PL
Analiza etykiet środków spożywczych dostępnych na rynku europejskim wskazuje na wzrost zainteresowania hasłami odnoszącymi się do „naturalności” produktów. Szacuje się, że ponad 70% konsumentów jest zainteresowanych żywnością o „naturalnych” cechach, tj. zwłaszcza pozbawioną składników pochodzenia syntetycznego. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, producenci modyfikują skład swoich produktów usuwając często dozwolone substancje dodatkowe lub zastępując je innymi składnikami żywności. W efekcie powstają tzw. dean label, czyli etykiety podkreślające prosty, bardziej „naturalny” skład produktu, np. przez stosowanie haseł: bez konserwantów, wyłącznie naturalne barwniki czy bez sztucznych dodatków. Czy są one jednak zawsze zgodne z obowiązującymi przepisami? I jaka korzyść płynie dla konsumentów z rozwoju tego nowego kierunku w znakowaniu żywności?
EN
Analysis of the food labels available on the European market indicates a growing interest in slogans relating to „naturalness” of products. It is estimated that over 70% of consumers are interested in food with „natural” features, especially without synthetic ingredients. Nowadays, to meet consumers'needs, the producers modify the composition of their products, removing permitted food additives or just replacing them with other food ingredients. The result is known as clean label, which is the label highlighting the simple, more natural composition of the product, e.g. by using passwords: no preservatives, oniy natural ingredients or no artificial food additives. Is this always consistent with current food low regulations? And what is more, what is the benefit for consumers from the development of this new trend in food labeling?