PL
Badaniami objęto obiekty przechowalnicze zlokalizowane na trenie gminy Skalbmierz w miejscowościach: Sielec Kolonia, Szarbia Zwierzyniecka i Baranów. Badania szczegółowe polegały na wykonaniu inwentaryzacji architektoniczno-konstrukcyjnej oraz ankietyzacji wybranych obiektów przechowalniczych. Na terenie gminy Skalbmierz dominują chłodnie zwykłe, stanowią one 77% obiektów przechowalniczych wykorzystywanych do przechowywania warzyw i 64% obiektów przeznaczonych do przechowywania owoców. W pracy scharakteryzowano i oceniono rozwiązania architektoniczno-budowlane i materiałowo-konstrukcyjne badanych obiektów. Przeważają tam obiekty naziemne (77% przechowalni warzyw i 72% przechowalni owoców). Ze względu na formę zabudowy najczęściej występującymi obiektami były chłodnie wolnostojące. Przeprowadzona w pracy analiza rozwiązań materiałowo-konstrukcyjnych przegród wykazała, że najwięcej przechowalni miało ściany zewnętrzne 2-warstwowe wykonana z pustaków żużlobetonowych ocieplone styropianem, natomiast stropy o lekkiej konstrukcji z płyt chłodniczych. Ponadto obliczono charakterystyczne dla tego typy obiektów wskaźniki techniczno-użytkowe. Przeprowadzone badania wykazały duże zróżnicowanie wielkości komór przechowalniczych. Wpłynęła na to przede wszystkim adaptacja istnie jących budynków inwentarskich i gospodarskich na przechowalnie. Doskonalenie bazy przechowalniczej polegało głównie na powiększeniu potencjału przechowalniczego poprzez oddanie do użytku nowych obiektów i modernizację istniejących. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że około 55% obiektów przechowalniczych wymaga dalszej modernizacji.
EN
The study included storage facilities located in the municipality of Skalbmierz in towns: Sielec Kolonia, Szarbia Zwierzyniecka and Baranów. The research involved making a detailed inventory of architectural and construction and the storage of questionnaires to selected objects. The study area is dominated by regular cold storage, they are 77% objects used for the storage of vegetables and 64% of facilities for storage of fruit. The study characterized and evaluated solutions architectural and construction and material and construction of these facilities. Prevail there nearby terrestrial objects (77% of the storage of vegetables and 72% fruit storage). Due to the form of building the most common objects were freestanding cold storage. Work carried out in the analysis of material and structural bulkheads showed that most of the vault was double-layered exterior walls, made of slag concrete hollow with styrofoam insulation, and lightweight ceilings with cooling panels. Also analyzed specific technical and operational indicators. The study showed large differences in the size of storage chambers. This was caused primarily by adaptation of existing buildings for livestock and farm for storage. Improving storage base consisted mainly of larger potential of storage facilities through the commissioning of new facilities and modernization of existing ones. The results of the study showed that about 55% of the storage facilities requires further modernization.