PL
W pracy przedstawiono zasady diety redukcyjnej realizowanej w oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia, Zasady Zdrowego Żywienia oraz tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i normy żywienia. Wskazówki dotyczące praktycznej realizacji omawianej diety opracowano zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej dostosowanej do polskich warunków, która uznana jest za skuteczną dietę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, w etiologii których żywienie odgrywa istotną rolę. Opracowano wielkości jednej porcji różnych produktów z poszczególnych grup, wyrażone w gramach oraz ich liczbę zalecaną do spożycia w ciągu dnia dla diety 1200 i 1500 kcal.
EN
This paper presents the principles of a weight loss diet based on the Healthy Nutrition Pyramid. The Healthy Nutrition Pyramid, Healthy Nutrition Guidelines, food composition tables and recommended dietary allowances, all prepared by experts from the Food and Nutrition Institute, were used for this work. Guidance in the practical implementation of the diet was developed in accordance with the principles of the Mediterranean diet adapted to Polish conditions, which is considered effective in preventing and treating many diseases in whose etiology nutrition plays a vital role. The size of one serving of various products from particular groups was prepared, expressed in grams and the amount recommended for daily intake in 1200 and 1500 Calorie diets.