PL
W warunkach pól wysokoprodukcyjnych Dolnego Śląska badano wpływ szeregu właściwości gleb na zawartość cynku w trzech gatunkach roślin (pszenica ozima, rzepak i buraki cukrowe). Materiał badawczy stanowiło 60 próbek glebowych i roślinnych pobranych w okresie wegetacji roślin. Badania wykazały, że pobieranie cynku przez rośliny w warunkach intensywnego rolnictwa w największym stopniu zależne było od zawartości w glebie cynku rozpuszczalnego w 1 mol HCl·dm⁻³, następnie od zawartości części spławialnych i pojemności sorpcyjnych gleb. Nie stwierdzono wpływu odczynu gleby na koncentracje cynku w badanych roślinach.
EN
The influence of some soil properties on zinc content in three species of cultivated plants (winter wheat, rape, sugar beets) was examined under conditions of intensive production fields. Examined material encompassed of 60 soil and plant samples collected during the vegetation period. The results showed, that the Zn uptake by plants in conditions of intensive agriculture depended mainly on the content of zinc in forms soluble in 1 mol HCl·dm⁻³, then on the content of fine particles in soil and the cation exchangeable capacity of examined soils. No influence of soil reaction on Zn content in soil was found.