PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Production of lipases and proteases by moulds of Penicillium roqueforti and Penicillium candidum ander selected conditions of surface and submerged cultivation

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ metod hodowli i rozwoju pożywki na wytwarzanie lipaz i proteaz zewnątrzkomórkowych przez pleśnie P.roqueforti i P.candidum

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Studies were made on the production of extracellular lipases and proteases as well as mycellium biomass by a selected strain P. roqueforti and a P. candidum strain. The level of lipases and proteases was determined after different periods of surface and submerged cultivation.
PL
Badano wytwarzanie lipaz i proteaz zewnątrzkomórkowych oraz wytwarzanie biomasy grzybni przez wybrany 1 szczep P. roqueforti i 1 szczep P. candidum. Oba szczepy wytwarzały najwięcej lipaz w czasie hodowli powierzchniowej na pożywce Czapka z dodatkiem glukozy i peptonu. W czasie hodowli wgłębnej wstrząsanej ilość wytworzonych lipaz była w zależności od szczepu od 1,5 do 3 razy mniejsza. Wydajność proteaz w czasie hodowli pleśni na płynie pozostającym po hodowli bakterii mlekowych była podobna jak na zmodyfikowanej pożywce Czapka. Ilość wytworzonych lipaz i proteaz w czasie hodowli wgłębnej napowietrzanej była ponad 10 krotnie niższa w porównaniu z hodowlą powierzchniową. Niezależnie od metody hodowli maksymalna ilość lipaz i proteaz wytwarzanych przez badane szczepy gromadziła się po różnym czasie hodowli. W starszych hodowlach grzybnia pleśni ulegała autolizie. W czasie hodowli wgłębnych grzybnia była formowana w postaci strzępków. W celu uzyskania maksymalnej wydajności lipaz i proteaz potrzebne były różne czasy hodowli. Powyższe obserwacje wskazują, że badane szczepy mogą być wykorzystywane zarówno do pozyskiwania preparatów lipolitycznych, jak i proteolitycznych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

p.281-288,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Central Administration of the Dairy Industry, Production Laboratory of Dairy Biopreparations, Warszawska 111, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • Central Administration of the Dairy Industry, Production Laboratory of Dairy Biopreparations, Warszawska 111, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • Central Administration of the Dairy Industry, Production Laboratory of Dairy Biopreparations, Warszawska 111, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • Central Administration of the Dairy Industry, Production Laboratory of Dairy Biopreparations, Warszawska 111, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • Central Administration of the Dairy Industry, Production Laboratory of Dairy Biopreparations, Warszawska 111, 10-957 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • 1. Bednarski W., Jakubowski J., Poznański, Surażyński A.: Le Lait 1971, 51, 638.
  • 2. Eintenmiller R. R., Vakil J. R., Shahani K. M.: J. Food Sci., 1970, 35, 130.
  • 3. Fodor P. J., Chari A.: Enzymology 1949, 13, 258.
  • 4. Gripon J. C., Bergere J. L.: Le Lait 1972, 52, 518.
  • 5. Kalinowski L., Frąckiewicz E., Janiszewska L.: IV Sesja Kom. Chem. Techn. Żywn. PAN 1975, 166.
  • 6. Lamberet G., Lenoir J.: Le Lait 1976, 56, 622.
  • 7. Lenoir J., Choisy C.: Le Lait 1971, 51, 138.
  • 8. Lenoir J., Glenza A., Bergére J. L., Cerf O., Choisy C.: Le Lait 1973, 53, 246.
  • 9. Niki T., Yoshicka K., Aniko K.: 17 Int. Dairy Congr., 1966, D531.
  • 10. Peyera You, Rachew R., Panowa W., Pielenskij J.: II Symp. po Enzymam, Poznań, 1977, 122.
  • 11. Poznański S., Stepaniak L., Kornacki K.: Przegl. Mlecz., 1978, (2), 11.
  • 12. Rymaszewski J., Kornacki K., Reps A., Pszczółkowska G.: 19 Int. Dairy Congr., 1974, IE, 340.
  • 13. Stepaniak L., Kornacki K., Grabska J., Wodecki E.: Le Lait 1980, 60, 45.
  • 14. Stepaniak L., Kornacki K., Grabska J., Rymaszewski J., Pszczółkowska G.: Acta Ąliment. Polonica (in press).
  • 15. Zevaco C., Hermier J., Gripon J. C.: Biochimie 1973, 55, 1353.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fdabcce2-3efd-4b60-ac9e-8b8f211cdc3d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.