PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 12/53 | 4 |

Tytuł artykułu

The effect of protein feeds on fattening results and post-slaughter evaluation in swine

Warianty tytułu

PL
Wpływ rodzaju pasz białkowych na wyniki tuczu i ocenę poubojową świń

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Three groups of crossbreeds of wbp x pbz breeds (10 fattening pigs in each group) were fed Starter (30-70 kg) and Finisher (71-105 kg of body weight) all-mash which contained triticale meal, barley and different kinds of protein feeds. Fattening pigs of the control group (K) were given mixtures with extracted soybean meal, W groups - mixtures with rapeseed cake and fodder pea. Meat-bone meal was introduced into all Starter mixtures. It was proved that independently of whether the mixtures contained extracted soybean meal or rapeseed cake with pea, similar and high body gains (778 and 783 g) of swines were obtained. The introduction of 25% of rapeseed cake instead of soybean meal significantly decreased the body weight gain (709 g), and simultaneously the most beneficial effect on post-slaughter indices was found. Moreover, a decrease in fatness and an increase in the number of polyunsaturated fatty acids in muscles were proved, and the proportion of PUFA n-6/n-3 amounted to 10:1 instead of 16:1 in the control group. The application of rapeseed cake with pea resulted in an increase in meat content (53.1% instead of 51.2% in K group) and in the improvement of meat palatability.
PL
Trzy grupy tuczników (10 sztuk w każdej) mieszańców ras wbp x pbz, żywiono mieszankami pelnoporcjowymi typu Starter (30-70 kg) i Finiszer (71-105 kg m.c.) zawierającymi w składzie pszenżyto i jęczmień oraz różne pasze białkowe. Grupa kontrolna otrzymywała mieszanki z poekstrakcyjną śrutą sojową, grupa W-z wytłokiem rzepakowym, a grupa WG - z wytłokiem rzepakowym i grochem pastewnym. Do wszystkich mieszanek Starter wprowadzono mączkę mięsno-kostną. Wykazano, że niezależnie czy mieszanki zawierały w składzie poekstrakcyjną śrutę sojową czy wytłok rzepakowy z grochem, to świnie żywione nimi uzyskały podobne i bardzo dobre przyrosty dobowe (778 i 783 g). Wprowadzenie 25% wytłoku rzepakowego w miejsce śruty sojowej istotnie obniżyło przyrost masy ciała zwierząt (709 g), przy jednocześnie najkorzystniejszym wpływie na wskaźniki poubojowe (tab. 2). Zmniejszyło się otłuszczenie, wzrosła ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mięśniach, a proporcje PUFA n-6/n-3 wynosiły 10:1 wobec 16:1 w grupie kontrolnej. Z kolei zastosowanie wytłoku z grochem zwiększyło % mięsa w tuszy - 53,1% wobec 51,2% w grupie K (tab. 2) oraz jego smakowitość (rys. 1, 2).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

4

Opis fizyczny

p.63-67,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Chair of Animal Nutrition and Food management, University of Podlasie in Siedlce, Prusa 14, Siedlce, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fbd9d26a-f79a-4d26-8ffb-66ec7fc62df0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.