PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | 13 | 2 |

Tytuł artykułu

Physical properties of triticale starch. Part III. Determination of flow curves of triticale starch pastes

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Właściwości fizyczne skrobi pszenżyta. III. Wyznaczanie krzywych płynięcia kleików skrobi pszenżyta

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Flow curves of pastes from 53 Polish triticale breeding lines were investigated. Rheological parameters of those pastes, viz. constants "n" and "K" of the power equation, were determined. Seven starches can be distinguished among all the samples, their pastes possessing properties of the Newtonian liquid.
PL
W celu określenia właściwości reologicznych kleików skrobiowych pszenżyta wyznaczono ich krzywe płynięcia. Przebadano w ten sposób skrobie z 53 polskich rodów pszenżyta. Z krzywych płynięcia wyliczono stałe „n" i „K" modelu potęgowego Ostwalda i de Waele (tabela). Dla większości skrobi pszenżyta stała „n" mieściła się w zakresie 0,44-0,68. Natomiast skrobie siedmiu rodów (nr 22, 24, 29, 30, 33, 43, 44) nie wykazywały zdolności tworzenia lepkości strukturalnej, lecz odznaczały się właściwościami płynu newtonowskiego (stała „n" od 0,90-1,10). Przypuszcza się, że spowodowane to było uwarunkowaniami genetycznymi lub podwyższoną aktywnością enzymów amylolitycznych w ziarnie [1, 5]. Kleiki, które miały stałą „n" zbliżoną do jedności charakteryzowały się najniższą stałą „K": od 33-181 mPa·sn, natomiast powstałe znacznie wyższymi wartościami tej stałej (od 1127 do 7966 mPa·sn). Z wyjątkiem wymienionych siedmiu rodów krzywe płynięcia pozostałych kleików były typowe dla płynów nienewtonowskich rozrzedzanych ścinaniem (rys. 1). Zaobserwowano niewielką zależność pomiędzy stałymi modelu potęgowego „n" i „K"; r = -0,31 przy poziomie istotności α= 0.05.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

2

Opis fizyczny

p.107-114,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Carbohydrates Technology, Agricultural University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
  • Department of Carbohydrates Technology, Agricultural University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
  • Department of Carbohydrates Technology, Agricultural University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
  • Department of Carbohydrates Technology, Agricultural University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland

Bibliografia

  • 1. Bushuk W.: Hodowla roślin, aklimatyzacja i nasiennictwa 1980, 24, 603.
  • 2. Djakovic D., Dokic P.: Die Stärke 1972, 24, 195.
  • 3. Fortuna T., Gambuś H., Nowotna A., Pałasiński M.: Acta Alimentaria Polonica 1985, 11 (35), 53.
  • 4. Kembłowski Z.: Heometria płynów nienewtonowskich WNT, Warszawa 1973, 27, 30, 31.
  • 5. Klassen A. J., Hill R. D., Larter E. N.: Crop Science 1971, 11, 265.
  • 6. Koubek J.: Die Starke, 1974, 26, 81.
  • 7. Lancaster E. B., Conway H. F., Schwab F.: Cereal Chem. 1966, 43, 637.
  • 8. Leach H. W.: Starch chemistry and technology, vol. 1. Whistler E. L., Paschal E. F.: Ac. Press New York and London, 1965, 289.
  • 9. Nowotna A.: Fizyko chemiczna charakterystyka skrobi niektórych gatunków Solanum -The doctors thesis. AR, Kraków 1978.
  • 10. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: Ausgewählte Methoden der Stärkechemie, VEB Fachbuchverlag, Leipzig 1969, 22.
  • 11. Schutz R.: Die Stärke 1963, 15, 394.
  • 12. Schutz R.: Die Stärke 1966, 18, 18.
  • 13. Winkler S., Luckow J., Donie H.: Die Stärke 1971, 23, 235.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f951cca6-a8fb-4243-a95b-0ed93d356eb8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.