PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 54[1] |

Tytuł artykułu

Variation in the activity of stearoyl-CoA desaturase enzyme and endogenous precursors of unsaturated fatty acids in cow's milk during grazing season

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ okresu wypasu pastwiskowego na poziom indeksu enzymu stearoilo-CoA desaturazy i jego endogennych prekursorów nienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku krowim

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Variation in the activity of stearoyl-CoA desaturase enzyme and endogenous precursors of unsaturated fatty acids in cow's milk during grazing season. The aim of this study was to determine variation in the activity of stearoyl-CoA desaturase enzyme and endogenous precursors of unsaturated fatty acids in cow's milk during the grazing season. The study was carried out in 10 certified organic farms The major criterions of choosing organic farms to the experiment were as follows: obtaining certificate for at least 5 years and abidance of the organic farming standards, possessing a herd of Black and White Polish Holstein-Friesian cows (numbering more than 30 cow. The highest concentrations of CLA cis9, trans11 isomer, TVA and LA in milk fat has been reported in June, slightly lower in July and August. While the lowest level has been recorded in May, at the beginning of grazing period. Significant correlations between MUFA and SCD (r2= 0.828 p<0.01) has been recorded. We concluded, that monitoring of SCD activity can be used as a tool to achieve high unsaturation of milk fat, during grazing period.
PL
Wpływ okresu wypasu pastwiskowego na poziom indeksu enzymu stearoilo-CoA desaturazy i jego endogennych prekursorów nienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku krowim. Celem pracy było określenie zmienności w aktywności enzymu 9 desaturazy SCD i koncentracji endogennych prekursorów nienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku krów w okresie wypasu pastwiskowego. Badania przeprowadzono w 10 certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych. Główne kryteria wyboru gospodarstw ekologicznych do eksperymentu to: posiadanie certyfikatu od co najmniej 5 lat i przestrzeganie standardów z ekologicznej produkcji, utrzymywanie minimum 30 krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej w stadach. Najwyższe koncentracje: izomeru CLA c9, t11, TVA i LA w tłuszczu mlekowym wykazano w czerwcu, nieco niższe w lipcu i sierpniu. Natomiast najniższe poziomy zaobserwowano w maju, w początkowym okresie wypasu pastwiskowego. Wykazano istotną korelację (p≤0,01) między MUFA i SCD (r2=0,828). Podsumowując, monitorowanie aktywności SCD może być użyteczne jako narzędzie w celu zwiększania nienasycenia tłuszczu mleka pozyskiwanego w trakcie wypasu pastwiskowego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Opis fizyczny

