PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 62 | 03 |

Tytuł artykułu

Zmiany wyróżników jakościowych herbat owocowych w zależności od czasu parzenia

Warianty tytułu

EN
Changes in the quality factors of fruit teas depending on the brewing time

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wpływu czasu parzenia herbat owocowych na ich wybrane wyróżniki jakościowe. Jako material badawczy wybrano pięć rodzajów herbat owocowych: herbatę z aronii czarnoowocowej, czarnej porzeczki, czarnego bzu, dzikiej róży i hibiskusa. Określono zawartość polifenoli ogółem, aktywność przeciwutleniającą oraz parametry barwy. Zbadano również preferencje konsumentów w zakresie zapachu, barwy i smaku analizowanych herbat owocowych. Wykazano, że im dłuższy czas parzenia, tym większa ilość wyekstrahowanych związków i większa aktywność przeciwutleniającą oraz najczęściej ciemniejsza barwa naparów.
EN
The aim of this study was to specify the influence of brewing time of fruit teas on their quality factors. As the research material were selected five kinds of fruit teas: chokeberry, blackcurrant, elderberry, wild rose and hibiscus. The total polyphenol amount, antioxidant activity and colour parameters were analyzed. Consumers' preferences in terms of smell, colour and taste of analyzed fruit teas were also examined. It was shown that the longer the brewing time was the higher amount of extracted compounds, antioxidant activity and generally darker infusions were.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

03

Opis fizyczny

s.25-27,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
autor
  • Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Al-Hashimi Alaa G. 2012. “Antioxidant and antibacterial activities of Hibiscus sabdariffa L. extracts”. African Journal of Food Science 6 (21), 506–511.
  • [2] Bober Irena, Jan Oszmiański. 2004. „Zastosowanie wytłoków aronii do naparów herbat owocowych”. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 3 (1) : 63–72.
  • [3] Borowska Sylwia, Małgorzata M. Brzóska. 2016. “Chokeberries (Aronia melanocarpa) and their products as a possible means for the prevention and treatment of noncommunicable diseases and unfavorable health effects due to exposure to xenobiotics”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 6 (15) : 982–1017.
  • [4] Czapski Janusz. 2011. Przetwory owocowo-warzywne: Susze. Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • [5] Jurgiel-Małecka Grażyna, Anna Buchwał. 2016. Charakterystyka składu chemicznego owoców porzeczki uprawianej w regionie Pomorza zachodniego.
  • [6] Maffeis Giuseppe. 2015. Czarny bez, mięta, melisa. Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski.
  • [7] Nowacka Małgorzata, Dorota Witrowa-Rajchert. 2007. „Wybrane właściwości fizyczne suszonych produktów roślinnych”. Właściwości fizyczne suszonych surowców i produktów spożywczych, 35–43.
  • [8] Okereke C. N., F. C. Iroka, M. O. Chukwuma. 2015. “Phytochemical analysis and medicinal uses of Hibiscus sabdariffa”. International Journal of Herbal Medicine 2 (6) : 16–19.
  • [9] Rutkowska Jarosława, Agata Adamska, Magdalena Pielat, Małgorzata Białek. 2012. „Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (Rosa rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (83) : 32–43.
  • [10] Sahin S. 2013. “Evaluation of antioxidant properties and phenolic composition of fruit tea infusions”. Antioxidants 2, 206–215.
  • [11] Szlachta Mirosława, Maria Małecka. 2008. „Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (56) : 92–102.
  • [12] Wołosiak Rafał, Michał Rudny, Elżbieta Skrobek, Elwira Worobiej, Beata Drużyńska. 2007. „Charakterystyka aromatu i właściwości przeciwutleniających wybranych naparów używek i ziół”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (52) : 109–118.
  • [13] Znajdek-Awiżeń Paulina, Irena Matławska. 2011. „Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej – Hibiscus sabdariffa L”. Postępy Fitoterapii 3, 197–201.
  • [14] Zujko Małgorzata, Anna Witkowska, Iwona Mirończuk-Chodakowska. 2011. „Potencjał antyoksydacyjny herbatek owocowych”. Bromatologia. Chemia. Toksykologia XLIV, 3, 615–619

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ff66231b-9260-4af3-ab0f-14f73e0726c6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.