PL
Grzyby pleśniowe wykazują niewielką wrażliwość na niską temperaturę i często stanowią zanieczyszczenie żywności chłodzonej i mrożonej, jak również powierzchni w pomieszczeniach do jej przechowywania. Jest to poważny problem, ponieważ organizmy te są przyczyną psucia się żywności, jak również produkują toksyczne metabolity. W artykule omówiono przyczyny i skutki zanieczyszczenia żywności pochodzenia roślinnego przechowywanej w warunkach obniżonej temperatury grzybami pleśniowymi. Przedstawiono mechanizmy obronne pozwalające na rozwój pleśni w niskiej temperaturze. Zaprezentowano wyniki badań własnych zanieczyszczenia powierzchni w pomieszczeniach do przechowywania żywności oraz produktów spożywczych chłodzonych (sałatki i surówki) i mrożonych (mieszanki warzywne).
EN
Filamentous fungi show little sensitivity to low temperatures and therefore they often contaminate chilled and frozen food as well as surfaces in cold stores and freezers. It is a significant problem due to the possibility of food spoilage or production of toxic metabolites. The causes and effects of fungal contamination foodstuffs of plant origin stored in low temperature were discussed. The defense mechanisms allowing for development at low temperatures were shown. Results of own research on contamination of chilling and freezing plant origin food by fungi were presented.