p.37-43,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • BAARS T., WOHLERS J., KUSCHE D., JAH­REIS G., 2012: Experimental improvement of cow milk fatty acid composition in organic winter diets. J. Sci. Food. Agric. 92 (14): 2883-2890.
  • BARŁOWSKA J., SZWAJKOWSKA M., LI- TWIŃCZUK Z., KRÓL J., 2011: Nutritional value and technological suitability of milk from various animal species used for dairy production. Compr. Rev. Food. Sci. F. 10: 291-302.
  • BERNARD L., LEROUX CH., HAYES H., GAUTIER M., CHILIARD Y, MARTIN P., 2001: Characterization of the caprine stearoyl- CoA desaturase gene and its mRNA showing an unusually long 3’-UTR sequence arising from single exon. Gene 281: 53-61.
  • BUTLER G., STERGIADIS S., SEAL C., EYRE M., LEIFERT C., 2011: Fat composition of organic and conventional retail milk in northeast England. J. Dairy Sci. 94: 24-36.
  • CHILLIARD Y, FERLAY A., MANSBRIDGE R.M., DOREAU M., 2000: Ruminant milk fat plasticity: nutritional control of saturated, polyunsaturated, trans and conjugated fatty acids. Ann. Zootech. 49: 181-205.
  • COLLOMB M., BISIG W., BUTIKOFER U., SIEBER R., BREGY M., ETTER L., 2008: Fatty acid composition of mountain milk from Switzerland: comparison of organic and inte­grated farming systems. Intern. Dairy J. 18: 976-982.
  • ELLIS K.A., INNOCENT G., GROVE-WHITE D., CRIPPS P., McLEAN W.G., HOWARD C.V., MIHM M., 2006: Comparing The Fatty Acid Composition Of Organic And Conventional Milk. J. Dairy Sci. 89 (6): 1938-1950.
  • GRIINARI J.M., Bauman D.E., 1999: Biosynthesis of conjugated linoleic acid and its incorpo­ration into meat and milk in ruminants. Pages 180-200 in Advances in Conjugated Linoleic Acid Research. Vol. 1. M.P. Yurawecz, M.M. Mossoba. J.K.G. Kramer, M.W. Pariza, C.J. Nelson, eds. Am. Oil Chem. Soc. Press, Champaign, IL.
  • KELLY M.L., KOLVER E.S., BAUMAN D.E., VAN AMBURH M.E., MULLER L.D., 1998: Effect of intake of pasture on concentrations of conjugated linoleic acid in milk of lactating cows. J. Dairy Sci. 81: 1630-1636.
  • KUCZYŃSKA B., NAŁĘCZ-TARWACKA T., PUPPEL K., GOŁĘBIEWSKI M., GRODZKI H., SLÓSARZ J., 2011a: The content of bioactive components in milk depending on cow feeding model in certified ecological farms. J. Res. Appl. Agri. Engng. 56 (4): 7-13.
  • KUCZYŃSKA B., PUPPEL K., METERA E., KLIŚ P, GRODZKA A., SAKOWSKI T., 2011b: Fatty acid composition of milk from Brown-Swiss and Holstein-Friesian black and white cows kept in a certified organic farm. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. 49: 61-67.
  • KUMMELING I., THIJS C., HUBER M., Van de VIJVER L., SNIJDERS B., PENDERS J.,
  • STELMA F., Van REE R., Van Den BRANDT P., DAGNELIE P., 2008: Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands. Brit. J. Nutr. 99: 598-605.NAŁĘCZ-TARWACKA T., 2006: Effect of selected factors on the functional component content of milk fat in dairy cows. Treatises and Monographs. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • MARKIEWICZ-KĘSZ Y CKA M., CZYŻAK- RUNOWSKA G., LIPIŃSKA P, WÓJTOW­SKI J., 2013: Fatty acid profile of milk - a review. Bull. Vet. Inst. Pulawy 57: 135-139.
  • PRANDINI A., SIGOLO S., PIVA G., 2009: Conjugated linoleic acid (CLA) and fatty acid composition of milk. curd and Grana Padano cheese in conventional and organic farming systems. J. Dairy Res.76 (3): 278-282.
  • PUPPEL K., KUCZYŃSKA B., NAŁĘCZ-TAR- WACKA T., GRODZKI H., 2013: Influence of linseed variety on fatty acid profile in cow’s milk. J. Sci. Food Agric. 93: 2276-2280.
  • RADZIK-RANT A., ROZBICKA-WIECZOREK A., RANT W., CZAUDERNA M., KUCZYŃ­SKA B., 2012: The content of cis-9, trans-11 CLA isomer determined by two methods in ewe’s milk fat. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. 51: 119-126.
  • REKLEWSKA B., OPRZĄDEK A., REKLEW- SKI Z., PANICKE L., KUCZYŃSKA B., OPRZĄDEK J., 2002: Alternative for modifying the fatty acid composition and decreasing the cholesterol level in the milk of cows. Liv. Prod. Sci. 76: 235-243.
  • RIST L., MUELLER A., BARTHEL C., SNIJ- DERS B., JANSEN M., SIMOES-WUST A.P., HUBER M., KUMMELING I., VON MAN- DACH U., STEINHART H., THIJS C., 2007: Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands. British J. Nutr. 97: 735-743.
  • SOYEURT H., DEHARENG F., MAYERES P, BERTOZZI C., GENGLER N., 2008: Variation of A9-desaturase activity in dairy cattle. J. Dairy Sci. 91: 3211-3224.
  • TURPEINEN A.M., MUTANEN M., ARO A., SALMINEN I., BASU S., PALMQUIST D.L., GRIINARI J.M., 2002: Bioconversion of vaccenic acid to conjugated linoleic acid in hu­mans. Am. J. Clin. Nutr. 76: 504-510.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fc45e62a-50a4-44d5-9ca7-a5b3c2b43c99
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.