PL
Biogaz rolniczy otrzymywany jest w procesie fermentacji metanowej surowców rolniczych, produktów ubocznych rolnictwa, płynnych lub stałych odchodów zwierzęcych, produktów ubocznych, odpadów lub pozostałości z przetwórstwa produktów pochodzenia rolniczego lub biomasy leśnej. Stanowi odnawialne źródło energii, którego wzrost zużycia w Polsce jest obowiązkiem wynikającym zarówno z prawodawstwa unijnego, jak i krajowego. Przemysł rolno-spożywczy jest źródłem różnorodnych substratów – roślin oraz pozostałości czy odpadów roślinnych i zwierzęcych, które nadają się do produkcji biogazu. Określenie uzysku biogazu, jaki można z nich osiągnąć, a także oszacowanie lokalnej dostępności danego surowca pozwala na dobranie odpowiednich substratów gwarantujących zarówno efektywną produkcję biogazu, jak i ciągłą ich podaż do komory fermentacyjnej. Przedstawiony artykuł obejmuje przegląd doniesień naukowych dotyczących produkcji biogazu z różnych surowców pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego.
EN
Agricultural biogas is the gas obtained by methane fermentation of agricultural raw materials, by-products of agriculture, liquid or solid animal excrements, by-products, waste or residues from processing agricultural products or forest biomass. It is a renewable energy source whose consumption growth in Poland is obliged under EU and national legislation. The agro-food industry is the source of a variety of substrates - plants as well as residues and wastes that are suitable for the production of biogas. Understanding their biogas productivity, as well as estimating local availability, allows us to select suitable substrates to guarantee both the efficient production of biogas and the continuous supply to the fermentation chamber. The paper presents an overview of scientific reports on the biogas production of various raw materials from the agri-food industry.