PL
Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przetwarzających żywność w Wielkopolsce była w okresie 2008-2010 wykazana tylko przez 80 podmiotów, z 701 firm, które złożyły sprawozdania PNT-02. Przedsiębiorstwa stosowały innowacje produktowe, procesowe, organizacyjne i marketingowe. Najbardziej innowacyjne branże to: produkcja olejów roślinnych, mleczarstwo, przerób zbóż i skrobi oraz przetwórstwo owoców i warzyw. Nadal występuje brak współpracy i przepływu informacji między przedsiębiorstwami w horyzontalnych i wertykalnych łańcuchach wartości oraz z sektorem nauki. Uniwersytety, instytuty naukowe PAN i badawczo-rozwojowe nie są postrzegane jako znaczące źródło innowacji dla przemysłu. Hamuje to dyfuzję innowacji. W artykule przedstawiono główne założenia platformy internetowej INNOPENA®, która na bazie innowacji otwartych może przyczynić się do ożywienia współpracy nauki z przemysłem i do lepszego wykorzystania potencjału nauki.
EN
Innovative activity of food processing industry in the Wielkopolska region in the period 2008-2010 has been reported by 80 enterprises out of 701 ones, which submitted PNT-02 guestionnaire. The most frequent types of innovations include: product, process, management and marketing. Most innovative branches are: production of vegetal oil, dairying, cereal/starch and fruit/vegetable processing. Product innovations moderately influence the quantity and quality of production as well as new markets. The lack of cooperation and information exchange for fostering innovations between enterprises of similar production (horizontal) or along value chains (vertical) and between industry and Universities, R&D sector has been observed. This barrier hinders diffusion of innovations. In the paper, the main basis of INNOPENA® platform has been presented. This platform supported by open innovation concept could be used to increase the flow of science achievements into practice.