingstone (4 times), S. anatum (3 times) and S. stanley (twice).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

07

Opis fizyczny

s.324-325,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Higieny Produktów Zwierzęcych, Wydział Weterynaryjny, Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, 10-957 Olsztyn

Bibliografia

  • 1. Buczowski Z., Strzelecki E., Pietkiewicz K., Cader-Strzelecka B.: Prz. epid. 24, 293, 1970.
  • 2. Edel W., van Schothorst M., Guinee P. A. M., Kampelmacher E. H.: The microbiological safety of foods. London, Academic Press, 1983.
  • 3. Gabinowicz J.: Medycyna Wet. 32, 657, 1976.
  • 4. Gonera E., Janiszewska В.: Przegl. Epid. 41, 49, 1987.
  • 5. Mafu Akier A., Higgins R., Nadeau M., Cosuineau G.: J. Fd Prot. 52, 642, 1989.
  • 6. Mańkowska E., Steckiewicz W., Pirożyńska J.: Przegl. Epid. 38, 425, 1984.
  • 7. Meuszyński S.: Medycyna Wet. 17, 538, 1961.
  • 8. Meuszyński S.: Medycyna Wet. 26, 466, 1970.
  • 9. Meuszyński S.: Życie Wet. 50, 37, 1975.
  • 10. Meuszyński S.: Życie Wet. 55, 161, 1980.
  • 11. Przybylska E.: Przegl. Epid. 42, 56, 1988.
  • 12. Przybylska E.: Przegl. Epid. 43, 54, 1989.
  • 13. Vallette H.: Praca dokt., Berno 1961.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ffaaf428-bba0-4915-9897-0adfaf9a04ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.