PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 56 | 04 |

Tytuł artykułu

Powłoki jadalne do minimalnie przetworzonych owoców i warzyw

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Edible coatings to minimally processed fruits and vegetables

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono charakterystykę powłok na bazie naturalnych polimerów z przeznaczeniem do stosowania w technologii minimalnego przetworzenia owoców i warzyw. Omówiono materiały powłokotwórcze, metody powlekania, cele i korzyści ze zastosowania powłok jadalnych do świeżych owoców i warzyw.
EN
This work presented characteristic of biopolymer based coatings to produce minimally processed fruits and vegetables. Coating materials and methods, aims and advantages of use of edible coatings to fresh fruits and vegetables were described.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

04

Opis fizyczny

s.28-29,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Koelsch C.: 1994. Edible water vapor barriers: properties and promise. Trends Food Sci. Tech., 576-580
  • 2. Debeaufort F., Quezada-Gallo J.A., Voilley A.: 1998. Edible films and coatings: tomorrow's packagings. Crit. Rev. Food Sci., 38,299-313
  • 3. Peressini D., Bravin B., Lapasin R., Rizzotti C., Sensidoni A.: 2003. Starch-methyiceilulose based edible films: rheological properties of film-forming dispersions. J. Food Eng., 59, 25-32
  • 4. Krochta J.M., De Mulder-Johnston C.D.: 1997. Edible and biodegradable polymer films: challenges and opportunities. Food Technol., 51,61-74
  • 5. Allen L., Nelson A.I., Steinberg M.R, McGill J.N.: 1963. Edible corn-carbohydrate food coatings. II. Evaluation of fresh meat products. Food Technol., 17,104-108
  • 6. Han J.H., Gennadios A.: 2005. Edible films and coatings: a review. In Innovation in Food Packaging (ed. by J.H. Han), Elsevier Academic Press, 239-262
  • 7. Fernandez L., Diaz de Apodaca E., Cebrian M., Villaran M.C., Mate J.I.: 2007. Effect of the instauration degree and concentration of fatty acids on the properties of WPI-based edible films. Eur. Food Res. Technol., 224, 415-420
  • 8. Sothornvit R., Krochta J.M.: 2000. Plasticizer affect on oxygen permeability of lactoglobu- lin films. J. Agric. Food Chem., 48,6298-6302
  • 9. Campos C.A., Gerschenson L.N., Flores S.K.: 2011. Development of edible films and coatings with antimicrobial activity. Food Bloprocess Tech., 4,849-875
  • 10. Gullbert S., Gontard N., Gorris L.G.M.: 1996. Prolongation of the shelf-life perishable food products using biodegradable films and coatings. LWT- Food Sci. Technol., 29,10-17
  • 11. Gennadios A. (2000): Protein-Based Films and Coating. CRC Press, Boca Raton
  • 12. Kim K.W., Ko C.J., Park H.J.: 2002. Mechanical properties, water vapor permeabilities and solubilities of highly carboxymethylated starch-based edible films. J. Food Sci., 67,218-222
  • 13. Mali S., Grossmann M.V.E., Garcia M.A., Marino M.N., Zaritzky N.E.: 2006. Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources. J. Food Eng., 75, 453-460
  • 14. Tendaj M., Tendaj B.: 2001. Biafka sojowe jako składniki powłok jadalnych. Przem. Spoż., 55, 20-22, 31
  • 15. Kester J.J., Fennema O.R.: 1986. Edible films and coatings: a review. Food Technol., 40, 47-59
  • 16. Shaw N.B., Monahan F.J., O'Riordan E.D., O'Sullivan M.: 2002. Effect of soya oil and glycerol on physical properties of composite WPI films. J. Food Eng., 51, 299-304
  • 17. Kamper L.S., Fennema O.: 1995. Use of an edible film to maintain water vapor gradients in foods. J. Food Sci., 50,382-384
  • 18. Banks N.H.: 1984. Some effects of TAL Pro-Long coating on ripening bananas. J. Exp. Bot., 150,127-137
  • 19. Perez-Gago M.B., Serra M., Alonso M., Mateos M., del Rio M.A.: 2005. Effect of whey protein- and hydroxypropyl methylcellulose-based edible composite coatings on color change of fresh-cut apples. Postharvest Biol. Tech., 36,77-85
  • 20. Lee J.Y., Park H.J., Lee C.Y., Choi W.Y.: 2003. Extending shelf-life of minimalny processed apples with edible coatings and antibrowning agents. LWT - Food Sci. Technol., 36, 323- 329
  • 21. Chauhan O.P., Raju R.S., Asha Singh, Bawa A.S.: 2011. Shellac and aloe-gel-based surface coatings for maintaining keeping quality of apple slices. Food Chem. 126,961-966
  • 22. Qi H., Hu W., Jiang A., Tian M., Li Y.: 2011. Extending shelf-life of fresh-cut 'Fuji' apples with chitosan-coatings. Innov. Food Sci. Emer. Techn., 12,62-66
  • 23. Mastromatteo M., Conte A., Del Nobile M.A.: Packaging strategies to prolong the shelf life of fresh carrots (Daucus carota L). Innov. Food Sci. Emer. Techn., DOI: /10.1016/j. ifset.2011.10.010
  • 24. Martin-Diana A.B., Rico D., Frias J., Mulcahy J., Henehan G.T.M., Barry-Ryan C.: 2006. Whey permeate as a bio-protective for shelf life maintenance of fresh-cut vegetables. Innov. Food Sci. Emer. Techn., 7,112-123
  • 25. Camirand W.M., Krochta J.M., Pavlath A.E., Wong D., Cole M.E.: 1992. Properties of some edible carbohydrate polymer coatings for potential use in osmotic dehydration. Carbohydr. Polym., 7, 39-49
  • 26. Świderski F.: 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa, 133-147
  • 27. Kim S.J., Unsunol Z.: 2001. Sensory attributes of whey protein isolate and candelilla wax emulsion edible films. J. Food Sci., 66,909-911

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fc61bea4-bbfe-4e1a-b70e-e7e0022a3075
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.