PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 66 | 05 |

Tytuł artykułu

Clean label - nowy kierunek w znakowaniu żywności

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Clean label – the new trend in food labeling

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analiza etykiet środków spożywczych dostępnych na rynku europejskim wskazuje na wzrost zainteresowania hasłami odnoszącymi się do „naturalności” produktów. Szacuje się, że ponad 70% konsumentów jest zainteresowanych żywnością o „naturalnych” cechach, tj. zwłaszcza pozbawioną składników pochodzenia syntetycznego. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, producenci modyfikują skład swoich produktów usuwając często dozwolone substancje dodatkowe lub zastępując je innymi składnikami żywności. W efekcie powstają tzw. dean label, czyli etykiety podkreślające prosty, bardziej „naturalny” skład produktu, np. przez stosowanie haseł: bez konserwantów, wyłącznie naturalne barwniki czy bez sztucznych dodatków. Czy są one jednak zawsze zgodne z obowiązującymi przepisami? I jaka korzyść płynie dla konsumentów z rozwoju tego nowego kierunku w znakowaniu żywności?
EN
Analysis of the food labels available on the European market indicates a growing interest in slogans relating to „naturalness” of products. It is estimated that over 70% of consumers are interested in food with „natural” features, especially without synthetic ingredients. Nowadays, to meet consumers'needs, the producers modify the composition of their products, removing permitted food additives or just replacing them with other food ingredients. The result is known as clean label, which is the label highlighting the simple, more natural composition of the product, e.g. by using passwords: no preservatives, oniy natural ingredients or no artificial food additives. Is this always consistent with current food low regulations? And what is more, what is the benefit for consumers from the development of this new trend in food labeling?

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

05

Opis fizyczny

s.7-9

Twórcy

autor
  • IGI Food Consulting

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fbee612e-31f5-4a99-81b2-79334685ea31
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.