EN
Various diagnostic methods were used to evaluate the effect of fungicide protection on the prevalence of pathogenic fungi in wheat grain. Winter wheat cv. Nutka and Zyta was grown during a field experiment established in the Production and Experimental Station in Bałcyny in 2006–2007. The experimental factor was chemical crop protection: epoxiconazole, kresoxim-methyl and fenpropimorph applied at growth stages BBCH 33–35 as well as dimoxystrobin and epoxiconazole applied at BBCH 51–53. In this experiment, microscopic observations and conventional PCR assays were used as complementary methods. The quantification of Fusarium poae DNA by qPCR demonstrated the effectiveness of chemical protection against the analyzed fungal species. Lower monthly precipitation levels and higher daily temperatures intensified grain infections, in particular those caused by F. poae. A significant correlation was determined between the number of F. poae cultures isolated from winter wheat grain and the quantity of pathogenic DNA in grain identified by qPCR. Grain infections caused by F. poae lowered yield and thousand seed weight.
PL
Celem badań było zastosowanie różnych metod diagnostycznych do oceny wpływu ochrony fungicydowej na występowanie patogenicznych grzybów w ziarnie pszenicy. Doświadczenie polowe, w którym uprawiano pszenicę ozimą (odmiany Nutka i Zyta) przeprowadzono w latach 2006–2007 w Zakładzie Produkcyjno–Doświadczalnym w Bałcynach. Czynnikiem doświadczenia było zastosowanie ochrony chemicznej: epoksykonazolu, krezoksymu metylowego, fenpropimorfu w fazie BBCH 33–35 oraz dimoksystrobiny i epoksykonazolu w fazie BBCH 51–53. W badaniach wykazano, że metody mikroskopowa oraz klasyczny PCR uzupełniają się. Kwantyfikacja DNA grzyba Fusarium poae metodą qPCR wykazała skuteczność ochrony chemicznej w zwalczaniu tego gatunku. Niższe miesięczne sumy opadów oraz wyższe dobowe temperatury sprzyjały przede wszystkim, infekcji ziarna przez F. poae. Stwierdzono istotną korelację pomiędzy liczbą kultur F. poae wyizolowanych z ziarna pszenicy ozimej a ilością patogennego DNA określoną w ziarnie metodą qPCR. Wykazano także, że porażenia ziarna przez F. poae powoduje obniżenie wielkości plonu oraz MTZ.